Gyurkity Péter

Még az idén jönnek az Intel négymagosai

A gyors és határozott visszavágás reményében az Intel még az év vége előtt piacra dobja asztali négymagos processzorait, hogy jó időre beelőzze vetélytársát. A fejlesztések mellé átszervezések társulnak.

A napokban már beszámoltunk arról, hogy a nagyobbik processzorgyártó egészpályás letámadással vágna vissza riválisának, amely a jól sikerült Athlon 64 és Opteron családdal az utóbbi években komoly sikereket ért el. Most újabb hír erősítette meg, hogy az Intel nagyon is komolyan gondolja terveit és annak végrehajtása érdekében akár legfontosabb asztali fejlesztései előrehozására, valamint komoly átszervezésekre is hajlandó.

A legfontosabb asztali fejlesztésnek pedig most egyértelműen a négymagos chipek látszanak: a Kentsfield kódnéven jegyzett processzorok a szerverekbe szánt Clovertown asztali változatai, és nagy valószínűséggel két Conroe összeolvasztásából születnek meg. Az 1066 MHz-es FSB-re támaszkodó utódok 4, illetve 8 MB másodszintű gyorsítótárral érkeznek majd, minden egyéb részleteikben a Conroe-ra hasonlítanak, ami meglehetősen jó jelnek tűnik, figyelembe véve az utóbbit övező kedvező hangulatot. "Már értesítettük partnereinket, hogy az első négymagos processzorok megjelenését előrehoztuk 2007 első feléről 2006 utolsó negyedévére" - jelentette ki Paul Otellini a negyedéves eredmények ismertetése közben.

Érdekes, hogy ez utóbbi nem fest valami jól: a tavalyi év elejéhez képest a felére esett a nyereség, amit azzal igyekeztek szépíteni, hogy több termékük esetében ők érték el a legjobb termelési eredményt az iparágon belül. Nyilvánvaló azonban, hogy ebben az AMD előrenyomulása, illetve az új 65 nanométeres gyártástechnológiára történő átállás is szerepet játszott, amely minden bizonnyal megviselte a céget, még ha könnyebben is viselik az átállást, mint vetélytársuk.

A Cnet információi szerint a fejlesztések mellett átszervezésekkel is készülnek az év hátralévő részére: alaposan felforgatják az értékesítési és a marketing részleget, és a társigazgatók helyett egyetlen személyt neveznek ki a vezetői posztra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #84
    "egyszerre játszom és tömörítek, az már megy jól, de ha még közben renderelek is, akkor már lassul."
    specku ezt nem én emlegettem fel. én sose rendereltem 3dben semmit, max ha a grafikus szűrők által módosított képek létrehozását nem nevezem annak, de az pl. pont nem prociigényes hanem inkább mem.

    "egy online játékot,és 1 q3at"
    ekkora vakegérséget én se mondtam. a q3 pont az a gém aminél még egy benyitó ajtó is meg tudja hülyíteni az embert. csé-nél ha elfogynak a manusok és az utolsó 2 alig talál egymásra még el lehet játszani, hogy mással foglalkozol (persze a kockázat túl nagy), de a q3at elég ritka esetben játsza csak 2-3 ember

    "De akkor ne próbáld megmagyarázni, hogy az átlag user 3-4 firefox ablakot, 7-8 opera tabot, 3 msn-vonalat, 20 letöltést, egy online játékot, egy tömörítőt, meg még nemtudommit használ egyszerre."

    ok, akkor miért is ne csinálhatna ennyit egy átlaguser?
    -netán van a felsoroltak között vmi ami kifejezetten mély szaktudást igényel?
    -van köztük olyan amelyiket külön-külön ne tudna megcsinálni egy a géphez analfabéta is?
    az online gém, a szépen megkért vonalvégén levő ismerős, a böngésző azok mind olyan dolgok amik mind félbeszakíthatóak és lehet köztük váltani. amikor böngészel se jegyzed meg az összes oldal összes betüjét fotografikusan és mégis bármikor kimégy a konyhába nem kell előröl kezdened és ugyanott tudod folytatni, akkor itt mi a fene lenne az akadály a köztük levő váltásoknál?

