Berta Sándor

Redmondba hívták a Mozilla Alapítvány fejlesztőit

A Firefox és a Thunderbird négy fejlesztője egy több napos rendezvényen vehet részt, amelyen rendelkezésükre állnak majd a Vista forráskódjai és a munkájukat számítógépek és internethozzáférés is segíti.

Megtörni látszik a jég és lassan kézzel fogható jelei vannak annak, hogy valóban komolyan számít a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőinek közösségére a Microsoft. Jól bizonyítja ezt, hogy az amerikai vállalat látogatásra invitálta a Firefox és a Thunderbird fejlesztőit. A szakembereket Sam Ramji, a Microsoft nyílt forráskódú fejlesztő laboratóriumainak vezetője azért hívta meg a konszern redmondi központjába, hogy segítsenek összehangolni a Windows Vistát és a Firefoxot, illetve a Thunderbirdöt.

A meghívás ugyanakkor nagy meglepetést okozott, mivel eddig a Vista Readiness ISV Labs munkájában való részvételt szinte csak és kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható termékek fejlesztőinek ajánlották fel a Microsoft vezetői. Ramji invitálásának köszönhetően azonban a csoportban helyet kapnak majd a legnépszerűbb alternatív böngésző és az egyik legnépszerűbb alternatív levelezőprogram atyjai is.

Sam Ramji szerint az áttörés elsősorban az ő érdeme, mert sikerült meggyőznie a Microsoft vezetőit arról, hogy a jövőben a kereskedelmi szoftverek fejlesztői mellett működjenek együtt a nyílt forráskódú szoftverközösség tagjaival is. "Eddig a laboratóriumba csak a kereskedelmi programok létrehozóit hívtuk meg. Szeretném, ha a gondolkodásunk megváltozna és a csoport kibővülne a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőivel is" - nyilatkozta Ramji.

Érdekes ugyanakkor, hogy a meghívást a szakember nem csak e-mailben küldte el Mike Schroepfer vezető fejlesztő részére, hanem feltette a nyílt hír- és vitafórumokra is, mondván a Mozillánál esetleg automatikusan spamként kezelik a levelet, ha meglátják, hogy a feladó nevében ott van a @microsoft.com.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kow83 #27
    Azért jó az M$-nek, mert az EU basztatja őket, hogy nem publikus a forráskód a fejlesztőknek, gondolom látványos megmozdulást tesznek így azért, hogy ha legközelebb előveszik őket, akkor meg tudják muatani, hogy "hát könyörögöm, nálunk fejlesztett a fájörfox meg az opera, mit akarnak még?" :)
  • smv #26
    Ezt most nem igazán értem, hiszen végülis Mozilláék 100% -ig MS konkurens böngészőt, és e-mail klienst csináltak, tehát nem sikerült felfognom, h ez most miért jó az M$ -nek.
  • rigidus #25
    "ez a PC Fórum nagy szarkeverő"

    Ez akar a jelmondata is lehetne a portalnak.
  • rigidus #24
    Nyugi, mennek ok is.
  • neevous #23
    fejlesztőit akartam írni
  • DjDano #22
    ez a PC Fórum nagy szarkeverő, ilyen idióta címet csak a blikk tudna adni egy cikknek... semmi köze a valósághoz
  • neevous #21
    igazán meghívhatnák az opera vezetőit is:)
  • cateran #20
    Ez rettenetes,most mi lesz?:D
    Azonnal beszelj redmonddal! Biztosan nagyon erdekli oket a velemenyed:DD
  • dcyrax #19
    Nekem nem tetszik a firefox.
  • GulaSoft #18
    Elmentek röhögni a fiúk :-)