SG.hu

Magyar informatikai cégek az amerikai piacon

2006. május 11-én az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Magyar Technológiai Központ (HTEC) “Magyar IKT vállalatok az amerikai piacon - avagy piacra lépés amerikai és magyar szemmel" címmel szakmai fórumot rendezett a magyar infokommunikációs szektor külpiaci megjelenése kérdéseiről. A konferenciát Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és George H. Walker, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete nyitotta meg.

A Budapesten megrendezett konferencián a HTEC meghívására az Egyesült Államokból amerikai és magyar előadók, az állami-, a gazdasági-, illetve az üzleti élet kiemelkedő szakértői arról beszéltek, hogy egy magyar vállalat milyen kihívásokkal néz szembe, és hogyan tud azoknak megfelelni, ha az amerikai piacon szeretne sikereket elérni. A konferencián elsősorban magyar IT vállalatok és szakmai szervezetek képviselői vettek részt. A rendezvény célja az volt, hogy az IHM-HTEC program keretében elősegítse a magyar IT vállalatok üzleti kapcsolatainak fejlődését, és felkészítse a cégeket az amerikai piacra való belépésre.

A 2003 végén életre hívott HTEC program egyre jelentősebb szerepet tölt be a magyar IKT vállalkozások amerikai és dél-kelet-ázsiai megjelenése elősegítésében. A 2003 végén kezdődött HTEC program fő célja, hogy feltárja az adott piacon lévő konkrét üzleti lehetőségeket, és ezeket közvetítse a magyar cégeknek, egyúttal felkészítse őket a célpiacon való sikeres megjelenésre, valamint hogy információs és fizikai bázist teremtsen azoknak a magyar cégeknek, amelyek saját jelenlétet terveznek az USA-ban, Kínában, vagy a térség más országában.

A cégek direkt támogatása 2004 elején kezdődött meg, amikor januárban az IHM kiírta azt a pályázatot, amely a kis- és középvállalkozások amerikai piacra jutását segíti. Ebben az IHM több, a pályázó cégek amerikai piacra jutásához szükséges szolgáltatás igénybevételéhez nyújt utólagos, vissza nem térítendő támogatást. A konkrét támogatásokon túl a HTEC program indirekt módon is hozzájárul az amerikai, illetve ázsiai piacra jutáshoz azzal, hogy az érdeklődő vállalatok részére segítséget kínál infrastruktúrájával, adatbázisaival, tanácsaival. Ezt a lehetőséget egyre több vállalat veszi igénybe díjmentesen.

A HTEC program keretében az elmúlt év végéig 8 cég nyert el, összesen 142 millió forint direkt támogatást. A megvalósításba bevont saját, vállalati erőforrás a 300 millió Ft-ot is elérheti. 2005-ben egy újabb, 50 millió forintos pályázatot írt ki az IHM, mely még idén is nyitva áll a hazai informatikai vállalkozások előtt. Az iparági támogatás keretében több, mint 400 millió forint értékű szolgáltatási támogatást élvezhettek a hazai IT cégek.

A program sikerének tekinthető az az újfajta támogatási rendszer is, amely a támogatottól is elvárja az aktív részvételt a program megvalósításában. Ez nem csak a finanszírozás közösségét, hanem a szakmai tevékenység közös összefogással történő fejlesztését is jelenti, mivel a támogatottaknak terveik megvalósításához az IHM mind szakmai mind anyagi támogatást nyújt, de csak saját forrásaik kiegészítéseként. Az eltelt idő egyértelműen igazolta a HTEC sikerességét. A programban részt vevő cégek az elmúlt időszakban közel 600 millió forint értékű exportot realizáltak. Mérhetően nőtt a magyar IT szektor ismertsége a célpiacokon és több tucat cég próbálhatta ki erejét Amerikában vagy kínában "védett" körülmények között."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!