Gyurkity Péter

Integrált BitTorrent a Mac OS legújabb verziójában

Lapértesülések szerint a Macintosh operációs rendszer még fejlesztés alatt álló verziója beépített BitTorrent klienssel érkezik, amelytől az Apple az iTunes zenebolt, vagyis a legális letöltések gyorsulását reméli.

A hír a MacOSRumors oldalán látott napvilágot. A lap állítása szerint az információ megbízható forrásból származik, így ők nem vonják kétségbe annak valódiságát. A elsősorban a hivatalos letöltések, pontosabban az iTunes szolgáltatás felgyorsítását szolgálja, mégpedig a megvásárolt zeneszámok megosztása révén.

Amennyiben igaz a hír, ez azt jelentené, hogy a vásárlók nemcsak közvetlenül a zeneboltból, hanem a többi felhasználótól is egy időben tölthetnék az albumokat, zeneszámokat. A lépés tehát a szolgáltatás gyorsítására szolgál, nem pedig a letöltések kibővítésére. Az értesülés szerint a beépített kliens a Mac OS X 10.5-ös verziójában érkezik majd, amelyről eddig annyit tudunk, hogy Leopárd kódnéven fut a vállalaton belül. A megoldás előreláthatóan az Apple-től származó tartalmakra korlátozódik, de ki tudja, hogy idővel milyen irányt vesz majd a fejlesztés?

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a megoldás önkéntes formában jelenik majd meg, vagyis a felhasználók akár le is tilthatják a gyorsító funkciót, sávszélességet takarítva így meg. Állítólag már az operációs rendszer korábbi verziójánál (10.4) felmerült a kliens beépítése, ám akkor még úgy vélték, hogy a vásárlóknak nem áll érdekükben egy ilyen lépés, amely csak az Apple számára jelentene megtakarítást. A fejlesztők azonban úgy vélik, hogy végre megtalálták az ideális megoldást, és a hír szerint akár az is előfordulhat, hogy a megosztást engedélyezők jutalomban részesülnek, ami plusz kreditben, letöltésekben jelenik meg.

Az Apple időközben megújította megállapodását a négy legnagyobb kiadóval az iTunes árait illetően. A cég nagy győzelemként könyveli el, hogy sikerült megőrizni az eddigi egységes, 99 centes árat, és meggyőzték partnereiket a döntés jogosságáról. Emlékezhetünk arra, hogy utóbbi cégek a differenciált árak bevezetése mellett törtek lándzsát, amire válaszul Steve Jobs kapzsisággal vádolta meg őket. Most eldőlt, hogy ennek bevezetése elmarad, és továbbra is megőrzik az eddigi struktúrát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #20
    Sajnálom, de kint van :P (ha firewall-al nem tiltod)
    Tudod, c$ , d$ ... aztán mehet a bute force trágyálkodás ellened, hogy mi is lehet az admin jelszavad, és ha siker már meg is van minden file-od :PP
  • BiroAndras #19
    "De(hogynem!). Elég csak a netbios over IP-t engedélyezni (ha névfeloldást is akarsz), vagy szimplán csak IP cím alapján is müxik"

    Én azért nem raknám ki a teljes fájlrendszerem az internetre.
  • mrzed001 #18
    "De nem interneten."
    De(hogynem!). Elég csak a netbios over IP-t engedélyezni (ha névfeloldást is akarsz), vagy szimplán csak IP cím alapján is müxik (és még csak egy VLAN sem kell hozzá, vagy VPN, max ha szolgáltatód tiltja a 445-ös portféléket)

    "Azért nem mindegy. De ha ezt nézzük, akkor a mediaplayer is mehet, hiszen alapszolgáltatás az is."
    Úgyám, és hiába veri az EU a tamtamot, akkor is baszik bárki is Mediaplayer mentes Win verziót venni. A RealPlayer meg mennyen el az anyuc....ába, azt a szart bughalmazt akkor se tenném fel, ha nem lenne más.

    "Böngésző is, tehát az explorer is maradhat."
    Úgyvan. Akinek nem tetszik tesz fel másikat és kész.
  • BiroAndras #17
    "A copy sem "CSAK" lokálisan másol file-okat, hálózaton is működik ...."

