Specker Balázs

Féregvírus sújtja a yahoos emailcím-tulajdonosokat

A Yahoo arról számolt be, hogy egy kifejezetten a Yahoo Mail felhasználókat megcélzó levélvírus ütötte fel a fejét. A keresőcég állítja, eddig csak kevesen kapták meg a fertőzést, ám a Symantec ennél óvatosabbnak tűnik.

A Yammanner néven futó féreg New Graphic Site tárgyú levelekben érkezik a yahoos postafiókokba. Megnyitás után azonnal megfertőzi az áldozat számítógépét, majd más, a yahoos címjegyzékben szereplő ismerősökhöz terjed tovább. Ezután az email címeket egy távoli szerverre küldi el, hogy a rosszakarók később spamküldésekhez használják fel. A legtöbb esettel ellentétben itt meg sem kell nyitni a csatolmányt, elég csupán rákattintani a károkozó levelére és a vírus máris működésbe lép - áll a Symantec jelentésében.

A biztonsági cég mindenkinek azt javasolja, hogy frissítse antivírusszoftverét és tűzfalát, illetve blokkolja az [email protected] email-címről érkező leveleket. "Már dolgozunk a probléma megoldásán, hogy hatékonyan megvédhessük felhasználóinkat a féreg további támadásaitól" - fogalmazott Kelley Podboy, a Yahoo szóvivője a Spotlight News oldalán. "Amint féreggel vagy más online fenyegetéssel kapcsolatos email-visszaélés jut a tudomásunkra, megtesszük a megfelelő lépéseket. A megoldást felhasználóink automatikusan megkapják, nem kell külön erőfeszítéseket tenniük."

A hétfőn észlelt vírust a Trend Micro és a McAfee is alacsony veszélyességi szintre sorolta be, míg a Symantec ennél egy fokkal komolyabbnak értékelte a veszélyt. Utóbbi cég tájékoztató honlapján azt javasolja a felhasználóknak, hogy a Yahoo Mail szoftver legfrissebb verziójával frissítsék gépüket. "A féreg nem fut a Yahoo Mail beta legújabb verzióján" - áll a Security Response oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • azirafael #3
    Ezt a hozzá nem értőknek írták külon oda, hogy ők is megértsék...
  • mrzool #2
    Olyan nincs, hogy féregvírus... Vagy féreg, vagy vírus.
  • pbanfa #1
    Én csak egy valamit nem értek. Ha tudják, hogy milyen címről jön és tudják, hogy mi a csatolt file neve, akkor miért nem ők blokkolják már a szerveren. Akkor biztos, hogy nem jut el a felhasználókhoz.