Hunter

Nyolc bolygónk maradt

A csillagászok szavazatai megfosztották bolygó státuszától a Plútót. A Nemzetközi Csillagász Szövetség (IAU) döntése értelmében ezentúl a tankönyvekben a Naprendszer nyolc bolygóval fog szerepelni és a jövőben nem várható tucatnyi újabb égitest felminősítése.

Sokak számára csalódás a Plútó "törpebolygóvá" történő lefokozása, a szavazáson részt vevők többsége azonban úgy vélte, a technika fejlődésével egyre sűrűsödő objektumhalmaz szigorú meghatározást kíván, máskülönben lassan már meg sem tudnánk számlálni naprendszerünk bolygóit. A fogalmak rendbetétele érdekében - többen igen nehéz szívvel - kénytelenek voltak feláldozni az 1930-ban felfedezett Plútót is.


A tudósok szerint egy bolygónak az alábbi követelményeknek kell megfelelnie: a Nap körül kell keringenie, elég nagynak kell lennie, hogy gömb alakot vegyen fel, és végül, nem zavarhatják pályáját a szomszédos bolygók. A Plútó ez utóbbin rostálódott ki, erősen elnyújtott pályája ugyanis fedi a Neptunuszét, így a sokat kritizált égitest átkerült egy új kategóriába, a "törpebolygók" közé.


A Naprendszer bolygói tehát a Merkúr, a Vénusz, a Föld, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz. A törpebolygók jelenlegi tagjai: a Ceres, a Plútó és a pillanatnyilag csak jelöléssel rendelkező 2003 UB313. Az elkövetkező hónapokban és években ez a kategória számos új taggal fog bővülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jefferson83 #107
  Nem egy kategória :)
 • ZilogR #106
  Én, mint amatőr csillagász, láttam távcsővel a Merkur-t, Vénusz-t, Mars-ot, Jupiter-t, Szaturnusz-t, Uránusz-t és a Neptunusz-t. A Plútó-t nem. Így egyértelmű, hogy a Plutó nem bolygó.


  -=ZR=-
 • Zoli Zoltan #105
  Szerintem ezért is a Demszky és a Gyurcsányi a felelős.
 • Bexter #104
  Akkor is 9 bolygónk van!!!!
 • Su0my #103
  ha tudtak volna, se lenne több hasznuk, csak hülyítik a primitíveket
 • Aquir #102
  oda a "bolygónk" :)
 • _Vegeta_ #101
  Persze samanok akik rajottek a tuz hasznalatara es ezert hatalomra tettek szert.. istenem. :DD
 • Cuchulainn #100
  Egyesek már akcióba léptek...
 • Szefmester #99
  annyira lehet hogy mégsem... hamarabb voltak efféle "jósok" minthogy tudtak volna az Uránusz, Neptunusz, Pluto trióról...
 • _Vegeta_ #98
  jahh, es 2+2 legyen 5 mi? :DD A pluto nem bolygo mar a felfedezesekor sejteni lehetett. :P

  peetig: En nem sajnalom oket. :D