MTI

Honlap az egészséges utazásért

Az utazási betegségekről, a lehetséges fertőzések elleni védőoltásokról tájékoztató új honlapot indított az Egészséges Ifjúságért Alapítvány - hangzott el egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A már feltöltött www.utazaselott.hu weboldalon hasznos egészségvédő információkat találhat az élményre és nem kockázatos kalandokra vágyó utazó. A felmérések szerint a hazai lakosság 33 százaléka szokott külföldre utazni, ám csak töredékük tájékozódik a különféle kontinensek, régiók, vidékek fertőzési veszélyeiről útnak indulás előtt. A felkészülők többsége inkább az egzotikus országok kockázataitól tart, a keleti, déli szomszédainkhoz utazók általában teljesen gyanútlanok. Holott a Földközi tenger partvidékén az átlagosnál jóval nagyobb fenyegetettséget jelent például a hepatitisz A és/vagy B fertőzés - mondta dr. Jelenik Zsuzsanna, a Nemzetközi Oltóközpont vezetője.

A nemzetközi adatok szerint, az utazásokkal behurcolt fertőző betegségek sorában a legnagyobb arányban a hepatitisz jelenik meg, pontos hazai felmérés híján el kell fogadni, hogy a nálunk évente átlagosan előforduló 3-400 új hepatitisz infekció nagyobb része mögött is külföldről behozott fertőzés áll.

A legelterjedtebb hepatitisz fertőzés, az A típusú, jellemzően a nem megfelelő minőségű víz és étel útján terjed, de a piszkos kéz közvetítésével is bekerülhet a szervezetbe a vírus. Az ívó-, a mosdóvíz mellett a jégkocka vagy a fagylalt is veszélyeztető. A nyers zöldségektől, gyümölcsöktől, a nem kellően átsütött ínyencségektől célszerű óvakodni. A Földközi tenger kagylóinak mintegy 40 százaléka fertőzött. Aki egyszer átesett hepatitisz A fertőzésen, egész életére védetté válik a betegséggel szemben. Az 50 év alattiak mintegy felénél azonban még nincs immunitás, ezért ez a korosztály néz szembe a legnagyobb kockázattal az utazások során.

A megelőzésnek sokféle formája létezik, mint például a higiéniai és élelmiszerbiztonsági szabályok betartása, ám a legbiztosabb forma az aktív immunizálás. Ugyancsak a védőoltás felvétele nyújthat védelmet a B típus ellen is, amely vér és testváladékok útján terjed. Fertőzés forrása lehet a véletlenszerű karcolás, a testékszer berakás, a tetoválás, az akupunktúrás, sebészeti, fogászati beavatkozás. A fertőzöttek mintegy 10 százalékánál krónikus májgyulladás alakulhat ki, ami később májzsugorrá, rákká fejlődhet.

A védőoltások ügyében a háziorvosokat, a minden megyében megtalálható oltóközpontokat, illetve a budapesti Nemzetközi Oltóközpontot célszerű megkeresni. Ez utóbbinak a honlapján annak is az utazás és egészség alfejezetében még a rovarcsípések, a napfényártalom és egyéb utazási panaszok ellátásáról illetve megelőzéséről is tájékozódhatnak az utazni vágyók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!