MTI

Tömegesen nyíló NAVA-pontok

Fél év alatt 100 NAVA-pont nyílt az országban, pedig az Audiovizuális Archívum (NAVA) azt tervezte, hogy egy év alatt hoz létre ennyi külső elérési pontot.

A NAVA különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít, amit csak az úgynevezett NAVA-pontokon lehet elérni. Az elmúlt időszakban főként városi, megyei és kis helyi könyvtárakban, valamint középiskolákban nyíltak külső elérési helyek, a 100-ik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Móra Ferenc Általános Iskola és Óvodában jött létre, és további 150 intézmény jelezte, hogy a jövőbeni szintén csatlakozni szeretne a rendszerhez. A nyilvános szolgáltatást nyújtó könyvtárban bárki hozzáférhet a NAVA tartalmakhoz, az iskolákban főként az intézmény növendékei és tanárai vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

"Mára már az egész országban lehetőség van az archívum tartalmába betekinteni, hiszen minden megyében több NAVA-pont is található. Fontosnak tartjuk, hogy ezáltal egy szélesebb célközönséget érünk el, és szem előtt tartjuk a további gyors bővülést. Az a célunk, hogy minél több helyen hozzászokjanak a NAVA használatához mind oktatási, mind kutatási célból" - nyilatkozta Kovács András Bálint, a NAVA igazgatója. A NAVA a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum, amelynek gyűjtőkörébe tartoznak az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású és magyar vonatkozású műsorai.

Az archívum célja a magyar társadalom, történelem, politika, kultúra és szórakozás, televízióban és rádióban megjelenő műsorainak megőrzése, feldolgozása és kutathatóvá tétele. Kiemelt feladatának tartja, hogy fokozatosan digitalizálja a Magyar Televízió történelmi és kulturális kordokumentumokat őrző archívumának anyagait, és azokat szabadon kutathatóvá tegye.

Az archívum további célja az oktatás színesítése az audiovizuális kultúra eszközeivel, ezért kidolgozás alatt van az audiovizuális dokumentumok oktatási célú felhasználásának terjesztése - tette közzé a NAVA.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Jesszusuramisten! Ha a dédunokám megtudja h volt egy RTLK meg TV2 akkor majd szabadkoznom kell:
    Jó, jó, de az nem magyar; meghát akkor még ezzel mosták az agyunkat, hogy irreális értékrendünk legyen és vásároljunk, vásároljunk..
    Akkor még, tudod, legkisebb Gergely, az alterglobalisták sehol sem voltak, a nép nem volt ilyen felvilágosult mint ma, a Nagy Felkelés után.
    Abban az időben, képzeld el: az emberek napi 4 órát nézték a Mónika-showt meg a Big Brothert. Ez volt a legjobb népbutító intézmény, tele volt beteg vízióval.
    Ja, hogy miért nem használták tanulásra, a tudás terjesztésére? Ha megetted a spenótot, elmesélem! :)
  • Cat #2
    kertévék is benne vannak

    És ez igy együtt naponta száz orányi videóanyag, amit tömöríteni, cimkézni kell, keresőszavakat berakni, csoportosítani, kivágni a reklámokat... iszonyatos meló.
  • Tetsuo #1
    MTV1
    MTV2
    Duna TV
    Kossuth
    Petőfi
    Bartók
    (Más csatornát nem hiszem h érintene.)