Gyurkity Péter

Szingapúr: börtön Jézus-karikatúrákért

Szingapúrban folytatódhat az év elején kirobbant karikatúra-botrány, ám ezúttal ellenkező felhanggal: egy helyi blogoló után nyomoz a rendőrség, aki saját oldalán Jézust kifigurázó karikatúrákat tett közzé.

Lapértesülések szerint a 21 éves irodai alkalmazott az elmúlt hetekben több ízben jelentetett meg oldalán Jézust furcsa helyzetekben ábrázoló képeket, rajzokat. A "művek" eltávolítását kérő beírásra még több ilyen alkotással lepte meg olvasóit, amire hamarosan a rendőrség is reagált. Az önmagát "szabad gondolkodóként" jellemző fiatalember ellen vizsgálatot indítottak, izgatás vádjával.

A rajzokban Jézus zombiként jelent meg, amint éppen egy fiú fejét készül leharapni. A hozzászólók közül egyesek a képek eltávolítását kérték, mire válaszul még több ilyen alkotást jelent meg, és a jelek szerint emiatt jelentették fel a blog készítőjét. A helyi rendőrség márciusban kereste meg a fiatalembert, ám a vizsgálat még jelenleg is tart. Az izgatás vádjának beigazolódása esetén a bíróság 3150 dollár, azaz csaknem 700 ezer forintos pénzbüntetést szabhat ki, amit még ráadásként akár három év börtönnel is megspékelhetnek. A kérdéses képeket időközben eltávolították.

A kicsinyke országban igen komolyan veszik az ilyen jellegű ügyeket, szigorú büntetéssel igyekeznek elrémíteni mindazokat, akik indulatokat szítanának a különböző rasszok és vallások között. A csaknem 3,5 millió főt kitevő lakosság összetétele vegyes, ám 76 százalékukkal a kínaiak alkotják a többséget, 13 százalék a maláj származású muszlimok részesedése, a maradékot pedig főleg indiaiak, illetve eurázsiaiak teszik ki. Legutóbb éppen két kínai származású állampolgárt ítéltek börtönbüntetésre, mégpedig a muszlimokkal szemben ellenséges blogjaik miatt.

A cenzorok szigora a filmekre is lesújtott: a 16 éven aluliak például nem nézhetik meg a mozikban a Da Vinci-kódot, a hivatalos indoklás szerint azért, nehogy valósnak véljék a filmben megjelenő állításokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TarazaMavis #33
    Egy pár gondolat: (szerintem)
    - Nos a korhatáros dolgokat a szülőnek kellene elintézni szerintem, de ehhez igen toppon kell lenni a dolgokban. Emellett még dolgozza ki a belét a betevő falatért? Tényleg kemény meló!!
    - A hit szerintem a legfontosabb a világon.Logikusan szeretek gondolkozni, ezért kértem hogy vallás-ismertebb barátaim próbálják ledefiniálni. A válasz:A bizonytalanságban való bizonyosság. Tehát abból kiindulva, hogy az emberi kiváncsiság és tudás végtelen, ez a def. nem zárja ki az engedelmességet, megértést , korlátok felismerését (áthágását), mert amit nem tudunk azt hülyeségnek, csodának, de nem valószínűtlennek tituláljuk, mert kevés a tudásunk. Szerintem a vallás csak egy eszköz arra, hogy ezeket az értékeket formába öntse.
    -A középkor nem volt sötét!! A kolostorkertekben pl. rendkívül sok gyógynövény termett. Az egy dolog h addig kint dööötek ki az emberek...
    A fanatikusok más téma.
  • h4x0r #32
    Az a köze, hogy a kinyilatkoztatott vallásoknak doktrinái vannak. Ilyen doktrina volt a lapos Föld, a geocentricizmus, stb. A doktrinák a kinyilatkoztatás részei, axiómái, amelyek azért igazak, mert a Biblián vagy a Pápán keresztül Isten mondta. Szóval ne jöjjön nekem senki azzal, hogy "mi köze" a vallásnak a lapos Földhöz.

