Napi Online

Kiszálltak az alapítók a Synergonból

A Synergon szeptember elejére meghirdetett közgyűlése közeledtével megkezdődött a tulajdonosi pozíciók felvétele, az eddig különböző számlákon lévő részesedések összevonása.

Feltehetőleg ennek a folyamatnak a kezdetét jelezték a hétfőn a tőzsdén lebonyolított hatalmas blokk-kötések, amelyek során a Synergon-papírok közel 15 százaléka új tulajdonoshoz vándorolt. Meglepő módon - mint az egy tegnapi bejelentésből kiderül - az óriási tranzakciók eladói oldalán Czakó Ferenc alapító tulajdonos cége, az RCX Kft állt. Czakó valamennyi részvényétől megvált hétfőn, a Synergont gründoló kezdeti csapatból már csak Szalóczy Zsolt rendelkezik egy szerény, 3 százalékos pakettal.

Nagyarányú vásárlásba kezdett viszont a Pannonplast. A cég korábbi, 4 százalék körüli részesedése mellé egy 10 százalékos csomagot vásárolt - befolyása egész pontosan 13,914 százalékra nőtt -, ráadásul a műanyagipari társaság tulajdonosai, a Benji Kft. és a Lazarus vagyonkezelő is szert tettek közel 5 százaléknyi Synergon-részvényre. (A pannonplastos befektetők egyúttal azt is bejelentették, hogy természetesen összehangoltan cselekszenek a jövőben.)

Lapunk kérdésére Gyimóthy Dénes, a Pannonplast pénzügyi igazgatója elmondta: a nagyobb tulajdonrész mellé természetesen nagyobb beleszólást is szeretnének a Synergon ügyeibe, ám befektetésükre továbbra is pénzügyi befektetésként tekintenek, Czakó Ferenc szakmai munkájára pedig a jövőben is számítanak.

A Synergon részvényesi struktúrája tehát jelentősen leegyszerűsödött, a korábbi háromról kettőre csökkent a cég irányításáért küzdő(?) tulajdonosi csoportok száma. Az előző közgyűlésen a Miholek-Fintha, illetve a Szalóczy-Czakó csoportnak nem sikerült megegyezni szinte egyetlen személyi kérdésben sem, ám ezek után elképzelhető, hogy a két kívülről jött szereplőnek könnyebben sikerül majd dűlőre jutnia. Fintha-Nagy Ádám, a Synergon felügyelőbizottságának elnöke lapunknak elmondta: reméli, sikerül megegyezni a Pannonplasttal a Synergon irányításáról, hisz mindkettőjük érdeke ezt diktálja. Az fb-elök hozzátette, szeretné, ha a kisrészvényesek minél nagyobb számban vennének részt a közgyűlésen, ez legitimálná ugyanis igazán a megválasztandó igazgatóságot.

Részvényesi kérésre időközben két új ponttal egészült ki a közgyűlés napirendje, a tulajdonosok részvényopciós program beindításáról és arról is dönthetnek, felhatalmazzák-e az igazgatóságot saját részvény vásárlására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!