Specker Balázs

A mesterséges intelligencia a keresőmotorok jövője?

A legtöbben a Google megoldásait részesítik előnyben, ám néhány szakértő szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések jelentik a keresőmotorok igazi jövőjét.

A mesterséges intelligencia szószólói úgy vélik, eljön a nap, amikor egy regény cselekményére is rá lehet keresni, vagy azt az esernyőt is megtalálhatjuk, ami az utcán szúrt szemet nekünk - írja a CNet. "Ez az első alkalom, hogy a web intelligens módon szolgálja ki a felhasználót, és elvégzi helyette a munka nehezét" - vélekedett Alain Rappaport, a júliusban bétaverzióval debütált Medstory gyógyászati keresőmotor alapítója és vezérigazgatója. "A világháló és a rajta fellelhető információ olyan ütemben gyarapszik, hogy szükség lesz egy intelligens rendszerre, amely kinyeri a tudást és hatékonyságot biztosít a felhasználók számára" - tette hozzá.

Természetesen nem a Medstory az egyetlen ilyen szereplő a piacon. A képspecialista Riya mellett a Powerset is kész arra, hogy a trükkös technológiai fogásokból üzleti hasznot kovácsoljon. "A keresőmotorok arra próbálnak rávenni minket, hogy minél jobb kulcsszó keresők legyünk. "Lebutítjuk" magunkat, hogy a számítógép számára érthető nyelvet használjuk" - összegezte a helyzetet Barney Pell, a nemsokára üzembelépő Powerset intelligens keresőmotor alapítója. "A társadalomban végbemenő változásoknak köszönhetően az emberi közlés gépi nyelvre történő átformálása helyett a számítógépek képességein úgy változtatunk, hogy az emberi, természetes nyelvet megértsék" - teszi hozzá Pell.

A Medstory a rendkívül gyorsan változó gyógyászat területén igyekszik a mesterséges intelligencia révén naprakész információkkal ellátni az érdeklődőket. "Célunk, hogy megszabaduljunk a sallangtól, így a használt információ mennyiség jóval kevesebb lesz a világhálón találhatónál. Másfelől számítási műveleteket is végzünk, nemcsak rangsorolunk és linkelünk" - mondta Rappaport.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RoliSoft #14
    angol MI már van ami nem kulcsszavakra válaszol. ez már csak tölünk függ hogy mikor lesz magyar verzió is!

    http://start.csail.mit.edu/startfarm.cgi?query=When+was+Columbus+born%3F
  • wiraqocha #13
    Van egy másik magyar próbálkozás is, a www.keresohalo.hu címen, amely a kulcsszavak kiválasztásában segít kapcsolódó fogalmakon keresztül. A mögötte lévő fogalmi hálót persze még bőven fejleszteni kell. De valóban az a lényeg, amit assdf is írt, hogy tudni kell, mit akarsz, a gép nem fogja a semmiből kitalálni.
  • metaljesus #12
    na arra befizetek mikor lesz egy kereső olyan, mintha valóban intelligens lenne. ez alatt azt értem, hogy ha beírom neki pl hogy "mikor született Kolumbusz?" akkor meg tudja válaszolni úgy, hogy nem ezek a kulcsszavak szerepelnek az adott oldalon. szvsz ez még nagyon nagyon messze van, feltéve hogy egyáltalán lehetséges MI létrehozása. mert szerintem nem az. most várom az ellenvéleményeket és kérdéseket, mert úgy vélem sokan ennek ellenkezőjét állítják :)

    hát ez a polymeta is "csak" kulcsszavas, ráadásul más keresők találait jeleníti meg ha jól látom. emellett szerintem assdf-nek van igaza, a google-t nem egy nagy ördöngősség megtanulni kezelni.
  • dez #11
    Rájöttek!? Nagyon nehéz lehetett...
    Most már csak az AI-t kellene létrehozni.
  • Pocok256 #10
    Hát ja és megszületik a csodálatos kereső ami olyan "jó" lesz mint a winfos xp -be készített jópofa kereső ami szép is praktikus is csak keresni nem lehet vele.
  • turul16 #9
    http://www.polymeta.hu/ -t probaltatok. Valamenyire "intelligens".
  • progee #8
    nem keresnétek nekem ingyen letölthető magyarnyelvű e-könyvet sakk oktatás témában? egyetlen egyet se találtam a nem mesterséges intelligenciámmal :)
    de ha a polcon porosodna valakinek pár kiöregedett példány papírból, azt is elfogadom... :)
  • NEXUS6 #7
    Ez így van.

    Pl ha úgy nézzük, a mai OS-ek, elég bonyolult AI logikákkal rendelkeznek, amelyeknek a kapacitása arra megy el, hogy a saját rendszereit egy idejétmúlt 2D GUI-ban fejezze ki. A felhasználóé meg arra hogy ezt a GUI-t meg próbálja meérteni.

    Na már most van ugyan kezdeményezés, hogy ezeket a rendszereket, amelyek nem állnak össze egységes logikai "identitássá", még egyéb funkciókkal egészítsék ki. Pl beszéd illetve beszédfelismerés, a felhasználó ízlése szerinti átszabható megjelenés, 3D szerű környezet.

    De közben épp az a törekvés hiányzik, hogy a felhasználó számára egy egységes az átlagember számára érthető a valóshoz hasonló identitással ruházzák fela rendszert.

    Pedig a számítógépek teljesítménye már manapság is lehetővé tenné ezt.
  • assdf #6
    Akkor rossz kulcsszavakat irsz be. Pl melléirod még az alábbi kulcsszavakat: dokumentáció, leírás, paraméterek, műszaki adatok stb. és mindjárt megkapod a téged érdeklő dolgokat is. Egyébiránt ezt egy MI-s keresőben is be kéne irnod, mert az sem fogja tudni magától kitalálni hogy te most mire vagy kiváncsi azzal kapcsolatban amit keresel.
    Na de mindenesetre mondom, nekem 10ből 9szer az első oldalon megtalálom azt a linket amit épp kerestem, de legroszabb esetben is a második lapon.
  • Cat #5
    "ha tudod mit keresel, és kicsit jártas vagy a keresésben, akkor nem nagy kunszt a megfelelő kulcsszavakat kitalálni beirni"

    Ez manapság már messze nincs igy, főként a kereskedelmi weblapok miatt. A komolyabb webáruházak ma már külön programozókat foglalkoztatnak arra, hogy minél előrébb legyenek a keresőkben (SEO), az optimalizáció témájáról tucatnyi könyv íródott már, konferenciákat rendeznek róla.

    Szóval ha bármilyen termékkel kapcsolatban keresel, 99% hogy az első oldal tele lesz olyan bolttal, ami azt árulja. Pedig abban is biztos vagyok, hogy az emberek többségét nem ez érdekli.