Hunter

Bemutatták Hogwarts sárkányát

Egy furcsa, mesebeli sárkányra emlékeztető dinoszauruszt mutattak be a héten, amit felfedezői a Harry Potter történetek Hogwarts iskolájáról Dracorex hogwartsia névre, azaz "Hogwarts Sárkánykirályára" kereszteltek.

A szarvacskákkal és dudorokkal tűzdelt fejjel megáldott dinoszaurusz körülbelül 66 millió évvel ezelőtt élt a mai Dél-Dakota területén, a dinoszauruszok végleges kipusztulása előtt mindössze egymillió évvel. Külalakján kívül a legnagyobb érdekessége, hogy lapos, a mesekönyvek sárkányaira emlékeztető feje fenekestől felforgatni látszik a paleontológusok eddigi ismereteit a pachycephaloszauruszokról. Spencer Lucas, az Új-Mexikói Természet Történeti Múzeum kurátora szerint nyugodt szívvel a kukába dobhatják eddigi elméleteiket.

A pachycephaloszaurusz Észak-Amerika késői krétakorának kétlábon járó növényevője volt, csőrszerű szájjal és fején különböző dudorok egész sorával. A dinoszaurusz szakértők éveken át úgy vélték, hogy az eddig megismert klasszikus, erősen domború fejjel rendelkező pachycephaloszaurusz lapos fejű ősökből fejlődött ki. Arra azonban senki nem számított, hogy a dínók korának alkonyán egy ennyire lapos fejű állatot fognak találni, ami azt sugallja, hogy valamilyen okból visszájára fordult a dinoszauruszok evolúciója.

A Dracorex hogwartsiát 2003-ban ásta ki három amatőr régész a kövületekben igen gazdag dél-dakotai Hell Creek-nél. A kövület az indianapolisi Children's Museum-ba került, ahol két év körültekintő munkájával megtisztogatták és újra összeillesztgették darabjait, majd egy neves dínó kutató, Robert T. Bakker több szakértőt felkérve megvizsgálta a különös lényt és rekonstruálta testfelépítését.


A három méter magas dinoszaurusz a sárkány titulus ellenére nem lehetett egy különösebben harcias típus, növényevő mivolta és viszonylag karcsú testalkata legalábbis erre enged következtetni. Ha mégis összetűzésbe keveredett, akkor feltehetőleg lapos, tüskés fejét használta támadásra, lefejelve ellenfeleit. A leletnek továbbra is a Children's Museum ad otthon, melyet mint azt a neve is mutatja, főként gyerekek látogatják. Ezért talán már nem is olyan meglepő a névadás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SFKS #28
    Angliában van valami domb amin nics fű és egy lovat ábrázol.
    azt mondják hogy, egy sárkánynak fojt ki ott a vére. És ahol a sárkány vére kifolyik ott nem nől fű
  • SmallGreenET #27
    Azér a sárkány nem egy középkori európai sztori. Az ókori Kínában már nagyon fontos motívum volt. S ők túl sokat nem haverkodtak sem az egyiptomiakkal, sem a zsidókkal. Azér a sárkány nálam inkább a komodói varánuszoktól származik...
  • csabbah #26
    Egy éve voltam egy háromrészes előadáson, melyet egy művészettörténész tartott az egyiptomi kultúráról. Azt mondta, hogy a sárkány "kialakulása" a krokodillokra vezethető vissza.
    Ugye a judeo-keresztény kultúrának mély gyökerei vannak az egyiptomiban, hiszen a zsidók ott éltek.
    Mutatott egy csomó ábrázolást a Nílus híres ragadózóját megölö egyiptomi istentől a középkori Szent-György legenda ábrázolásokig, és azokon teljességgel kivehető a sárkány kifejlődése. Legérdekesebb egy 4. századi korai keresztény falfestmény volt amelyen Sz. György még krokodillal küzd ami nekem elég bizonyíték volt a sárkányok eredetére.
  • utility #25
    hmm egy újjabb jövőemlék ...
  • dez #24
    Amúgy, hihihihi, most aztán főhet a fejük a tisztelt komoly paleontológusoknak, hogy 3 amatőr olyan leletet talált, ami által "nyugodt szívvel a kukába dobhatják eddigi elméleteiket", és ráadásul a HP alapján nevezik el. :D
  • dez #23
    Úgy tudom, pl. a gyíkok a dínók közeli leszármazottati; namost létezik olyan, hogy óriásgyík, és persze a képzelet méginkább megnövelheti.

    (Ettől függetlenül állítólag találtak olyan lábnyomokat, ahol egymás mellett voltak dínó és emberi nyomok.)
  • moRtiZ #22
    Szerintem az a nagyon nagyon szigoru, hogy mar a Harry potterbol neveznek el egy fajt. :)
  • VRSDM #21
    a discovery-s képből itélve kb akkora lehetett ez mint egy elefánt, a csontvázából meg látszik hogy izmos, és mozgékony állat, nem egy lomha dög, knée neki kert hogy kifutkározza magát a kis " picur "... de ha genetikaileg leminimalizálnánk bejönne :D
  • sonicXX #20
    Jópofa. Mondjuk az a hupikék a rajzon kicsit fals szvsz. Nyilván olyasmi színe volt, ami jól tudta rejteni a természetes környezetében a nálánál nagyobb testű ragadozók elől...
  • Alfa Of NS #19
    Szerinted mit csinálna veled azzal az Alien-farokkal?