Hunter

Megérkeztek a Venus Express első felvételei

Az ESA Vénusz-szondája elküldte első felvételeit az üvegházbolygó déli sarkáról, melyek meglepően tiszta szerkezeteket mutatnak legalább ennyire meglepő részletességgel.

A felvételek április 12-én készültek 206 452 kilométeres távolságból. A mérnökök tehát nem tétlenkedtek, a pályára állás után megkezdték a működési pálya elfoglalására irányuló manőversorozatot, és több műszert is bekapcsoltak. A VMC, a Vénusz Megfigyelő Kamera és a VIRTIS, a Látható és Infravörös Hőleképező Spektrométer pedig szerdán már el is készítette első felvételeit, az űrkutatás történetében elsőként adva képet a bolygó déli féltekéjéről.

A tudósokat különösen a déli-sark fölött közvetlenül elhelyezkedő sötét örvény foglalkoztatja. A jelenség létezését már korábban is gyanították, mivel az északi-sark felett is hasonló található, eddig azonban nem sikerült bizonyítani jelenlétét. Dr. Hakan Svedhelm, a Venus Express projekt tudósa elégedetten vette tudomásul, hogy az érkezést követő első napon már sikerült bepillantást nyerniük a Vénusz forró és dinamikus közegébe. A felvételek kitűnőek, ez azonban csak fokozható, hiszen a szonda egyre közelebb araszol a bolygó légköréhez.


A VIRTIS hamis színű összetett felvétele a Vénusz nappali és éjszakai oldalát mutatja pixelenként 50 kilométeres felbontásban. A nappali oldal maga is több kép összevágásával készült, melyeket hullámhossz szűrőkkel készítettek és elsősorban a felhők tetejéről visszaverődő napfényt láthatjuk.

A jóval látványosabb éjszakai oldal egy infravörös szűrőn át került lencsevégre 1,7 mikronos hullámhosszon, itt már látni az alacsonyabb légköri rétegek dinamikus spirális felhőszerkezeteit is, melyek a felszíntől megközelítőleg 55 kilométeres magasságban helyezkednek el. A kisebb VMC felvétel 150 km/pixel felbontásban mutatja a Vénuszt, szintén hamis színben. Ez a felvétel utraibolyában készült.


A fent említett két műszer mellett aktív a Venus Express magnetométere is, melynek jelenleg az ellenőrzése folyik, az eddigi eredmények szerint minden rendeltetésszerűen működik. A magnetométer az ASPERA-val (Űrplazma és Energikus Atom Elemző) kiegészülve vizsgálja majd a napszél a légkörre mért közvetlen hatását, mivel a Vénusz nem rendelkezik mágneses védelemmel.

A végleges 24 órás pályát május 7-én éri el a szonda, ekkor pályájának legmagasabb pontja 66 000 kilométeren, legalacsonyabb pedig 250 kilométeren lesz. Jelenleg 9 napos pályán kering, így a legmagasabb pont 350 000 kilométeren van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DanyyX #15
    Szerintem e felhők mesterségesen vannak odagenerálva, hogy az ott lévő rakétasilókat álcázzák vele. És azért vörös, mert az oroszok épitették a silókat.

    A viccet félretéve gratulálok nekik, csak igy tovább.
  • Sanyix #14
    Sztem nagyon sokan előtérbe helyezik az űrkutatást a hazaikakkal szemben, mert elég érdekes téma, sok embert nagyon érdekelnek az ilyesmik.
  • mrzool #13
    Szerinted a magyarok nem vesznek részt az űrkutatásban? Szerinted miért fogunk belépni néhány hónap múlva az ESA-ba?
  • DreamTheater #12
    Azért a te szűklátókörüségedet is bizonyítja, hogy egy űrbéli kutatást helyezel előrtérbe, mondjuk egy "hazaival" szemben. Nem vagyok ellenére az űrkutatásnak, de rengeteg pénzt emészt fel, amit lehetne itteni kutatásokra, fejlesztésekre is fordítani vagy bármi más "földhözragadtabb" dologra.
  • wmatyi #11
    Én is a falra tudnék mászni a fórumba beírogatós, cikket el nem olvasós típustól!
    Valószínű, ha csak ez létezne, akkor még mindig kőbunkóval hadonásznánk.
    Egyébként, ezek azok a kutatások, amelyek során kifejlesztenek sokmindent, ami később átszivárog a civil életbe is...
  • Anteris #10
    hallottál olyanról, hogy tudásszomj? Ki nem szarja le, hogy hasznos-e a küldetés az emberiség számára avagy sem. Utálom már ezt a köcsög modern világot ahol mindig mindennek azonnal kézzel fogható haszonnal kell kecsegtetnie. A marskutatás és a többi hasonló tevékenység is csak odáig érdekli az embereket, hogy van-e ott élet vagy életfeltétel. Hát nincsen baszki, egyszerűen csak odamentünk megnézni hogy mi van ott és aki ezt nem érti meg az egy hülye földhöz ragadt, agyatlan fasz biomassza.
    bocs de ez már régóta ki kivánkozott belőlem.
  • TibininjaMTE #9
    wazze ezek nem is rossz képek tegnap csináltam őket:D:D:D

  • Sanyix #8
    Azt hogy megtudjuk hogy milyen körülmények között fogunk megdögleni, ha tovább folytatjuk az üvegházhatást okozó gázok légkörbe engedését
  • Cheesy #7
    Kíváncsi vagyok mikor szúrják ki az első építménynek látszó árnyékokat, domborzatot... :D
  • tothzozo #6
    Ez komoly tudományos hír!!

    De én se vágom mi az érdekes benne!