Berta Sándor

Sötét jövőképet festett három német szervezet

Európai civil szervezetek szerint az Európai Unió is hamarosan egy olyan teljesen digitálisan ellenőrzött államalakulattá válhat, mint amilyen az Egyesült Államok.

A totális ellenőrzés rémképe nem paranoia, hanem nagyon is életszerű, hamarosan bekövetkező lehetőség - állítja közös nyilatkozatában három német polgári jogi szervezet. Az Adattárolási Munkakör, a STOP1984 Kezdeményezés és az Új Médiák Hálózata Egyesület szakemberei szerint egyre több jel mutat arra, hogy a kormányok minden fellelhető eszközt igyekeznek felhasználni az állampolgárok ellenőrzésére és megfigyelésére.

A három szervezet szerint az egyik legnagyobb veszélyt a februárban elfogadott adattárolási javaslat jelenti, mivel lehetővé teszi a szisztematikus és mindenre kiterjedő adatgyűjtést a teljes lakosság körében. Az indok általában a terrorizmus elleni harc. Mint ismeretes, a huszonöt európai uniós tagállam igazságügyi miniszterei februárban szavazták meg az egységes európai távközlési adattárolási tervezetet. E szerint a jövőben rögzítik a vezetékes, a mobil-, a VoIP- és az azonnali üzenetküldő hálózatokon (ICQ stb.) folytatott beszélgetések, az SMS-, a chat-, az FTP-, a P2P-, az e-mail és az internetforgalom adatait, valamint a fórumbejegyzéseket. Ezek közé az információk közé tartozik az előfizető vezetékes és mobiltelefonszáma, a hívó felek számai, a hívások időtartama és időpontja, valamint az internetezésről szóló naplófájlok.

A civil szervezetek arra is felhívták a figyelmet, hogy a szerzői jog védelméről szóló legújabb európai uniós előterjesztés szerint az így szerzett adatokhoz és információkhoz már nem csak a rendőrségek, titkosszolgálatok és ügyészségek juthatnának hozzá, hanem például a zeneipar vagy külföldi országok (Egyesült Államok) is. Ezt nemrég az EU illetékesei is megerősítették. Az aktivisták intő példaként hozták fel, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) - mindenfajta konkrét gyanú nélkül - rendszeresen lehallgatja és rögzíti 200 millió amerikai állampolgár telefonbeszélgetéseit és internetes kommunikációját.

