SG.hu

AVCHD: új HD videókamera formátum

A Matsushita és a Sony közzétette a közösen kifejlesztett legújabb nagyfelbontású (High Definition, HD) digitális videokamera felvételi formátum, az AVCHD jellemzőit, mellyel 8 cm-es DVD-lemezre készíthetők digitális HD-felvételek.

A két cég megkezdte az engedélyeztetés előkészítését. A Panasonic és a Sony az egész iparágban el kívánja terjeszteni az új formátumot, szerintük ez az, ami a legjobban megfelel a HD-korszak követelményeinek.Az AVCHD olyan nagyfelbontású digitális videokamerás felvételi és lejátszási-formátum, mellyel nagy hatékonyságú kódoló-dekódoló technológiák alkalmazásával 1080i- és 720p-jeleket lehet rögzíteni 8 cm-es DVD-lemezekre. Videotömörítője az MPEG-4 AVC/H.264, hangkódolója pedig a Dolby Digital (AC-3) vagy a Linear PCM. Ez lehetővé teszi olyan nagyfelbontású videokamerák kifejlesztését, amelyek a kompakt méret mellett kiváló minőségű képet és hangzást valósítanak meg.Japánban nagyon gyorsan terjed a BS digitális HD- és a digitális földi műsorközvetítés. A világ minden táján egyre szaporodó HD-műsorszórással együtt ez óriási fellendülést eredményez a HD-képes tévékészülékek iránti keresletben, hiszen így megteremtődtek a HD-minőségű anyagok otthoni felhasználásának feltételei.

Az MPEG-4/H.264 kóder-dekóder az MPEG-2 és MPEG-4 technológiánál több mint kétszer hatékonyabb eljárást alkalmaz. Ennek felhasználásával a két fejlesztő szerint az AVCHD videokamerák kiváló minőségben képesek rögzíteni a nagyfelbontású képet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TH448 #4
  A probléma alapvetően ott van, hogy ugye a profi vágó és szerkesztő cuccok mind non-lineáris szerkesztők, mellékhatásként ugye marad az intraframe tömörítés, pedig mennyivel egyszerűbb lenne csak a változásokat tárolni. Szóval ez egy picit összetettebb probléma.
  Szóval ilyen eszközökben nem valószínű, hogy profi szinteken interframe tömörítést fognak alkalmazni, mert azt még izomból kódolgatni kell utána, meg ugye kódolási hibáknak is nagyobb a valószínűsége...
  A DV kazettás tároláshoz már vannak modern algoritmust használó profi kamerák (HDV), szóval a dolog működik, és állítólag nem is rosszul, meg most jön ez, hogy dvd-n tárol hd anyagot, de persze George Lucas-tól kellene tanácsokat kérni. :D
  Abban nem vagyok teljesen biztos, hogy a memóriakártyáké a jövő, sztem egy 160 gigás 2,5"-os winchi is megfelel a célra, ezen felül jobb ár/érték aránnyal büszkélkedhet, persze memkártyának jobb a "rázástűrőképessége".
  Majd kiderül, úgyis megoldják a dolgot, addigis várjuk a teszteket. :)
 • Atyus #3
  A memória kártyáké a jövő, de addig a néhány évig, míg megfeizethető lesz több garnitúra memória, addig is használni kéne a HD-s kamerákat. A DV kazettára való tárolás sávszélessége nem felel meg az intraframe-s tömörítő algoritmusoknak, ezért lett az mpeg2, csakhogy ez jelentősen lerontja az eredetileg igen szép képet tároláskor. Nem hinném, hogy az mpeg 4 eme változata csak képkockánti tömörítést alkalmazna, de egy tesztre én is kíváncsi lennék !
 • quentit #2
  Szánalmas... Az én Sanyo HD1-es kamerám egy 2 GB-os SD kártyára rögzít MP4-et. Minek ide DVD amikor a memóriakártyáké a jövö??? A 8 cm-es DVD qrva nagy! A sony megint a múltban él!

  Persze a MPEG-4/H.264 szabvány az jó, várjuk szeretettel, de én inkább a memóriakártyára szavazok!
 • TH448 #1
  Érdekes. Mondhatni: fasza. :)
  Bár azt nem értem, hogy a szöveg szerint max 1080i-t kezel, a táblázatban meg ott figyel az 1080/24p. Na mind1. Ezen kívül a dolby meg a kiválló hangzás... Persze nem rossz, de azért messze nem kiváló. Főleg gondolom, hogy úgy, mint HDV kameráknak, ezeknek is csillagászati áraik lesznek.
  Jah, a másik dolog, amit nem értek, hogy miért kell erőltetni a dvd-t. Ezt úgyse fogja lejátszani az egyszerű mezei asztali...
  Meg akkor ez VBR, szóval itt már az lesz ráírja, hogy idő: 1-6óra, csak minőségbeállítás nélkül? :) Miért nem lehetne inkább beépített hdd? Tudom, maradi vagyok, de dvd írófej elmozdul, vagy netán leesik a kamera, vagy akármi...
  Ezen kívül gondolom, megint kezdenek trükközni, főleg sony, már a hdv kamerában is ott volt, hogy 1080i, aztán a ccd-je 720-ra volt beállítva, és csak feltranszponálta a képet.
  Nah, mind1, várjuk a JVC HDV meg Sony AVCHD összehasonlító teszteket. :)