Szekeres Viktor

Fegyvernepper - Nicolas Cage elhasal, csapó 2

A magyarországi Nicolas Cage-hetek második résztvevője egy kevésbé meghatározható puskás-pisztolyos moralizálgató, ironikus bűndráma.

Akárcsak az előző kritikánkban taglalt Időjós, a Fegyvernepper is erőteljesen elhasalt mind Amerikában, mind itthon. A múlt heti hazai premierfilmek közül mindössze a negyedik helyet csípte el a budapesti mozik látogatottsága alapján, az alig 5 ezer néző simán alulmarad a 27 ezer nézőt hozó "Egy gésa emlékiratai" vagy a 17 ezer nézőig jutó, de sokkal többre hivatott Belső ember mellett. De még a független horrort, a Motelt is majd kétszer annyian látták az első héten a fővárosban. (A fővárosi eredményhez még 1200 vidéki néző is társult, amúgy.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kérdés, hogy minek szól vajon az érdektelenség? A főszereplő, a fegyverekről szóló történet elvileg néző csalogató lehet, és a rendező, Andrew Nicol is húzott már egy jót anno a Gattaca-val (igaz egy kevésbé jót is a Simone-nal). Mindezek ellenére távolmaradt a nép, és talán jól is tette. A Fegyvernepper ugyanis nem sok újat tud felmutatni a témában, mentségére szolgáljon azonban, hogy azt olykor élvezetes formában teszi.

A a 80-as évek elején játszodó történet szerint Jurij Orlov, egy ukrán bevándorló gyermeke - akinek elmondása szerint már akkor volt ukrán útlevele (nem illik ilyen bakot lőni...) - egy hirtelen ötlettől vezérelve testvére segítségével elkezd fegyverekkel seftelni. Először kicsiben, majd egyre nagyobban - megpróbálja kinőni magát, csakhogy ez sosem egyszerű. pláne egy ilyen kétes bizniszben. A film Orlov életének jó pár évét foglalja magában, egy tipikus karriertörténetet ábrázol és a fő alakban a készítők szerint több ismert fegyverkereskedőt gyúrtak össze.

Hmm. Érdekesnek ható történet - manipulatívan elcsépelt, de élvezetes, viszont nem közönségvonzó megvalósításban, ezt kínálja a Fegyvernepper. A filmnek egyértelműen erkölcsi kérdések és válaszok felvetése a célja, de ezekből inkább csak a kérdések kapnak hangsúlyt, és azokat, valljuk meg, már jobbára mind ismerjük, hiszen anno Michael Moore Kóla, puska, sültkrumplija is olyan banális fegyvertematikájú kérdésekkel foglalkozott, melyekről azt hinné az ember, hogy a világ régen túllépett. Persze egy újszülöttnek minden vicc új alapon a 21. század is megérdemel egy fegyveres filmet - kérdés akkor, hogy a megvalósítás miért lett ennyire a kozumamerikai igényekre szabva. (Pedig a rendező újzélandi származása arra utalhat, hogy végre akad valaki, akinek van vér a pucájában.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A bizonytalan rendezésre 2005 egyik legfantáziátlanabb zeneválasztéka is csak rátesz egy lapáttal. A zenével nincs gond, hiszen illeszkedik a filmhez, fülbemászó, olykor még mosolyog is az ember, de olyan mértékben tipikus és éppen ezért manipulatív, hogy az ember önkéntelenül is a közelében lévő lő-, vágó- és szúrófegyverek iránt nyúl. Amikor Amerikázás van, akkor Bowie énekli a Young Americans-t, amikor a fegyverkereskedelem előnyeiről szól a film, akkor azt halljuk, hogy "The Best Things in Life are Free", ha Szovjetúnió kerül sorra, akkor először a szovjet himnusz, majd a Zúg a Volga csendül fel, Afrikában megkapjuk a Mama Africa-t és egyéb törzsi zenéket - sőt, a végén még Leonard Cohen is feloldoz minket egy Hallelujah-val. Mondhatnánk, hogy a film cinikus hangvételéhez társul az ironikus, áthallásos zene, de nem mondjuk. Egyszerűen csak össze van csapva, valamiért a zenei rendező nem ért rá gondolkodni, mert indult a vonata.

