Berta Sándor

Gyerekek­nek szó­ló kép­re­gény népsze­rűsíti a fájlcserét

Új módszereket dolgoz ki nem csak a zene-, a szoftver-, a film- és a játékipar, de a művészek is azért, hogy a gyermekek már kiskorukban megismerjék a szerzői jogok fogalmát.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy 5-10 éves kisfiút vagy kislányt mennyire érdeklik az olyan fogalmak, mint a digitális másolásvédelem vagy a fájlcserélés. Az érintett kiadók, művészek ezen nem sokat gondolkoznak, totális háború van, ahol a cél az illegális másolatok számának visszaszorítása és amelyben elvileg minden módszer megengedett. Persze a másik oldal képviselőinek sem kellett több és ők is megalkották a maguk gyermekeknek szóló propagandáját.

"Azért készítettem el ezt a könyvet, mert meghallottam, hogy a szerzői jogvédők és a film-, illetve a zeneipar képviselői Kanadában már a gyerekeket győzködik arról, hogy milyen fontos a szerzői jogok tiszteletben tartása" - mondta az MCM művésznevű aktivista. MCM A malac és a doboz című képregényével azt próbálja elmagyarázni a gyerekeknek, hogy milyen jó, hogy ha megosztják a társaikkal azokat a dolgokat, amik az ő tulajdonukat képezik és megbíznak a társaikban. A művész képekkel és szöveges részekkel próbálja meg megértetni a gyerekekkel, hogy miért nem jók a digitális másolásvédelmek és miért elítélendők a szerzői jogvédők és a kiadók monopolhelyzetre törekvő elvei. A mű a Creative Commons-licenc hatálya alá tartozik, így ingyen letölthető. Népszerűségét jelzi, hogy már négy nyelvre lefordították.

A könyv egy kismalac történetét meséli el, aki egy nap egy olyan varázsdobozt talált, ami képes volt többszörözni a belehelyezett élelmiszert. A kismalac azonban nem volt hajlandó megosztani a dobozt társaival, hanem megtartotta a titkát magának és csak pénzért hajlandó megsokszorozni a többiek élelmiszerét. Az így kapott adagokat aztán egy elvarázsolt vödörbe teszi és a társai csak az ő feltételei szerint juthatnak hozzá az élelmiszerhez. Egy idő után azonban kitör az állatok között a palotaforradalom, mert megunják ezt a bánásmódot.

Egyre több szervezet fedezi fel magának az elmúlt hónapokban a gyerekeket, mint új meggyőzhető réteget. Nemrég például a Creative Commons társaság kezdett el szerzői jogi oktatóanyagokat készíteni, amelyeket az iskolákban osztanak majd szét. A Duke Egyetem Center for the Study of the Public Domain központja szintén egy hasonló témájú képregényt tett letölthetővé.

Mindenesetre elgondolkoztató, hogy az illegális másolatok elleni harc, a szerzői jogvédők és a kiadók, illetve a szabad fájlcserélést és reformokat követelő civil szervezetek kampányaiban most már nem csak a felnőtteket, de a kicsi gyerekeket is megszólítják. Azt csak remélni lehet, hogy a cél tényleg a felvilágosítás, az álláspontok megismertetése és hogy a legközelebbi szerzői jogi vagy illegális másolási, fájlcserélési perekben nem nagypapák és 5-10 éves gyerekek fognak a vádlottak padján ülni. De biztos, hogy egy kisgyereknek az anyanyelvi oktatás és az írás után egyből a digitális másolásvédelem fogalmával kell megismerkednie?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #29
    Ja, valaki megmondhatná nekik, hogy hazudozni sem szép dolog. Ugye, az a kamu 40-50 milliárd... (Mintha mindenki megvenné a cuccot, aki letölti.)
  • dez #28
    Megalakult az audiovizuális ipar kalózellenes koalíciója :x
  • Spica #27
    hát ez már tiszta szép új világ, csak még nem alvás közben nyomják be a gyerekek fejébe a kívánt dolgokat
  • Morden23 #26
    "Kanadában már a gyerekeket győzködik arról, hogy milyen fontos a szerzői jogok tiszteletben tartása" -> Ez egy fontos momentum, mert a szerzői jogok tiszteletben tartása nagyon is jelentőségteljes valami. Ez nem a kiadók szemétkedéseiről szól, HANEM JOGOKRÓL.

    A mese története meg egy kicsit gáz. Állati rossz, és nagyon is kétértelmű. Tehát ha valakinek van valamilye (talál valamit, kitalál egy remek ötletet, hasonló), akkor ő nem érdemli meg, hogy profitáljon belőle, és a köznek nemhogy joga van fellázadni ellene, hanem egyenesen ez a "jó dolog"? Már pardon, de nem akarok szentimentális lenni, de a leírás alapján nem a malac a rosszfiú:)

    Ebből kb az jön le, hogy ha valakinek több van, mint neked, akkor az rossz, vegük el tőle. Necces... nagyon necces.
  • Morden23 #25
    Egy kajacsináló-gép viszonylag kevés ember érdekét sértené a többi embernek adott haszonhoz képest, ELLENBEN a filecseréléssel. Rossz a példa.

    Ahhoz, hogy élj, elidegeníthetetlen jogod van. Kajálás nélkül meghalsz, ahogyan levegő, vagy víz nélkül is.

    Filecserélés nélkül nem halsz meg. Abszolút nem életfeltétel az "ingyér dvd, ingyér játék, ingyér minden" felfogás. Sőt, még jogod sincsen hozzá.

    Ettől függetlenül akár pro, akár kontra érveket hozunk fel, BIRGE-nek teljesen igaza van.
  • birge #24
    Az csak az én nózimat piszkálja, hogy itt a gyerekeket akarják manipulálni? Számomra ez undorító...
  • luciferc #23
    Szerinted ha feltalálok egy olyan gépet, amivel bármilyen élelmiszert korlátlan mennyiségben sokszorozhatok, akkor azt be kell tiltani?? Egy ilyen gép viszonylag kevés ember érdekét sértené a többi embernek adott haszonhoz képest, szemben mondjuk egy időjárásirányító-géppel.
  • Morden23 #22
    Ha te feltalálod az időjárásirányító-gépet, akkor szerinted nem kéne betiltani? A példád nem jó, ez a mese meg egy marhaság.
  • luciferc #21
    Bocs, az előző Tibmanus 8-as hozzászólására válasz
  • luciferc #20
    Szerintem nem bukott a történet, mert nem jól érted azt. Ugyanis a kismalac nem a kaját találta a fa alatt (ez a termék), hanem a dobozt (ez sokszoroz). Tehát a példában a doboz felel meg a filecserélésnek, a kaja pedig a filmnek, zenének (amibe emberek munkát fektettek). Gondolj bele, egy ilyen doboz enyhén szólva sértené az élelmiszert előállítók érdekeit. Ugye? De vajon emiatt be kellene tiltani a dobozt?