Hunter

A zöld tea csodái

Ázsiában jóval alacsonyabb az érrendszeri és daganatos megbetegedések aránya, mint Európában vagy az USA-ban, annak ellenére hogy az ázsiaiaknál több dohánytermék fogy.

Az ellentmondás magyarázatának kulcsa a Yale Egyetem orvosi karának kutatói szerint a zöld teában rejlik. Az "ázsiai paradoxonra" még nincs egyértelmű megoldás, a kutatók azonban a nyugati kultúrákénál jóval magasabb tea­fo­gyasz­tást tartják az első számú esélyesnek. Ennek megfelelően eddig a dr. Bauer Sumpio professzor által vezetett csapat több mint száz kísérleti és klinikai tanulmányt böngészett már át a zöld tea hatásairól. Az ázsiaiak naponta átlagban 1,2 liter zöld teát fogyasztanak el, melynek bizonyítottak az antioxidáns védelmi hatásai.

A teában található természetes enzim, az EGCG polifenol meggátolja az érelmeszesedés okozta elváltozásokban kulcsszerepet játszó LDL oxidációt, valamint csökkenti a trombocita (vérlemezke) felhalmozódást, szabályozza a lipideket, és elősegíti az izomsejtek terjedését, melyek mind az érrendszeri és szívbetegségek csökkenését eredményezik. Sumpio kutatásai során felfedezte, hogy az EGCG bizonyos daganatok kialakulását is képes meggátolni.

Maga a zöld tea javítja a bélműködést, az alkohol lebontását, a máj, vese és a gyomor működését, védi a bőrt és a szemet, valamint enyhíti az ízületi gyulladásokat. Ha mindez nem lenne elegendő, akkor érdemes egy pillantást vetni alkalmazásaira. A zöld teát több helyen használják az allergia, a cukorbetegség, a bakteriális és vírusos fertőzések, a szuvasodás kezelésére és megelőzésére, továbbá az idegi és a pszichológiai egészség karbantartására. Ennyi pozitívum mellett tehát nem csoda, hogy a szakértők ebben az egyszerű italban látják az egészségesebb ázsiai életmód egyik fő tényezőjét.

Sumpio következő lépésként a zöld tea hatásainak és tevékenységeinek sejtszinten történő tanulmányozását tervezi, összességében azonban az érrendszeri és rákos megbetegedések ellen a dohányzásról való leszokást ajánlja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cheer #72
    azt azért tudod hogy a "Lipton Green Label" tea az NEM zöld tea hanem fekete tea!
  • dez #71
    Jobb marketing-szöveg? ;)
  • Hesha #70
    egy filteres tea soha nem lehet minőségi , szinte semmi köze az "igazi " zöld teához(főleg nem úgy hogy 2l vízhez 1filter). Pedig ha jól körül nézzel akkor ugyanannyiért vagy csak egy kicsit többért már igényeset is vehetsz.
  • gameplusz #69
    Nestea Green Tea is finom, ha nincs más azt is lehet inni :)
  • Epikurosz #68
    Akkor leírom, hogy én most mit nyomatok:

    Lipton Green Label Tea (filteres)

    "Az aranybarnán csillogó Lipton Green Label Tea keveréket a legjobb teaszakértők állították össze, beleadva szívüket és szakértelmüket. Igyon egy csésze Lipton Green Label teát, csukja be szemét, és gondolatban repüljön el a világ legcsodálatosabb teatermő tájaira. Élvezze a különleges tea ízharmóniáját és teltségét, melyet a világ legjobb ültetvényein termett tealevelek adnak. A Lipton Green Label Tea aranybarna színét a fekete kontinensen termett leveleknek köszönheti, frissítő hatását pedig azok a tealevelek adják, melyeket Jáva és Szumátra lankáin a friss monszuneső permetezett."

    Hát, kell-e ennél jobb?
  • SFKS #67
    Én is szeretnék inni zöld teát csak erre fele gagyik vannak.
  • Epikurosz #66
    Jaj, istenem. Annyi minden van ide leírva, össze-vissza.

    Először is tisztázzunk valamit. Kétféle tea van: gyógytea és élvezeti tea.
    A zöldtea elsősorban élvezeti tea, de vannak gyógyító hatásai is.
    A fekete- és zöldtea között a különbség tényleg a "kikészítésben" van. Mindkettő tartalmaz kevés koffeint, de a lényeg a tininen van, amely szintén élénkít, sőt függőséget is okoz, bár nem olyan erőset, mint a koffein.

    Az elkészítés pedig függ a kiszereléstől. Filteres teát elég 2-3 percig áztatni (forrázat, infúzió), a nyers tealeveleket tovább kell hagyni a forró vízben: 8-10 percig.

    Ha ömlesztett teáról van szó, én ezeknek a szűrőknek, filtereknek nem látom értelmét. Én simán a teafőzőbe beleteszem a teát, tehát nem használom az ún. főzőtojást sem (ami egy kis fémtojás, lyukakkal, hogy utána ne kelljen szűrni a teát). Tehát a kávéskanállal beleteszem a teát a főzőbe, ráöntöm a mikróban 3 percig melegített vizet (kb. 90 Celsius fokos), és hagyom állni 10 percet, (néha többet is, akár félórát, ha elfelejtkezem róla), hogy jobban lehűljön.

    Utána leszűröm a teaszűrővel. Műanyag, de szeretem, mert könynen tisztítható.

    A teafőzőben tehát nem főzőm a teát, csak beleöntöm a mikróban flemelegített vizet. Amúgy rozsdamentes acél, kis fedővel. Sajnos a kiöntőjén elilallan egy kis gőz, és vele aroma, de még nem találtam olyan szamovárt, amely hermetikusan zárható lenne.

    Volt üveg szamovárom is, de eltörött. Szerintem a rozsdamentes acél rendben van, nem annyira kényes.
  • Inquisitor #65
    "Ittál már minőségi earl grey teát, pl. Twiningset?"
    Kis tej, csipet fahéj ... hmmm. :P
  • roliika #64
    Xar teaház lehet ha többször használható filtert nem lehet kapni. Nálunk lehet pedig ez csak 1 kicsi teaház...Más: A fekete teát erjesztik vagyis rohasztják, ha tettszik, ha nem, és azért írtam ,hogy lárosabb mint a káávéé mert így is van! Az erjesztés során mérgező toxinok szabadulnak fel, amit próbálnak semlegesíteni a faszénen szárításnál, és pont ezért írtam, hogy jóétvágyat! A nemespenésztől /sajt/ nem lesz bajod, de a feketeteától lehet!!! Sőt a fácántól is ha nem jól pácolják /ezért nem eszek fácánt + sok mást se/...szóval izlés dolga. A mérgező toxinokat meg nem kéne a jótékony baktériumokkal összekeverni.
  • fawcet #63
    Azt hiszem marad a jó öreg teaszűrő. Meg nem is szabad felforralni benne hagyva a teát. 70 fokos vízben kell áztatni 3 percig. Teaházban ezt mondták.