Berta Sándor

Microsoft - támogatás a Blu-ray formátumnak?

A Microsoft korábban a DVD utódformátumok harcában a HD-DVD mellett tette le a voksát. Voltak arról hírek, hogy a redmondi cég esetleg meggondolja magát, most viszont maga Bill Gates ismerte el a váltás lehetőségét.

A Microsoft társalapítója Japánban tett látogatásakor illette barátságos szavakkal a Sony és a Panasonic által kifejlesztett konkurens Blu-ray formátumot. A szakember nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a Windows Vista a Blu-ray meghajtókat is támogatni fogja. "Amennyiben véglegessé vált a specifikáció, akkor meglátjuk, mit tehetünk és mennyire tudjuk összehozni az új készülékek támogatását a Windows Vistával" - nyilatkozta a vállalat elnöke.

A Sony, a Panasonic és a Blu-ray táborba tartozó többi cég (Samsung, Philips, Hewlett-Packard, Dell, Apple stb.) azonban egyelőre nem volt túl barátságos a Microsofttal. Ezt támasztja alá, hogy eddig semmilyen információt nem közöltek az amerikai konszernnel az általuk felkarolt formátumról. A Microsoft eddig a HD-DVD tábor (Toshiba, NEC, Intel, IBM, Time Warner stb.) oszlopos tagjának számított és néhány pletykán kívül semmi jel nem mutatott arra, hogy a vállalat ebben a kérdésben meggondolná magát.

Bill Gates bejelentése azért is érdekes, mert például az már korábban eldőlt, hogy az Xbox 360-as konzolokba is HD-DVD meghajtók kerülnek majd. Ha ez a debütáláskor még nem is vált valóra, a közeljövőben (egyes jól értesült források szerint már a májusban esedékes E3 kiállításon) már bemutatják az új külső egységet. A Sony PlayStation 3 konzoljait értelemszerűen Blu-ray meghajtókkal fogja ellátni.

Néhány nappal ezelőtt Chris Lewis Xbox-menedzser a Spiegel német híroldalnak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte a Blu-ray a VHS korábbi konkurensére, a nem túl sikeres Betamaxra hasonlít. Tény, a HD-DVD helyzeti előnyben van, hiszen már számos készülék kapható Japánban és az Egyesült Államokban is a héten megindult az ilyen asztali meghajtók árusítása.

Szakemberek szerint azonban ez még semmit sem jelent. Ráadásul nagyon könnyen előfordulhat, hogy azok a cégek járnak majd a legjobban, akik mind a két formátumot támogatják. Többek között így döntött az LG, a Samsung és a Toshiba, az Intel és a Paramount Pictures és a Sanyo. Lehet tehát, hogy - biztos, ami biztos alapon - a Microsoft ezért fogná pártját a Blu-ray formátumnak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)