Gyurkity Péter

Közeleg az ATI felvásárlása?

Távol-keleti források beszámolója alapján egyre közelebbinek tűnik a korábban megszellőztetett akvizíció. Amennyiben az AMD valóban felvásárolja a céget, ez döntő módon befolyásolhatja az erőviszonyokat.

A hír szerint a két cég vezetése a napokban megállapodott a részletekről, amelyekről ugyan semmit nem tudunk meg, de ha minden a terv szerint megy - és beigazolódik az értesülés - hamarosan hivatalos forrásból is értesülhetünk a tranzakció végrehajtásáról. A kínai oldal egyetlen személyre alapozza cikkét, aki állítólag bennfentes, mégis kissé hihetetlenül hangzik a hír.



Rövid időn belül ez a második alkalom, hogy az ATI közelgő felvásárlásáról értesülünk. Először a hónap elején merült fel a gondolat, akkor még egy elemzői várakozás révén. Akkor úgy értékelték, hogy az AMD elrugaszkodna a hagyományos asztali, szerver és mobil vonaltól és új területekre merészkedne ki, ahol eddig - múltjából és jelenlegi helyzetéből kiindulva - inkább az Intel hódított. A lépésre lehetőséget adna a processzorgyártó felhalmozott tartaléka, az ATI jelenlegi helyzete, valamint az így kitárulkozó perspektíva, amely minden bizonnyal mindkét félnek kecsegtető lenne.

Persze az akvizíció révén az AMD könnyen felbőszítheti egyéb partnereit, és előfordulhat, hogy az Nvidia és a VIA nem fogja jó szemmel nézni a kiterjedő együttműködést. Ez mindenképpen érzékeny pont lesz a vállalat stratégiájában, amire mindenképpen tekintettel kell majd lenniük. Némileg csökkenti a bejelentés valószínűségét, hogy a legutóbbi negyedéves eredmények nem éppen a várakozásnak megfelelően alakultak (három hónap alatt 9 százalékkal csökkent a bevétel), ám egy ilyen horderejű döntésnél valószínűleg ennél jóval fontosabb tényezők döntenek.

Eddig az érintettek egyike sem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #44
    Ez inkább némi lustaság/figyelmetlenség. Más problémád van vele? Nekem is 6600 van, és nincs gond vele. És gyorsabb, mint egy X1600, ráadásul a HD-s videókat is jobban játsza le.
  • irkab1rka #43
    ne vegyetek nvidia terméket.
    éppen azzal küszködök, hogy bezérjak kb 100 figyelmeztetést, hogy a nagy melegtől kinyiffan a hw, azért lassul a kártya.
    nem tudok játszani sem.
    nem, nem egy popup, vagy egy system baloon van, hanem 1000 darab ablak, amit le kell okézni


    programozó vagyok, tudom mit beszélek: ezt meg lehetett volna csinálni 10tességesen is.
    Az nvidiánál amatőrök dolgoznak.

    a következő kártyám ati lesz.
    6600 gt a mostani.
  • dez #42
    Inkább úgy mondanám, érdekes lenne. :)
  • Inquisitor #41
    "Gondolom az nem zavar, hogy ..."
  • Inquisitor #40
    "Az nV gyartja a legjobb chipseteket az AMD procikhoz."
    Gondolom az nem, hogy forrókat, vagy az se, hogy csapni való az IDE driverük, vagy a hajtépősen sz*r HW tűzfaluk. Mindenki várta az NF5-öt, hogy az nem lesz forrófejű ... hát amit fórumon olvasni lehet, ez SE jött be.
  • Inquisitor #39
    "... hogy a legutóbbi negyedéves eredmények nem éppen a várakozásnak megfelelően alakultak (három hónap alatt 9 százalékkal csökkent a bevétel), ..."
    Vészesen hangzik, de nem árt tudni, hogy Intelnél is esés volt, és ha jól tudom még nagyobb is. Mivel szinte semmi fejlesztést nem csináltak vagy 2 évig, az emberek nem cserélgették le gépeiket.
    Az idei évvel ez meg fog változni :)
  • Sanyix #38
    Jah jó lenne.
  • Aspirin #37
    Én is örülnék ha összeomlanának a gpu-hajszába mindketten, talán a krach rákényszerítené a játékírókat a tisztességes programírásra.
  • Shadow_THH #36
    s3=10 percenként újraindult a gépem mert nem birta a hatalmas megterhelést a jártyám...3 éven át folyamatosan=instant fail
    nvidia=bencsmárk botrány=fail
    ati=winrar tegnap elöttig;
    tegnap elött felgyulladt a gépemben fél év után -.-
    x700as, 3 hét mire megcsinálják

    asszem maradok a herkulesnél :C vegyék meg minmdegyik céget :D
  • tehen_m #35
    AMD felvásárolja az intelt.
    Egy emberre alapozva teszem a kijelentést: Magamra.