Hunter

Nyílt támadás a transz­zsír­sa­vak ellen

Egy hat évet felölelő tanulmány az első, ami egyértelműen felhívja a figyelmet a gyorséttermek által széles körben alkalmazott transzzsírsavak veszélyeire.

Azzal senkinek nem mondunk újat, hogy a gyorséttermi ételek egészségtelenek. Viszont egy átfogó kutatásból most kiderült, hogy ugyanazon zsírmennyiség bevitele a gyorsételekből nem csupán nagyobb derékbőséget eredményez mint az egészséges - vagy legalábbis egészségesebb - társaikból, de cukorbetegséghez is vezethet. Az Észak-Karolina állambeli Wake Forest Egyetem orvosi központjában majmokon végeztek kísérleteket. Az állatokat két csoportra osztották. Az egyik csoportnak a gyorsételekre és snackekre jellemző transzzsírsavakban gazdag étrendet alakítottak ki, míg a másik csoport ugyanilyen kalóriaértékben telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket kapott.

A transzzsírsavak - melyek részben hidrogénezett olajok - alapvetően növelik a szívbetegségek kockázatát, jóval nagyobb mértékben, mint az állati eredetű termékekben alkalmazott telített zsírsavak. Ennek megfelelően nem volt meglepő, hogy a transzzsírsavakkal táplált csoportnál jóval előbb jelentkeztek az elhízás jelei, sőt kialakulni látszott az inzulin ellenállás, a cukorbetegség első jele is.

A majmok két csoportja a kalóriaszámot tekintve ugyanannyi élelmet kapott. Elkerülendő a túltáplálást, pontosan annyi kalóriát vihettek be szervezetükbe ami a fennmaradáshoz elegendő volt. Ennek ellenére a transzzsírsavas csoport majmai testsúlyuk 7,2%-át szedték fel, ami főként hastájékon ülepedett le, míg a telítetlen zsírsavakkal táplált csoport esetén az érték csupán 1,8% volt. A CT vizsgálatok kimutatták, hogy a transzzsírsavakat fogyasztó majmok 30%-kal magasabb hasi zsírmennyiséget halmoztak fel mint társaik, ami már komoly kockázati tényező mind a szívbetegségek, mind a cukorbetegség esetében.

A Kylie Kavanagh által vezetett kutatócsoportot meglepte az eredmény, hiszen igyekeztek a lehető legjobb étrendet kialakítani hogy meggátolják az elhízást, azonban a hasra telepedett zsírpárnák és a cukorbetegség kialakulása még a körültekintő adagolás ellenére is elkerülhetetlennek bizonyult.

A Wake Forest hat évet felölelő tanulmánya az első, ami egyértelműen felhívja a figyelmet a transzzsírsavak és a hasi zsírképződés veszélyeire, illetve arra, hogy nem elég kalóriákban számolnunk, oda kell figyelni arra is, hogy azok milyen zsírokból tevődnek össze. A részlegesen hidrogénezett olajok könnyedén kiválthatók más olajokkal. A legjobb alternatíva természetesen az olívaolaj lenne, más kérdés hogy egy ezzel készült chips szinte fogyaszthatatlannak tűnne a már megszokott ízekkel szemben, az előállítási költségekről nem is beszélve.

A transzzsírsavakat a telített zsírok kiváltására találták ki. Előállításánál a növényi olajokat hidrogénnel elegyítik, majd rendkívül magas hőmérsékletre hevítik. Az olaj molekulái ennek hatására hidrogént kötnek magukhoz, ebből jön létre ez a természetben nem létező vegyület, a transzzsírsav, ami halmazállapotát tekintve sem emlékeztet már az olajra ugyanis megszilárdul, és jól kenhető margarin lesz belőle.

Árát és eltarthatóságát tekintve is kedvezőbb, ami az ezzel készült ételekre is jellemző. Sokkal ropogósabbá és ízletesebbé teszi például a chipseket, így nem csoda ha az élelmiszeripar egyik legkedveltebb elegyévé nőtte ki magát. A gond azonban ott kezdődik, hogy mivel ezek a zsírsavak a természetben nem léteznek, ezért a szervezetnek is jóval nehezebb feldolgozni azokat mint állati vagy növényi megfelelőjüket, ahogy ezt a fenti tanulmány immár bizonyítékokkal is alátámasztotta.

