Berta Sándor

Keresési adatok szivárogtak ki az AOL-től

Támadások kereszttüzébe került az AOL, miután kiderült, hogy egyik akadémiai oldaláról 658 ezer amerikai felhasználó keresési adatai szivárogtak ki. A hibára bloggerek hívták fel a szolgáltató figyelmét.

Bár a felhasználók személyes adatai nem kerültek nyilvánosságra, azonban az ügyből mégis óriási botrány keveredett. Jól nyomon követhetők például a 17.556.639-es számon nyilvántartott személy keresései: az illető olyan kifejezésekre és fogalmakra keresett rá, mint "Hogyan ölhetünk meg egy nőt?", de élénken érdeklődött a halott emberekről, az autóbalesetekről és a lefejezésekről készült képek iránt is. "Ez valami szörnyű tévedés lehet, nagyon bosszúsak vagyunk, hogy ez egyáltalán megtörténhetett" - áll többek között az eset kapcsán a cég által kiadott közleményben.

A keresési adatokról készült naplófájlok mérete elérte az 500 megabájtot. Az ügy kapcsán természetesen azonnal támadásba lendültek az adatvédelmi szakemberek is, akik szerint némi idő rászánásával a töredékinformációkból akár pontosan megállapítható az egyes emberek személyazonossága is. Az adatokat ugyan törölték, ám számos szerveren és a BitTorrent fájlcserélő hálózaton továbbra is elérhetőek. Az AOL a keresési adatokat arra akarta felhasználni, hogy a szakemberek így készíthessenek még jobb keresési algoritmusokat.

"A keresőket használó emberek anélkül hogy észrevennék, számos kényes adatot adnak ki magukról. Sokan például a saját nevüket írják be, mert kíváncsiak a róluk meglévő online információkra" - mondta Ari Schwartz, a Demokrácia és Technológia Központ helyettes vezetője. De fennáll annak a veszélye is, hogy ha valaki tiltott vagy kényes pornográf tartalmak, drogok, fegyverek stb. után keres, akkor később ezzel megzsarolhatóvá válik. De a spammerek és a phisherek is felhasználhatják ezeket az információkat.

Az amerikai vállalatnak egyébként sem jött jókor ez a botrány, ugyanis a múlt héten jelentette be a Time Warner, hogy szeptembertől a 18 millió előfizető ingyen e-mail címet és szoftvereket kap. Ez a döntés milliárdos bevételkiesést jelent a cég számára, emellett kirúgnak 5000 munkatársat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szipter #6
    Az AOL adatokra épült egy klassz kis eszköz:

    Mit ér a jó helyezés a keresőkben?
  • MrPrise #5
    Nem inkább AOL-tól?
  • erb #4
    Mibol gondolod, hogy Mr. ?
  • NFP #3
    Mr. 17.556.639 kellemes személyiség lehet :)
  • rigidus #2
    Itt inkabb arrol van szo, hogy adatvedelmi torvenyt sert ez a fajta adatgyujtes. Ez a hirszerzes/kemkedes uj eszkoze ebben a formaban. Ilyen jellegu adatgyujtest csak hatosag vegezhet az usa-ban.

    "akkora kiszivárogtatás volt, hogy ők tették közzé őket. direkt statisztikai célokra.."

    Azert onkent senki nem tartana oda a sajat segget az oroszlannak, foleg nem egy ekkora vallalat.
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ... szivárogtak ki ..

    akkora kiszivárogtatás volt, hogy ők tették közzé őket. direkt statisztikai célokra.. hát ez van :|