Ezenkívül egyre éleződik a harc az emberi szabadságjogokért. Jól mutatja ezt a három hónappal ezelőtti görögországi és a mostani németországi lehallgatási botrány, amikor újságírók beszélgetéseit rögzítették jogtalanul vagy számtalan franciaországi, nagy-britanniai és amerikai eset is. "Mi a különbség a Stasi-rendszer adatgyűjtése és a mostani állam hasonló lépései között? Semmi. Sérül a demokrácia, hiszen nem az állam jogai a legfontosabbak, hanem az állampolgár jogai. Ehelyett azt látjuk, hogy lehallgatnak, megfigyelnek, elektronikus azonosítókkal (RFID, elektronikus útlevél stb.) látnak el bennünket, adatokat gyűjtenek az életünkről, szokásainkról, beszélgetéseinkről" - nyilatkozta Bettine Winsemann, a STOP1984 Kezdeményezés aktivistája.
-
"Az Egyesült Államokban éppen most dagad a botrány, mert kiderült, hogy a kormány a terrorizmus elleni harcra hivatkozva amerikaiak tízmilliót hallgatta le. S mindez még nem elég, nálunk Európában azt szeretnék, hogy ezekhez az adatokhoz cégek és a zeneipar is hozzáférjen. Miért és egyáltalán, hogy is van ez?" - tette fel a kérdéseket Ralf Bendrath, az Új Médiák Hálózata Egyesület politológusa. A civil szervezetek képviselői, élükön Gerhart Baum (FDP) egykori belügyminiszterrel, az egyik legnagyobb német polgárjogi aktivistával bejelentették, hogy alkotmányossági beadványt terjesztenek elő, hogy megakadályozzák Európa teljes távközlési ellenőrzését. Ők ugyanis köszönik, nem kérnek az amerikai valóságból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neerpelt #117
    Szerintem a terrorizmus állami megrendelésre van, mint ahogy annak idején Pearl Harbor is volt.
    Hiszen ha van mitől rettegni, akkor van miért feláldozni a demokráciát.
  • Tiberius B #116
    és még magam se tok fogalmazni, meg helyesen írni:-(
  • Tiberius B #115
    vannak itt elég érdekes, helyenként önellentmondásos vélemények is, de hát én nem kritikus vagyok, csak fórumozó:-)
  • Tiberius B #114
    Egyébként marhára nem olvassa el senki az E-mail-jeidet, ha jól tom még az archiválás előtt megszűrik a forgalmat és kiszűrik a Mari néni kaliberű emberek beszélgetéseit:-)
    Egyébként meg honnan veszik, hogy a zeneipar kiváncsi lesz rá, hogy Józsika vajon letöltött-e filmet vagy zenét? Szerintem majd, ha adnak is nekik valamit, az is statisztika lesz. Ha meg ellenőrizni fognak mindenkit az meg érdekes lene, mert elég érdekes dolgok lennének itt.
    Egyébként rájöttem mire jó a demokrácia (csőcselék uralma): le lehet velük váltatni egyeseket. Egyébként meg a demokráciákban csak a hierarchiksak működnek valamennyire, jó nehány nem nagyon megy. Na meg a hatalommegosztási elvek, meg a főintézmények egymás általi ellenőzése, ez mind-mind nem az államformától függ, hanem magától az egyedi államszervezeti felépítésből, meg a nép műveltségétől....
    sok-sok dologtól függ, hogy egy demokrácia betöltse feladatát, legfőbb feladata szerintem a politika és törvénykezés nyilvánosságát "kihasználva" ellenőrizni az őt irányítókat, miközben tanácsol is nekik, stb..., meg ügye a vezetők is ellenőrzik egymást, mindenki ellenőriz mindenkit, és persze a tömegek kulturáltsági és tudásbeli és mindenféle műveltségi szintje is meghatározó, minél "felvilágosultabbak" az emberek, egy demokrácia annál jobban betölti a feladatát.
    Mindenki ellenőriz mindenkit, de mégsem retteg senki, mert egy működő demokráciának a bizalomra kell épülnie.
    Nemrég vmi olyasmit olvastam, hogy az USA azért volt nagy szarban szept. 11. kapcsán, mert egy viszonylag nyílt társadalom, és ráadásul szuperhatalom, így nemkészült fel rá, hogy vki is megtámadhatja, a jólét, aztán meg ugye a sokk, viszont a SzU-t meg az igazi ellenpólusnak hozták fel, mivel berendezkedésében is ellentét, nemcsak hatalmi okokból, hanem ideológiailag is, a kommunista tömb zárt volt, mivel csak így tudott fennmaradni.
    bla...bla...bla...stb...stb..stb...
    jártatom itt aszám, na majd leírom máskor, addigis várom a köveket:-)
  • Tiberius B #113
    olvastátok Isaac Asimov Alapítvány-sorozatát? Az is érdekes volt, ott volt olyan, hogy az emberiség jövője pontosan megjósolható egy bizonyos populáció felett.
  • Béla bácsi #112
    Nagyjából ez a véleményem nekem is. Demokrácia, tolerancia, divatos szavak ezek és sokmindent le lehet nyomni ilyen címszavak alatt a nép torkán. A nép meg ugye sosem maga dönt, az csak egy eszköz, inkább a népet használják fel a tevékenységeik, döntéseik legitimálására.
  • Béla bácsi #111
    Azért vannak még "gázabbak", is csak azokról nem mindig ír a sajtó. Vagy egyáltalán nem. Vagy csak nem nevezi nevükön az emberkéket.
  • Lame #110
    Az a szep az egeszben, hogy ezt azok teszik akik a mi erdekeinket kepviselik.
    Rovid tavon el kene tuntetni az osszes vezetot aki ebbe az iranyba viszi a dolgokat ...
  • bakterrier #109
    jaja, én szerintem a keresztények gázabbak, mint muzulmánok...
  • Praetor #108
    Reggel van, felébredtek a moderátorok is, és jött a sárga háromszög is...

    No offense!