    "NEM KELL egyszerre 20 letöltés, és 70 webbrowser. "
    neked nem. én meg nem fogom csak azért nem elindítani a következő torrentet mert az előző 3-4KB/seccel még mindig ott bénázik. 70-et meg én se mondtam, de ha valamiről infót keresel vagy külön túrsz a neten azt 15-30 párhuzamosan megnyitott weboldal nélkül hatékonyan nem tudod feltárni. ha egyesével vagy 3-4essével tallózod a gugli találatait akkor lehet ak.milyen gyors neted a külső lassú szerverek miatt hajnal x óra előtt nem fexel le és fejezed be a munkád. ezt hatékonyan csak mem és sávszélstresszelősen lehet csinálni

    "amit akarsz, de ne gyere nekem ezzel a "contactlistem nyávogó IT-analfabétákból áll" dumával, mert egy helpdeskesnek nincsen ennyi minden nyitva, még jókedvű napjain sem."

    lol. mert szerinted nekem ebből áll az egész napom? egy helpdeskesnek persze, hogy nem mert vagy csak kis témakörű dolgokkal foglalkozik vagy egyszerre csak egy emberkének segít.
    nekem sem miattuk van annyi nyitva, hanem pont azért mert miattuk is nyitva hagyok párat, de közben a saját munkám is folytatom. 1-2fox*5-6tab msnesek miatt, 8-9tab email, hírek, fórum, 1-3fox*6-9tab gugli találatokkal és máris van egy rakat virtuális lapod. az a szép hogy ilyenkor még mindig csak 6-7 böngésződ fut és nem több ergó csak ennyi szál között kell "kapcsolgatnod" 6-7 ablakot ciklikusan váltogatva átnézni meg nehogy már k$rvabonyolult legyen bárkinek is!
  • Morden23 #83
    Nem azt mondtam, hogy a technikai fejlődés maga értelmetlen dolog, hanem hogy idióta magatartás azt csinálni, hogy mindenből a legjobb kell, persze sosem leszek elégedett, mert ha a 4 magos procecsszorommal egyszerre játszom és tömörítek, az már megy jól, de ha még közben renderelek is, akkor már lassul.

    Nem zavar, hogy kocka vagy. De akkor ne próbáld megmagyarázni, hogy az átlag user 3-4 firefox ablakot, 7-8 opera tabot, 3 msn-vonalat, 20 letöltést, egy online játékot, egy tömörítőt, egy QuakeArena-t meg még nemtudommit használ egyszerre.
    Ha őszinte akarok lenni, abszolút nem érdekel, hogy a gépem képes-e 20 letöltést, 70 webbrowsert és a CSÉt egyszerre futtatni, mert NEM KELL egyszerre 20 letöltés, és 70 webbrowser. Amúgy azt csinálsz a gépeddel, amit akarsz, de ne gyere nekem ezzel a "contactlistem nyávogó IT-analfabétákból áll" dumával, mert egy helpdeskesnek nincsen ennyi minden nyitva, még jókedvű napjain sem.
  • Mice #82
    azok is, meg sajnos ide tartoznak a filekezelők is filemásolásokkor. hajlamos rá sajnos ez a kvarckupac, hogy az aktív fókuszu ablak disk műveletét előnyben részesíti. néha még olyankor is amikor megpróbálom ennek az ellenkezőjére rábírni a feladatkezelővel a programfutási priornál

    márpedig néha le kell nyomni a tálcára a másolásokat hogy lásson is az ember vmit csak ilynekor egész szépen meg tud nőni a kerregési idő :S
  • dez #81
    Maximum a maga működését függesztheti fel adott esetben, ha érzékeli, hogy inaktív/minimalizált az ablaka. Általában erősen interaktív programok (főleg játékok) tesznek így.
  • dez #80
    Igen, ezt a kapcsoló dolgot már felvetettem egyszer Windows-szuperszakértő-Equ-nak, aztán nem győzőtt leoltani, hogy ez milyen butaság, mert a Windows okosságból lapolja ki, ami épp nem kell, és ez így tökéletes... Hát persze. :P