    De nem interneten.

    "Az, hogy egyik bonyolultabb, mint a másik ugyebár nem mérvadó"

    Azért nem mindegy. De ha ezt nézzük, akkor a mediaplayer is mehet, hiszen alapszolgáltatás az is.

    "Ha a csak hálózatos megoldásokat nézzük, akkor ott az ftp amely szintén minden op.rendszerbe megtalálható."

    Böngésző is, tehát az explorer is maradhat.
  • mrzed001 #16
    A copy sem "CSAK" lokálisan másol file-okat, hálózaton is működik ....
    Az, hogy egyik bonyolultabb, mint a másik ugyebár nem mérvadó (copy-ból is lehet torrent bonyolultságút írni, meg volt is ilyen régesrégen a szakadozó/korrupt vonalakra).
    Ha a csak hálózatos megoldásokat nézzük, akkor ott az ftp amely szintén minden op.rendszerbe megtalálható. Azt is vegye ki mindenki, nehogy valaki az alap beépített buta ftp.exe-t használja ????
    Telnet ??

    sőt vegyük ki a Notepad.exe-t meg a dialer.exe-t meg a calc.exe-t is Nevetséges.
  • BiroAndras #15
    "Ha gondolod szívesen leírom, a lényeg, hogy egy bufferbe betölt egy egységnyi adatot, majd kiírja a célfile végére. A torrent szintén egy filemásoló eljárás, csak itt file-onként megszabott, hogy mekkora szeletek vannak, meg persze ez több helyről gyűjti az infót, míg a copy egy helyről."

    A torrent nagyságrendekkel bonyolultabb. És nem lokálisan másol fájlokat, hanem az internetről tölti le (és csak erre jó). Tehát a letöltő programokhoz kell hasonlítani, nem a copy-hoz.
  • BiroAndras #14
    "Számomra az a kiiktatás ha helyet sem foglal a merevlemezen, azaz teljesen kivan írtva, nem pedig a kiterjesztés más programhoz van társítva"

    Egyik sem foglal annyi helyet, hogy érdemes legyen foglalkozni vele. Emellett az XP felmásol egy nagy halom drivert is, amit sose használsz, és az sokkal több helyet foglal (cserébe nem kér CD-t minden művelethez, mint a 9x-ek).

    "Ha a telepítőbe beépítenének egy csomagkezelőt, akkor már nem lenne pereskedés meg ilyenek, mert egyszerűen telepítéskor midnenki azt tesz fel amit akar, megvan a választása..."

    A Vista elvileg fog tudni valami ilyesmit.
  • mrzed001 #13
    Mié, szerinted a copy egy "szimpla fájlmásoló eljárás"?
    Tudod te egyáltalán, hogy hogyan is másol file-t a géped ????
    Ha gondolod szívesen leírom, a lényeg, hogy egy bufferbe betölt egy egységnyi adatot, majd kiírja a célfile végére. A torrent szintén egy filemásoló eljárás, csak itt file-onként megszabott, hogy mekkora szeletek vannak, meg persze ez több helyről gyűjti az infót, míg a copy egy helyről. ENNYI.
    Továbbá el ne felejtsem, hogy te is tudsz saját copy programot írni, szóval akkor vegyék ki a copy-t a win/linux-ból, mert te már így nem tudod eladni a saját copy programodat ????
  • Max Damage #12
    Számomra az a kiiktatás ha helyet sem foglal a merevlemezen, azaz teljesen kivan írtva, nem pedig a kiterjesztés más programhoz van társítva :)

    Egyébként az MS-nek sem kellene kivennie semmelyik programját a rendszerből ha eljutna arra a szintre amin a Linuxok és a Mac OS is szerepel! Ha a telepítőbe beépítenének egy csomagkezelőt, akkor már nem lenne pereskedés meg ilyenek, mert egyszerűen telepítéskor midnenki azt tesz fel amit akar, megvan a választása... Persze ehhez kikellene iktatni hogy pl ne az IE kezeljen mindent a Win-ben, hanem minden menjen külön a nélkül is :)
  • arty #11
    mindenki vegyen DRM-es zenét! állítólag nagyon jó ;)