MTI

Magyar cégtől lopott a Lara Croft-játék terjesztője?

Lopás és szabotázs vádjával vizsgálja a magyar rendőrség a Lara Croft számítógépes játék terjesztőjét, az SCI Entertainmentet, amelyet a cég új játékának, a Battlestation: Midway-nek a készítésével megbízott két alvállalkozó jelentett fel, írta a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap szerint az MGE és a Mithis rendőrségi feljelentésében az áll, hogy az SCI betört magyarországi irodáikba és szoftvereket tulajdonított el, egyebek mellett a játék forráskódját. A két cég jogi képviselője, Versitz Piroska azt mondta a The Sunday Timesnak, hogy több panaszt is benyújtottak a budapesti rendőrségnek, egyebek mellett a Battlestation: Midway Joint Task Force-hoz és más játékokhoz kapcsolódó szoftver és hardver illegális eltávolítása, a Mithis számítógépébe történt törvényellenes behatolás, valamint másolás, szabotázs, a játék adatainak törlése és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértése címén.

Az SCI azonban azt közölte, hogy "profi módon" járt el, és eleget tett minden szerződéses kötelezettségének. A cég "maradéktalanul cáfol" minden, ezzel ellenkező állítást. Az újságnak egy budapesti rendőrségi szóvivő megerősítette, két különböző ügyben két vizsgálat folyik, szerzői jogok megsértésének gyanújával. A The Sunday Times szerint mindkét fél magáénak tartja a játékhoz fűződő szellemi tulajdoni jogokat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az SCI, amely külső vállalkozóknak adja ki az általa terjesztett számítógépes játékok előállítását, 2003-ban szerződtette az MGE-t a második világháborús tengeri hadviselésre épülő játék kifejlesztésére. Az MGE a maga részéről a magyar Mithis specialista céggel szerződött a forráskódok kifejlesztésére; a játékot a Mithis magyarországi irodáiban fejlesztették, áll a The Sunday Timesban.

A SCI és alvállalkozói között a brit lap szerint 2005 végén romlott meg a viszony, miután az SCI arra a véleményre jutott, hogy az MGE és a Mithis "alulteljesít", ezért magyarországi irodáikból elvitte a forráskódot és átadta egy másik fejlesztőnek. A SCI szóvivője azt mondta a lapnak, hogy 2005 novemberében az MGE nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit, ezért az SCI élt "normális szerződéses jogaival", és átvette a szoftver fejlesztését.

A The Sunday Times szerint az SCI a részvényeseket erről egy rövid közleményben tájékoztatta még március végén, mondván: a cég új fejlesztő stúdiót hozott létre Budapesten, és jelenleg ez a csapat dolgozik a Battlestation: Midway játékon, amelyet a vállalat a 2007-es pénzügyi évben tervez kibocsátani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tom Alien #24
    Én pedig azt gondolom, hogy az SCI komolyabb cég annál, hogy jogalap nélkül ilyet csináljon.
  • Yv@n #23
    Már ha ténylegesen így történt. Gondolom nemperelnének fejjel a falnak rohanva, ha nem lenne valami sumák.
  • Tom Alien #22
    Tök mindegy szerintem ebben az esetben, hogy kilicseltek-e vagy megbízásra csinálták. Pénzért kilincseltek. A pénzért meg adni kell valamit. Az SCI nem alapítvány, aki visszanemtérítendően támogat keleteuropai kiadókat. Csináltak valamit amit eladtak az SCI-nek. Ez onnantól kezdve az övé. A Mithis megkapta érte a pénzét.
  • Tom Alien #21
    Ez szerződés kérdése. Az utolsó kifizetett milestone előttről szerintem minden őt illeti. Nem csak a milestonkor leadott program, hanem az összes kód, concept art stb. A vita itt a milestone utáni produktunom lehet, abban az esetben, ha valóban utólag fizet.
  • Inquisitor #20
    Itt van egy értelmesebben megszerkesztett verzió:
    http://www.hardwired.hu/forum/forum.phtml?area=comment&id=18629
  • Inquisitor #19
    Nem értettem, amikor a Crytek-es srác írta, hogy van náluk már pár ex-Mithises, de így már kezd értelmet nyerni, hogy miért léptek le.
    Érdekes, mert ezek szerint már 2005 novembere óta gáz van a Midway-el, a játékhírekben ennek még se volt nyoma a többi oldalon?
    A másik: Mi az, hogy a SCI rendelte a játék forráskódját? Amiket írtak a készítők, abból egyértelműen az jött le, hogy a készülő játékötletükkel ők kilincseltek kiadóknál, nem?
    Hiszen már akkor volt CGI animáció a játékból, mikor nem volt kiadó se.
    Így meg az jön le a hírből, hogy a Mithis csak rendelésre csinálta???
    Nem mindegy.
  • Tetsuo #18
    Vannak persze újságok (pl Blikk) amik pletykákat írnak -a hitelesség itt nem fontos- mondjuk a netről véletlenszerűen; esetleg ők maguk találnak ki 'híreket', hiszen az olvasótáborukat ez nem is zavarja.

    Aztán vanna az amatőr/csóró hírportálok amik próbálnak megbízható (mondjuk külföldi, szak-) infókat ingyen szerezni. Az SG is ilyen lenne? Nemtom. Nem is érdekel. :)
  • Tetsuo #17
    Minden magyar újság és híradó a Magyar Távirati Irodától vásárolják (garanciával stb) a pontos információkat, esetleg külföldi hírügynökségektől (pl Reuters), néha pedig saját maguk szerzik a helyszínről.
  • quentit #16
    Kár, hogy ilyen játék, hogy "Battlestation: Midway Joint Task Force" nem is létezik...
    Van Battlestation: Midway (Eidos hungary), és van Joint Task Force (Most Wanted). A kettőt két különböző cég fejleszti, hogy lett ebből egy játék???

    Ha az sg.hu játékokkal is foglalkozó lap lenne, biztos észrevette volna

    Amúgy tudtátok, hogy készül a Quake Wars: Gears of war?
  • Cat #15
    nem átvesz, hanem megvesz - nem ugyanaz. MTI-től nem lehet híreket csak úgy átvenni, annyira szánalmas a magyar hírügynökség, hogy fizetés nélkül nem is olvashatod - ha jól tudom pert is indítottak ellene emiatt, ugyanis közpénzből működik, az állampolgárok pénzén, mégsem lehet simán elolvasni.

    A lényeg itt az, hogy utána az index ir egy iszonyat blőd baromságot a főlapra: "Elvitte a magyar alvállalkozóktól a Lara Croft-játék forráskódját az SCI Entertainment", ami mellesleg kurvára nem igaz.