    Nem értem ezt a lenyomást. Ugyanúgy fut tovább, amit minimalizálsz! Esetleg egy kicsivel kevesebb prociidőt kap ahhoz képest, amelyiknek az ablaka éppen az aktív, de nem lesz befagyasztva.
  • Mice #79
    nem te hanem marosh

    btw jó lenne amúgy egy kapcsoló amivel amúgy el lehetne dönteni mikor milyen módban menjen amúgy a gép

    linux esetében pl. akkor is kap prociidőt egy process ha le van nyomva. az más kérdés, hogy ez sem minden esetben jó, mert soxor emiatt mozdulni sem tud az ember, csak hát a fullscreen progik nem mindegyikének van ablakos verziója és azok amikor így lenyomódnak a tálcára "megszünnek" létezni
  • dez #78
    Nem tudom, rám gondolsz-e, én nem neked írtam.

    Nem a minimalizáltakat teszi ki, hanem a 0 prociidőt evőket.

    Egyébként ha van elég ram, ki lehet kapcsolni a swappolást.
  • Mice #77
    azért apafej, hogy ha 2 év múlva mégis lenne egy rakat dolgod ami kihasználná a procid rendesen, akkor legyen miből válogatnod és ne azt kelljen hallanod, hogy most fejlesztik a tied utódját csak késik vmi probléma miatt

    komolyan mondom nem értem mi a problémátok. ha nincs fejlődés mindenütt mki azért sír, hogy fél/1 éve nem mennek sehova az árak ha meg mégis jön vmi új cpu/gpu akkor rögtön jön a fikázás, hogy minek ez/az
  • Mice #76
    van a ráknak 20kja mindig új vinyóra. elférek a mostanin is. nem csak azért tömörítek ha nincs helyem hanem azért is, hogy soxor kevesebb fileom legyen és kategóriákba legyen gyűjtve, meg azért hogy minek pazaroljak ha legközelebbi használatnál max 1 perccel tart tovább kinyitni

    procit sem azért veszek, hogy gyorsabban tömörítsen, hanem hogy több munkát adhassak neki.

    aki meg lentebb írta, hogy nem prociszál kéne nekem a szaggatások ellen hanem mem arra meg csak annyit, hogy a feladatkezelő szerint így sem volt marginálisan telitve a fizikai mem, csak a win hajlamos olyan genyaságra, hogy ha valami x ideig fut minimalizálva, akkor annak a memtartalmát akkor is kiswappeli ha van még hely a fizikain belül bőven. amúgy meg: 2 giga ddr667-el mivel lennék jobban, akkor is minden azon az egy szál szerencsétlen procin futna keresztül, akkor is azt kéne ütemezgetni ezerrel
  • Mice #75
    egyébként csak még egy utolsó adalékként: lehet neked nem rezzen meg a géped, én meg nemrég még egy 2600xp 768ddr333 tulaja voltam, ami aztán hw kivándorlás miatt előbb 256ddr400-ra,majd 266osra apadt

    most meg anyagi okokból p2-600,128sd133-am van 2 hete

    lehet h. szerintetek hülye buzi aki flörtöl a 4 magos gondolattal

    de ezek mellett az árak mellett nem mkinek tellik arra, hogy évente cseréljen konfigot. ha meg már idén kijön akkor mi a t@k@mnek azon siránkozik a jónép hogy kijön, és miért nem azon, hogy egy csomó dolog meg nem jön ki.

    ha árban alig lesz difi akkor miért ne vegyen az ember egy olyat ami remélhetőleg kevésbé avul el.

    még meg se jelent ez a sza$ de már azon anyáznak egyesek, hogy minek menőzni pedig az ember csak követné (jó tulzás az egy cikk elolvasását annak nevezni) hogy merre tart a tech

    ez a sza$ ebben az országban, hogy ilyen irigy genyákkal van tele akiknek nincs jobb dolguk mint rögtön neki menni a másiknak, nem az hogy hol van a gazdaság

    szégyen a köbön