MTI

Nyíltan magyarellenes játék Romániában

"Szeparatista magyarok" megsemmisítésére buzdító világhálós videójáték ügyében indított hivatalból eljárást hétfőn a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), bár a román média nagy port felverő tudósításai miatt a tervezők már finomítottak a virtuális háborút bemutató szövegen.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke elmondta: a parlamentnek alárendelt országos állami intézmény diszkriminációs ügyekkel foglalkozó kollégiuma ma megvizsgálta azt a honlapot, amelyen elérhető a vitatott játék. Az ott olvasható szöveg azonban már finomított változata annak, amely korábban volt olvasható ugyanazon az internetes címen. Az ügyről a bukaresti Cotidianul és az erdélyi Krónika című napilap is beszámolt. Eszerint az internetes háború résztvevői a játék használatára vonatkozó magyarázó szövegből megtudhatták: "Traian Basescu román államfő néhány lovasszázadnak parancsba adta, hogy semmisítsék meg a magyar szeparatistákat."

A játék fantáziadús megalkotóinak a képzeletében a magyarok azért lettek a románok fő ellenségei, mert a forgatókönyv szerint az egyébként 1989-ben elhunyt Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor 1998-ban meghódítja az Egyesült Államokat, tíz évvel később pedig már az egész Földet uralja. Az őt követő Traian Basescu azonban megígéri, hogy meghódítja a csillagrendszert is. Az intergalaktikus háborúban viszont "az egykori Magyar Köztársaság újjászületik egy bolygón, s kinyilvánítja függetlenségét". Emiatt Basescu kiadja a parancsot a magyar szeparatisták megsemmisítésére. "Szánalom nélkül gyilkold a romántól idegen mocskok millióit!" - áll a magyarázó szövegben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A lapok szerint a temesvári egyetemistákból verbuválódott 2 Bed Design stúdió fejlesztette ki a szoftvert. A Cotidianul megszólaltatta a 21 éves Alexandru Dutát, aki a szoftver egyik ötletgazdája. Közlése szerint a Románok az űrben nevű számítógépes játék 10 fejezete közül csak egy szól a magyarok elleni háborúról. A diák a tervezők védelme érdekében azzal érvelt, hogy a bevezető szövegben leszögezték: a szoftver kitalálói nem nacionalista érzelműek. Hozzátettem, hogy a játék nem diszkriminálhatja a romániai magyarságot, mert "az egészet csak egy jó viccnek szánták".

Asztalos Csaba gazdasági érdekeket sejt a háttérben. A diszkriminináció-ellenes tanács elnöke szerint ugyanis a kitalálók abban reménykedtek, hogy ha magyarokról szól a játék, akkor a virtuális háborúk szerelmesei vélhetően nagyobb élvezettel vesznek részt majd a csatákban, vagyis piacilag eladhatóbb lesz a termék. A tervezők azokra az előítéletekre alapoztak, amelyekre az erre vonatkozó legutóbbi romániai közvélemény-kutatások is rámutattak.

Asztalos emlékeztetett, hogy a románok 80 százaléka jelölte meg a magyarokat a románok legfőbb ellenségeként. Úgy vélte, ilyen körülmények között egyáltalán nem szerencsés, hogy a játék a magyarok megsemmisítésére tesz utalást, hiszen ez csak újabb előítéleteket gerjeszthet, a már létezőket pedig tovább táplálhatja. A játék tervezői annyit már finomítottak a szövegen, hogy a "szeparatista" jelzőt törölték, de továbbra is a magyarok jelentik a célpontot. Asztalos Csaba viszont arról szeretné meggyőzni őket, hogy alapvetően módosítsák eredeti elképzelésüket és a magyarokra való utalás teljes megszüntetésével dobják piacra terméküket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aadam #368
    nekem is valami ien a véleményem. vagy dolgozzanak tiszteségesen vagy dögöljenek meg, ne lopják mások dolgait.
  • Gurey #367
    Ugyan már...nemtudom miért utasítják ki a románokat a legtöbb országból...meg ők ugatnak nekünk...akkor ne jöjjenek át a határon...én a magam részéről útálom a románokat. Az egész népcsoportot...alias 11éves késelős gyerek vagy csak lazán kirabolják a naplósokat!! Egész emberi társadalmat az ijen mocskok fertőzik. Kár hogy hitler nem intézte el az ottani deportálást is. Rajtam mult vólna nem a zsidókat nyírtam volna ki mert azokkal nicns bajom, hanem az ijen mocskokat...sajnálom ha kicsit rasszista vok...de ez van.
  • aadam #366
    románoknak szerintem az szurja a szemet hogy csak az orszag felét kaptak meg.nekik az egesz kéne.Ezt nekik:
  • Vodka555 #365
    http://s2.bitefight.hu/c.php?uid=23858
  • 22Barna22 #364
    na!
  • 22Barna22 #363
    na küldjetek egy linket vagy valamit! már kiváncsi vagyok!
  • pedrobaa #362
    Jah, itt közben visszaolvastam kicsit....én leszarom hogy egy hely milyen szép, ha szarfaszú köcsögök lakják nem megyek oda. Igaz ez romániára (nem véletlen írtam kisbetűvel) is. Nem fogom látni az Agia Sofia-t, a Piramisokat, a Vörös tengert meg még pár dolgot túlélem, de nem megyek szarfaszú, fanatista, allahimádó országba.
  • pedrobaa #361
    Én csak 1-et nem tudok leszürni az egész szarból... miért mi vagyunk a szöröstalpú román szarok legfőbb ellenségei? Azért mert trianonnál megkapták a fél országunkat és érdekes módon ott magyarok laknak és ez cseszi a szemüket? Bár ahogy tudom ők kicsit másképp tanulják a történelmet.
  • Zolka6 #360
    Ezek aRománok faszok, írigyek h ők nem tudnak játékokat gyártani
  • Ny Papa #359
    Ezek a Románok hülyék