    #22: Nem pogány vagy, hanem ateista. Pogány az, aki a természeti vallásokban hisz, mint pl. az indiánok, wiccák, stb. Ateista az, aki nem hisz felsőbb hatalomban. Pozitív ateista az, aki kizárja Isten létét, negatív, aki nem zárja ki, de nem hisz benne. Én pozitív ateista vagyok jelenleg.

    Ja, ne higyjétek, hogy elítélem a vallásosokat. Tisztelem őket, mert van, amiben hisznek, őszintén. A fanatikusokkal van a bajom.

    Azaz címszavakban: kreacionizmus és intelligens tervezés.
  • Adam II #31
    Én nem vagyok vallásos és mielőtt valaki ilyet magyarázna nincs lelki traumám vagy ilyesmi de szerintem a vallás egy eszköz lett ami azt a célt szolgálta ,hogy az embereket kihasználják.
    Az átlagnál okosabb emberek kitalálták ,hogy a vallást fel lehet használni arra ,hogy a birka emberekkel megcsináltassanak bármit. Szépen kitaláltak egy menyországot ami mentsvárként szolgált a szegény agyondolgoztatott jobbágynak vagy rabszolgának aki azt hitte ,hogy nem baj milyen szar az élete ha meghal majd a mennybe jut azoknak akik nem hitték el ezt kitalálták a poklot ami mumus szerepét töltötte be. A papok meg élték fényűző életüket. A tudományokat pedig azért nyomták el mert azok megdönthették volna az állításaikat és így a hatalmukat. Szerencsére nem jártak sikerrel. A középkor pedig igencsak visszavetette az emberiséget a tudomány visszafogása miatt ,és valószínűleg sok érdekes dolgot rejtegethetnek a Vatinkánban ami sok kérdésre választ adhatna.

  • Turul1 #30
    az előbb kihagytam egy fél mondatot: "nem a vallással van baj, hanem a világgal, és, hogy ahhoz alkalmazkodni kell"
  • Turul1 #29
    na aki szidja a félművelteket. lol. a "ne ölj!" a tíz parancsolatban van. a hét főbűn: a gőgösség, a haragtartás, az irigység, a paráznaság, a torkosság, a fösvénység és a lustaság.
    nem a vallással van baj, hanem. ha ismernéd a középkori állapotokat, tudnád, h kell hozzáállni a vallásháborúkhoz. ha akkor vkiezzel a hülye peace-esideológiával állt volna elő, azt szimplán legyalulják a föld színéről.
    Amúgy nem értek egyet vele, mielőtt vki elkezdené félremagyarázni, csak realistán nézem az akkori világot. máskülönben a "felvilágosult" (sztem inkább sötét) francia forradalom nem gyilkolászta a hívőket?
    Uff! Én beszéltem!
  • haxoror #28
    Szerintem inkább egy komoly fel nem dolgozott lelki traumával rendelkezel...
  • dotkom #27
    "az emberi (meghibásodott) jellemet ne keverjük magával a vallással."
    mondod te ezt ilyen névvel.(Inquisitor) lol :D
  • tntcoder #26
    ott a pont
  • tntcoder #25
    Ha komoly vallási múlttal rendelkezel, akkor tudnod kell, hogy nem a papok és szektavezérek jelentik a vallást. A hívők pedig azért hívők, mert nem vonják kétségbe isten létezését...

    Másrészt meg neked lehetnek rossz emlékű ismeretségeid ha ilyeneket írsz, mert az én vallásos (többféle keresztény, krisnás, muzulmán, stb) ismerőseim sohasem néztek rám görbe szemmel, csak mert alapvetően materialista gondolkozású vagyok.

    És ha az isten(ek) léte/nem léte bizonyítható volna, akkor a kérdés itt fel sem merült volna
  • Inquisitor #24
    "Lásd lapos föld elmélet, vagy hogy nagyon sokáig tilos volt a boncolás az orvosi egyetemeken, és a papok meg tanítgatták a hülyeségeiket."
    Ennek mi köze a hithet? Azért mert vannak emberek, akik önérdekből, saját hülyeségük okán elferdítik a tényeket, nos az emberi (meghibásodott) jellemet ne keverjük magával a vallással.