A folyamatos negatívumok mellett nem szabad elhallgatni azt, hogy a film egyáltalán nem rossz, inkább csak zavaróan közepes. Amikor akadnak jobb (sőt remek) pillanatok, azonnal megint érkezik egy adag banalitás vagy megint elkezdenek illogikus dolgokat művelni a szereplők. A színészek élén természetesen megint Nicolas Cage van és természetesen ismét hibátlannak tetsző alakítást nyújt. A csávó vagy nem tud hibázni, vagy ennyire ráírják a szerepeket. Rémisztő, hogy mennyire át tudja venni a figurák személyiségét és az ember el sem tudja hinni, hogy más A-listás vezető arc nála jobban el tudná játszani az adott szerepet. Mellette egyértelmű, hogy a gárda többi része háttérbe szorul, mindössze a zsaru, a "jófiú" Ethan Hawke kevés jelenetén (melynek nagy része tipikus párbajszituáció Cage-dzsel) vesszük észre, hogy a Fegyvernepper nem feltétlenül egyszemélyes film.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az értékelés nem egyszerű. Aki szereti a fegyvereket, annak az első sorban a helye, hiszen Kalasnyikovokat mutogatnak ezerrel. Aki szereti a kellőképpen ironikus, tenyérbemászóan cinikus hozzáállásokat, az antihősöket, az se hagyja ki, hiszen a felszínes szórakozást mindenféleképpen biztosítja a film hömpölygése. Aki viszont újdonságokra kíváncsi a kérdéssel kapcsolatban vagy inkább bevállalja azt, amit a film is kínál, hogy boncolgasson pár érdekes kérdést, az jobb, ha kihagyja a Fegyverneppert, mert ha a mélyére néz másnap, akkor csak tipikus amerikai mismásolást, tanmesét fog látni benne. Ha a film nem akarna többnek látszani, mint ami, akkor nem lenne gáz - így viszont nem csoda, hogy megbukott.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Fegyvernepper (Lord of War)
feliratos amerikai film, 122 perc, 2005

Rendező: Andrew Niccol
Forgatókönyvíró: Andrew Niccol
Operatőr: Amir M. Mokri
Zene: Antonio Pinto, A.R. Rahman, Nathan Whitehead

Szereplők:
Nicolas Cage (Yuri Orlov)
Jared Leto (Vitaly Orlov)
Ethan Hawke (Jack Valentine)
Ian Holm (Simeon Weisz)
Bridget Moynahan (Ava Fontaine)
Shake Tukhmanyan (Irina Orlov)
Jean-Pierre Nshanian (Anatoly Orlov)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rapmotel #53
    ez az egyik kedvenc filmem, ez nem bukott meg :)
  • Enkil #52
    ez tényleg jó film
  • Szalámi #51
    Sztem jó film fegyvert kilóra asszittem belehalok
  • Riker87 #50
    Csak egyetérteni tudok azokkal, akik azt mondják hogy jó film és nem átlagos. Nem tudom mitől lenne átlagos, lehet manapság minden filmben kiderül, hogy USA fejesei milyen korrupt emberekből állnak össze ?
  • CsőKujts #49
    Ja ez ki van bukva de nagyon.
  • CsőKujts #48
    Bázz ez miről beszél??????????????????????????????? Utóbbi idők legeslegkirályabb filmje!!! Kezdek ráébredni, hogy a filmkritikusoknak semmi értelme....
  • iko #47
    Amúgy ez a film többet érdemelt volna. Sajnálom hogy bukta lett.
  • iko #46
    Hadak ura sokkal hozzáíllőbb lett volna sztem is.
  • Tinman #45
    Azok a nézők akik 2 millióan leülnek hétvégén Csák Norcit nézni? Végünk van.

    Hadak ura verzió jobban tetszik
  • winnie #44
    a nézők döntöttek a cím mellett - a háború úra még szívtévésebb lett volna (amúgy meg "hadak ura" lenne a filmbeli kocepció alapján) és a nyolcadik utas a halál (sokak szerint szenzációs (jobb, mintha le gagyi módon "idegen"-ezták volna, az biztos), sokak szerint nagyon buta) címet meg nem itthon, hanem asszem a franciáknál találták ki és több európai országban is ez volt.