Berta Sándor

Tiltaná az SMS válást egy maláj miniszter

Az iszlám világban elegendő, ha egy férfi háromszor egymás után kimondja a válás szót. Egyes országokban az is elég, ha a válni akaró férj ezt e-mailben vagy SMS-ben teszi meg - a módszer ellen most felszólalt a maláj családügyi miniszter.

"Amelyik férj így cselekszik, az semmilyen tekintetben sem becsüli vagy tiszteli a feleségét" - nyilatkozta Shahrizat Abdul Jalil. A politikus szerint egy férjnek természetesen joga van arra, hogy elváljon a párjától, ám egy ilyen döntésnek udvariasabb és tiszteletteljesebb formában kellene megtörténnie, nem pedig egy kurta szöveges üzenet elküldésével. Az SMS használata ilyen esetekben degradálja a házasság jelentését.

"Ideje lenne, hogy Malájziában a válni akaró férfiak a hagyományos iszlám bíróságok előtt mondják ki ezt a döntésüket" - mondta a minsizter. Malájziában 2001 óta tart a vita ebben a kérdésben. Akkor először próbaképpen engedélyezték az SMS-ben történő válást, ám néhány hét múlva újra betiltották. 2003-ban ismét engedélyezték, majd betiltották, ám ezt a döntést megtámadta egy helyi bíróság.

Az iszlám jog szerint a válást csak a férj kezdeményezheti. Ehhez csupán annyit kell tennie, hogy - józan állapotban, vagyis nem ittasan vagy dühösen - háromszor egymás után kimondja, hogy el akar válni a feleségétől. Ezt egy három hónapon át tartó próbaidő követi, ami alatt a férj visszavonhatja a döntését. Amennyiben ezt nem teszi meg, hivatalossá válik a válás. A legtöbb nő retteg a válástól, ugyanis a döntés véglegessé válását követően a férjnek megszűnik minden kötelessége volt asszonyával szemben és a legtöbb elhagyott nő ezután földönfutóvá válik.

SMS-ben jelenleg nem csak Malájziában lehet elválni, hanem Dubaiban és az Egyesült Arab Emírségekben is. Szingapúrban 2001-ig szintén engedélyezték ezt a megoldást, ám ott utána szintén betiltották. A nyugati világban az SMS-es megoldás helyett egyre inkább az online módszer válik divattá. Az Egyesült Államokban már bárki elválhat az interneten át, ehhez csupán száz dollárt kell befizetnie. A módszer terjedésének oka, hogy ha a válás a két fél beleegyezésével történik és a válófeleknek nincsenek egymással szemben követeléseik, megspórolhatóvá válik az ügyvéd költsége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • greg971 #13
  Olyan törvényekről alkottok véleményt, ami több ezer éves.
  Egy kicsit elgondolkodhatnátok eze, amikor itthon a törvények egyik napról a másikra megváltoznak...nyugodjatok meg ott nem olyan egyszerű törvényt módosítani .Abban a társadalomban ez így működik.Kritizálni persze lehet .Ez olyan körübelül, mint amikor iránban akarnak demokrácciát....ez tiszta nevetség...soha sem lessz ott demokráccia.

  na m1 ...sok a duma
 • gz8 #12
  Az iszlám templomot mecsetnek hívják, a papot meg imámnak.
 • Frosty01 #11
  degyerekes... nemér mert ittál!44 :D
 • Alec #10
  szerintem kacsa volt.. nem hiszem, hogy az alvást józan állapotnak vennék ilyen esetben.. hiszen még ha dühösen mondja az se ér
 • atlagember #9
  Valamelyik újságban olvastam, hogy a férj véletlenül álmában mondta ki és ezt a feleség kipletykálta, a hatóságok meg elválasztották. Az egészben az a legcikibb, hogy csak akkor házasodhatnak újra össsze, ha a feleség előbb mással is hál.
  Nos ennyit az iszlám ésszerűségéről és családszeretetéről.
 • atlagember #8
  Nem tudja valaki egy iszlám illető telefonszámát?
  Tréfából elküldeném neki az ominózus szót háromszor.
 • kev #7
  Amúgy az iszlám világban nem isznak alkoholt..
  Nem tudom a cikkíró az "ittasan" kifejezést honnan vette.
 • kev #6
  Iszlám templomban kell elmondani, a tanúk és a pap jelenlétében a férjnek 3x az "El akarok válni tőled." mondatot.
  A nőnek nem kell jelen lennie.
 • jeec #5
  Bárhol másutt is, ha az egyik fél válni akar, akkor ezt megteheti. Nem kell a másik fél beleegyezése. Annyiban más a helyzet, hogy Nyugaton (nyugati társadalmakban) a nők is megtehetik ugyanezt. (ez persze lényeges különbség, de a férfi itt is elválhata fleségétől, ha akar, csak más a hivatalos procedúra)

  A 3 hónap próbaidő viszont például előnyös, szerintem.

  Az, hogy ezt követőleg az exfeleség fele semmivel sem tartozik (itt gyerektarts, és a vagyonközösség tualjdonának a megosztása hiányzik) az elég durva.
 • iko #4
  A két fél beleegyezésével...