Berta Sándor

Új mobil másolás­védelmi szabvány

Az Open Mobile Alliance (OMA) nevű szervezet által kidolgozott DRM-eljárás nem csak mobiltelefonokon, de számítógépeken és szórakoztató elektronikai készülékeken is alkalmazható.

Az új másolásvédelmi szabvány a szervezet szerint elődeinél jóval hatékonyabb és képes még inkább megvédeni az adott tartalmakat az illetéktelen másolástól. Ezenkívül támogatja például a HTTP és más protokollokat is, valamint akár mobil fájlcserélő hálózatoknál is használható. A teljes nevén Open Mobile Alliance Digital Rights Management 2.0 szabvány részleteit tíz hónapon keresztül dolgozták ki a szakemberek, akik az idő nagy részében a kompatibilitási teszteket végezték el.

Az új szabványt megelőző OMA DRM 1.0-t 2004 szeptemberében fogadta el a szakmai szervezet és azt mintegy 400 mobiltelefon támogatta. Az Open Mobile Alliance vezetői azt remélik, hogy a 2.0-s másolásvédelem jóval elterjedtebb lesz. Ebben segíthet, hogy az új DRM-eljárást már nem csak mobil készülékeken, de asztali PC-ken és szórakoztató elektronikai eszközökön is lehet majd alkalmazni. Az OMA több szervezettel is együttműködik, ezek közé tartozik például az Európai Távközlési Szabványok Intézete (ETSI), a GSM Szövetség (GSMA), a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI), a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU), a World Wide Web (W3C) Konzorcium, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) és az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) is.

A mobilszolgáltatóknak így például lehetőségük lesz megakadályozni, hogy valaki illegális vagy veszélyesnek ítélt tartalmakat töltsön le a mobil készülékére vagy töltsön át onnan egy asztali számítógépre, egy laptopra vagy például egy merevlemezzel rendelkező zenelejátszóra. Az új másolásvédelem azonban az Open Mobile Alliance szerint nem fogja befolyásolni a fájlok átvitelét, sőt segítségével akár a mobil fájlcserélés is elterjedhet.

A cél tehát nem a felhasználók másolási lehetőségeinek a korlátozása, sokkal inkább a másolás elősegítése és még biztonságosabbá tétele. Kérdés, vajon így vélekednek-e erről a felhasználók is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #15
    #12 a kérdés csak az, hogy ki lesz olyan marha aki megvesz egy drága telefont ami nem tudja PC-re menteni a saját fotóit meg nem tudja lejátszani a torrentről gyűjtött MP3-akat...
  • AgentKis #14
    Az a felhasználó aki nem szeretne mindenért fizetni az is!
  • oszi1113 #13
    Nem értem a cikket, nem értem ,hogy ez mire jó? Mi az az adat a mobilomon, amit védeni kell attól, hogy lemásoljam, vagy letölthesem az én általam megvett készülékről, az én általam megvett készülékre, az én általam előfizetett szolgáltatás alapján? Mi köze bárkinek ahhoz, hogy én mire hsználom a mobilomat! Meg különben is, mi az amit a mobilon le tudok tölteni, otthon a netről meg nem! Nevetséges az egész! Lassan az van, hogy az átlagos felhasználó, meg általában a felhasználó a rendszer ellensége!!!
  • kvp #12
    A szabvany csak egy adatformatum (xml vagy mime), ami leirja, hogy mit lehet tenni az adott filelal. DRM ala bevonni barmikor lehet egy file-t, de onnan kivenni csak akkor ha az adott keszulek szoftvere ezt engedi. Modernebb telefonok egyszeruen nem hagyjak kitorolni a vedelmi adatokat egy drm-es file elejerol. A rendszer feltoresehez magaban a telefon szoftvereben levo vedelmi kodot kellene kiiktatni. Szerencsere a legtobb telefon ezt a vedelmet meg nem tartatja be, viszont attol a pillanattol, hogy ezt bekapcsoljak, mar a telefonnal keszitett sajat fenykepeinet is csak akkor tolthetjuk le a szamitogepunkre ha a szolgaltato ezt engedelyezte. (vagy kifizettuk a letoltesi, tovabbitasi vagy nyomtatasi dijat)
  • MacrosTheBlack #11
    Meg tarhálásként. Fizess minden lejátszás után, fizess akkor is ha nem érdekel, fizess, fizess, fizes...
  • htmm #10
    "A mobilszolgáltatóknak így például lehetőségük lesz megakadályozni, hogy valaki illegális vagy veszélyesnek ítélt tartalmakat töltsön le a mobil készülékére vagy töltsön át onnan egy asztali számítógépre, egy laptopra vagy például egy merevlemezzel rendelkező zenelejátszóra."
    Csak en erzem ugy, hogy ez alkalmas arra, hogy esetleg cenzurakent hasznaljak?
  • Balumann #9
    lol tényleg működik így, le is játsza a telefonom de valamiért nagyon szar, így bugyborékok közbe meg akadozik :DD inkább marad a dm készítő program
  • Balumann #8
    Nekem Sony E. F500i-m van, és az mp3 bár engedélyezett, nem engedi betenni csengőhangnak. Akkor találtam egy programot ami dm fájlt csinál belőle, de akkor elég ha átírom a kiterjesztését dm-be, vagy még azt is beírom az elejére jó lesz?
  • roliika #7
    Aki meg azt mondja hogy az MP3-ak töltögetése meg hallgatása jogellenes és mégis én hogy képzelem ezt, neki/k ajánlom!EZT
  • roliika #6
    Hát írtatok 1 páran.:-) Inkább ide írom. File-t megnyitjátok jegyzettömbbel, és az elekére írjátok ezt:
    --mime_content_boundary
    Content-Type: audio/mpeg
    Content-Transfer-Encoding: binary

    Majd üssetek 1 Entert !

    File végénél üssetek 1 entert hogy legyen üres sor és írjátok be ezt :

    --mime_content_boundary--

    Ennyi. De ha MP3-at védtek le, ne mp3-nak nevezzétek el, hanem valami.dm legyen a kiterjesztése ez nagyon fontos! Ettől függetlenül a telefon hazudni fog és azt mondja hogy MP3. Így betehettek bármit a telóba és le is fogja játtszani. Ha visuont pénzért letöltöttetek ilyet, és gépen szeretnétek hallgatni, csak ezt a 3 sort az elejéről töröljétek ki és azt az 1 sort a végéről, majd nevezzétek át valami.mp3-ra. Ha kérdés van szívesen segítek! :-)