Berta Sándor

A Google nyer­te az el­ső könyv­digi­tali­zálá­si pert

Az elmúlt hónapokban számos intézmény és cég többször is élesen bírálta a Google-t könyvdigitalizálási programja miatt. Még perek is indultak a vállalat ellen, ezek közül az első a Google részsikerével zárult.

A precedens értékű pert a darmstadti székhelyű Tudományos Könyvtársaság (WBG) indította az amerikai konszern ellen és az volt a célja, hogy bebizonyítsák: a Google több alkalommal is engedély nélkül digitalizál könyveket. A hamburgi tartományi bíróság bírói tanácsa úgy ítélte meg, hogy a Google a Google Books Search nevű projektjével nem sértette meg a szerzői és a szomszédos jogokat, így a bíró tanácsára a WBG visszavonta a keresetét. Az indoklás szerint azért nem történt jogsértés, mert a vállalat csak egyes mondatokat, illetve bekezdéseket vett át és szkennelt be, ráadásul a kért tartalmakat a WBG korábbi kérésének eleget téve később el is távolította a programból.

Andreas Auth, a 140 000 tagot tömörítő és könyvkiadással foglalkozó WBG igazgatója az ítélet kihirdetése után kijelentette, ezek után megfontolják hogy más formában, de mégis végigvigyék-e a pert, vagy hagyjanak fel vele. A 100 000 euróra rúgó perköltséget egyébként szintén a WBG-nek kell viselnie. "Az egészben az a legérdekesebb, hogy csak véletlenül vettük észre, hogy az engedélyünk nélkül digitalizálták néhány könyvünket" - mondta Andreas Auth, aki azonban nem érzi úgy, hogy vereséget szenvedtek volna.

"Egy kisebbfajta szenzációnak lehettünk tanúi" - nyilatkozta boldogan Arnd Haller, a Google jogásza. A Google-t kritizálókat mindenesetre nem hallgattatta el ez az ítélet és szerintük az lenne a minimum, hogyha a vállalatot köteleznék arra, hogy minden egyes szkennelés előtt szerezze be az adott mű szerzőjének vagy kiadójának írásbeli engedélyét. A Google vezetői mindenesetre nem lélegezhetnek fel, hiszen további perek várhatók elsősorban Európában, de akár az Egyesült Államokban is, hiszen még tisztázni kell azt a kérdést, hogy törvényes-e, hogy a cég könyvoldalakat, illetve egész könyveket digitalizál a szerzők és a kiadók engedélye nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • h4x0r #8
  Van olyan is, hogy jogutód. Bertold Brecht egyik darabját pl. nem lehet sehol filmen játszani, mert a jogutód egy gennyláda. Mellesleg 70 év az az idő, amíg erre lehet hivatkozni.
 • AgentKis #7
  Meg a redundancia is csökkenthető lenne, mert minden szót, csak 1x tárolnék.
 • AgentKis #6
  Mivan a régi könyvekkel, ahol már se kiadó se szerző nincs (az élők sorában)? Különben meg szavanként szkennelném adattáblába tenném a szavakat, és kész a könyv, persze az adattábla megfelelő rendezése mellett.
  Na és szavakat tárolni full legális.
 • LowEnd #5
  Részletek idézése (digitalizálása) szerintem Magyarországon sem lenne probléma. És nem a kenőpénzek miatt
 • wOlFbYTe #4
  A bíró és az esküdtszék ;) A pult alatti pénzek
 • Szefmester #3
  az ügyvédek fizetése... gondolom ezt a pert sem 2 hét alatt zavarták le
 • GodBadka #2
  Szakértői költségek. Gondolom.
 • snorbi #1
  Annyira ijesztő, hogy egy demokráciában csak a gazdagok számára elérhető az igazságszolgáltatás. 100.000 EURO azért nem aprópénz...
  Mi a [email protected] kerül egy peren ennyibe?!?!?!?