Gyurkity Péter

Elkészült a Google fizetési rendszere, a Gbuy

Június 28-án indul útjára a PayPal vetélytársa, amely először a Google Base felhasználói számára lesz elérhető. A rendszer elsősorban nevével hivatott meggyőzni a vásárlókat a biztonságról.

Amennyiben minden jól alakul, a Google online fizetési rendszerének végleges verziója még a hónap vége előtt elérhetővé válik, igaz egyelőre csak a Google Base regisztrált felhasználóinak körében. A cél, hogy a Google függetlenítse magát a hirdetési bevételektől, illetve saját alternatívát kínáljon a PayPallal szemben, amely a szerencsésebb országokban előkelő helyet vívott ki magának az e-kereskedelem terén - itthon egyelőre csak a fizetési lehetőség nyílt meg, a PayPalon keresztül nem fogadhatunk pénzt.

Vetélytársához hasonlóan a GBuy is a hagyományos bankszámlaszámok, illetve hitelkártyák kiváltását célozza, mégpedig egy olyan biztonságos rendszer keretében, amelyben a vásárlások lebonyolításához nem kell megadnunk ezeket az adatokat. A kezelési költségért cserébe biztonságban tudhatjuk saját számlánkat és ezzel egy időben gyors és egyszerű módon fizethetünk a világhálón fellelt termékekért és szolgáltatásokért. Az interneten természetesen több ilyen rendszer is működik, ám a PayPal számos országban kivívta magának az első helyet, így főleg nekik - pontosabban tulajdonosának, az eBay aukciós oldalnak - van félnivalója.

Szakértők szerint ugyanis a Google név a legtöbb esetben elegendő garanciát nyújt majd az internetes vásárlásoktól eddig ódzkodó felhasználóknak, akik éppen a biztonság miatt maradtak távol a kereskedelem új formáitól. A szegmens azonban gyorsan növekszik, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a PayPal szolgáltatásait 105 millió internetező veszi igénybe. Egyes vélemények szerint a GBuy idővel legalább olyan jelentőségre tehet szert, mint a Google Maps, vagy a Google News. Mások örömmel látják, hogy a PayPalnak új riválissal kel szembenéznie, és reményeik szerint mindez javít majd a feltételeken.

A Google természetesen lecsippenti majd a maga jutalékát a tranzakciók lebonyolításáért. Ez azonban nem haladná meg a kifizetett összeg 1,5-2 százalékát, ami mindenképpen elviselhető teher. Hivatalos bejelentés eddig nem jelent meg, a cég várhatóan később rántja le a leplet szolgáltatásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gz8 #15
  Ha lehet, ilyet inkább privátban...
 • bo1nyo3 #14
  Neharagudj, a Gmailt említetted, hiába próbálok meghívót szerezni, hogy legyen Gmailos fiókom, sehogy sem sikerül. Tudnál nekem küldeni, vagy tudna valaki küldeni? Nagyon megköszönném!
  [email protected]
 • Chriss745 #13
  De miért nem hívják Gaybuy-bak? Nem sok különség van.
 • sajtos #12
  A: OTP hahaha alapbol :>
  B: ha kartyat adsz meg Paypalon akkor USD/EUR kerul levonasra a szamladrol mit foglalkozol vele?:)

  kivancsian varom a szolgaltatast reszemrol

 • Garfield #11
  a) OTP-n kívül azért még van pár bank Magyarországon...
  b) az Amazon.com sem forintban számol, mikor rendelek tőlük. Lásd még #9.
 • wbtist #10
  Nem biztos, hogy rossz lesz a szolgáltatás. Nekem személy szerint a Gmaillel sincs semmi bajom, sőt!
 • TeszteloPontHu #9
  A B. verzió biztosan nem. A Ft konvertibilis.
 • rlph #8
  sztem a b eshetőséget elég könnyen ki lehet küszöbölni, pl. a számlára csak mondjuk dollárt vagy eurót lehetne átutalni.
  A másik megoldás, eléggé trivi sztem: az ember abban a valutában szokott fizetni, amiben az eladó kínálja a portékáját. Szal a ez csak a vevő tranzakciós költségét növelné meg. Sőt az a pénzintézet is jól járna amelyik átváltaná a valutát....
 • mousee #7
  Az nem hiba, hanem a beállításokba bement a profil beállításokba :)) Nekem angolul van, ott settings, accounts, Google Account settings a general settings menüben :)) Fordítsd le magyarra, nem nehéz :P
 • k0zi #6
  Paypal 2 okból nincs nálunk normális formában, úgy tudom félig meddig működik.
  A: az OTP közölte, hogy ők nem akarják engedni az átutalásokat mert egy saját rendszeren dolgoznak (hahaha)
  B: csodás nemzeti fizetőeszközünk a forint nem kell a kutyának sem.
  Valószínűleg ha átállunk eurora akkor majd lesz normális paypal :)