Az egyik nagy gyorsétterem lánc már jelezte is, hogy az USA-ban és Kanadában eltávolítják ételeikből az 1950-es évek óta hódító részlegesen hidrogénezett olajokat, míg az Egyesült Államokban január óta kötelező feltüntetni a csomagoláson, ha a termék ilyen zsírsavakban gazdag.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #123
    (Meg az aromák, meg a... még pár dolog.)
  • G0blin #122
    Minden adalékanyagnak van E száma, még a természeteseknek is, és nem minden E káros, itt van példának az E-300, ami az aszkorbinsav, vagyis más néven C vitamin. Az E-s adalékanyagok között amiket leginkább kerülni kell, az a mesterséges tartósítószerek és színezékek.
    Van egy nagyon jó könyv, Tóth Gábor írta, címa, az E-számokról őszintén, elég érdekes dolgok vannak benne, pl, miből készül az eperaroma (egy ausztrál fának a forgácsából...)
  • Aldor #121
    A lényeg: Lehetőség/pénz szerint minél többször fogyassz természetes kaját a mű szarok helyett.
    Ha egyszer-kétszer elfogyasztasz vmi mű kaját/italt az még nem nagy hiba...a rendszeresség AZ!
    És persze mozgás/kondizás nem árt. "Ép testben, ép lélek."
    Gondolkodj el rajta, nem szükséges megfogadni egy egyszerű tanácsot.
  • Ma2ska #120
    Egyetértek, töltött káposzta, pacalpörkölt , ezeket van értelme enni, mellé egy kis gyümölcs, egy üveg sör, és a szervezet megkapta amire szüksége van.
  • digital #119
    Ja, hát ezaz! Lehet enni mindent, húst, fehér szallonnát is stb. meg minden földi jót ami jól esik. Mükajákat kivéve. Az összes természetes kajákról szépen kiderült, hogy mégsem ártalmasak. Sok DR. Okostojás régebben tojás-t szinte kerülendő méregnek hitte. Koleszterin bomba jujjj. A mennyiség a lényeg! A zöldség is
    hizlal, az elefánt is pl. tök vega és mégis milyen jó húsban van.
  • Vieri85 #118
    Nem tudom valakinek feltűnt-e, hogy a tanulmány 6 éven keresztül zajlott. Sajnos nem tudjuk meg, hogy meddig volt a majmoknak mindennapi(!) eledele a Cheeseburger...
    Ezekkel a tanulmányokkal valóban ki lehet mutatni, hogy "igen, ez valóban elhízást okoz" csak azt felejtik el odatenni a mondta végére, hogy "ha minden nap, hat éven keresztül, rendszeresen..."
  • Zsoldos #117
    alatt=nelkul
  • Zsoldos #116
    Ne irj ilyeneket, mert meg valaki elolvassa.

    1: Napi 2 etkezes teljesen lelassitja az anyagcseret. Emellett egy alkalommal tobbet is fogsz enni, ami a lassu anyagcsere mellett nem tul elonyos. (pontosan ez az ami, elraktarozasra kesztet) A rendszeresen fellepo hianynak pedig nem csak az izmok, hanem akar az agy is karat lathatja.

    2: Nem tudom tudod-e milyen az a "komolyabb" fizikai munka. Napi 5-6 utosebb etkezes alatt kb 1-2 het alatt osszeomlik a szervezeted.
  • Ma2ska #115
    Ami a képen van, jellemző: olajjal áztatott krumpli kecsapba tunkolva, müanyag pohárkában... gusztusos.
  • Ma2ska #114
    Azért káros az egézségre a meki féle kaja, mert moslék xar, meg pofátlanul sokat kérnek érte. Ahelyett hogy ugyanannyiért egy étterembe elvinné a családot a paraszt egy normális kaját enni, beülnek a mekdonaldszba mert ott van felfujt gyerekcsuszda. Alternativ ötletem, étterem+játszótér.