Berta Sándor

Dániában egy évig tárolnák a távközlési adatokat

A dán kormány legújabb előterjesztése szerint a skandináv országban a jövőben egy esztendőn át tárolnák el a mobil és a vezetékes telefonbeszélgetések, valamint az internetforgalom adatait.

A dokumentumból kiderül, hogy a dán kormány nem akart élni az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei által idén februárban elfogadott irányelvben biztosított legfeljebb 24 hónapos adattárolási lehetőséggel.

Ugyanakkor a rendelet sokkal szigorúbb az elfogadott európai uniós jogszabálynál. Ez azt jelenti, hogy Dániában az internetszolgáltatóknak kötelező lesz egy éven át elraktározniuk minden felhasználó IP-címét, az adatok küldésénél és fogadásánál használt portok számát, valamint az online kapcsolat kezdési és befejezési időpontját is. Emellett természetesen minden olyan információt is tárolni kell, amelyek a mobil, a vezetékes és a VoIP telefonbeszélgetésekre vonatkoznak, ide tartozik, hogy ki és milyen telefonszámról kit és milyen számot hívott fel, az illetővel mennyi ideig beszélt, illetve a hívások időpontjai is megtalálhatók lesznek.

Az intézkedés célja, hogy egy adott hívás és az azt bonyolító személyek bármikor azonosíthatók legyenek. Az eltárolt adatokon kívül a rendőrség, ügyészség és a titkosszolgálatok további információkat is megkaphatnak: milyen internetes szolgáltatást használ az illető, tartózkodási helye, a hálózati kártya vagy a WLAN-hotspot MAC-címe, IMSI és IMEI számai. E-maileknél tárolnák a feladó, előfizető nevét és IP-címét. Érdekes, hogy a Hotmail vagy a Gmail postafiókot használók adatait elvileg nem raktározzák el.

A rendelet minden internetszolgáltatóra vonatkozik, kivételt képeznek a könyvtárak, az oktatási intézmények, az egyetemek és a lakóközösségek külön hálózatai. Utóbbiak azonban csak akkor, ha 100-nál kevesebb lakásban van internethozzáférés. A dán szolgáltatók fogcsikorgatva ugyan, de elfogadták a rendeletet, mert a korábbi adattárolási javaslat még szigorúbb volt. Ezenkívül a dán kormány figyelmeztette az ISP-ket, hogy nekik is részt kell venniük a terrorizmus elleni harcban, abból ők sem vonhatják ki magukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • junior117 #1
    majd jönnek a jogvédök és mindenkit jol beperelnek... söt ha csalod az feleséged akkor hivatalbol el is inditják a válopert :)