Berta Sándor

Megbánta néhány találmányát Tim Berners-Lee

Érdekes kijelentéseket tett a World Wide Web (WWW) atyjának számító szakember. brit kutató egy interjúban elmondta, hogy több olyan ötlete is van, melyekhez utólag visszatekintve már nem ragaszkodna.

Számos olyan dolog van a mai világhálón, ami Tim Berners-Lee nevéhez köthető és amennyiben a brit kutató nem találja fel őket, a mai napig azt sem tudnánk, hogy mit is takarnak. Ilyen többek között a World Wide Webből származó, az internetcímekben előforduló www vagy a http protokollrövidítés. A szakember még az 1990-es évek elején a genfi CERN kutatóközpontban dolgozta ki az internet részleteit. Most azonban másfél évtized távlatából már másként lát bizonyos dolgokat és egy interjúban elismerte, hogy adott esetben lehet, hogy teljesen másként cselekedne.

"Könnyen előfordulhat, hogy ma más szempontok szerint dolgoznék. Például időközben kiderült, hogy semmi szükség sincs a http utáni kettős perjelre, egyszerűen egy fölösleges kiegészítőről van szó. Persze ezt akkor nem láthattam előre" - mondta az Impactlab.com weboldalnak az elismert kutató. "De más dolgokban is változtatnék. Többek között megcserélném a doménnevek sorrendjét, ami azt eredményezné, hogy a csúcsdomén kerülne előre. Mai szemmel nézve mindenesetre érdekes lenne" - tette hozzá Tim Berners-Lee. Az ötlet alapján egy webcím a következőképpen nézne ki: http:/hu.sg.

Az élő legenda a legfontosabbnak a Google keresőalgoritmusának megalkotását tekinti, mert szerinte minden információ érdekes és fontos, ami az interneten fellelhető. A legfontosabb azonban az, hogy a világháló a következő években is megőrizze sokszínűségét, valamint hogy végre megvalósuljon a biztonságos böngészés. A brit tudós jelenleg az 1994-ben megalapított World Wide Web Consortium (W3C) igazgatójaként dolgozik. A szakember tavaly ünnepelte ötvenedik születésnapját, és korábban II. Erzsébet angol királynő munkássága elismeréseként lovagi címmel tüntette ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gakoska #29
    Firefoxhoz felraktam egy kis plugint, hogy a hxxp-s linkekkel ne kelljen szarkodnom... :) duplakatt egy "elírt" linkre, és megnyitja.
    amugy ha beírom a címsorba h "sg" nekem behozza a http://www.sg.hu-t :D:D:D
  • FtranX #28
    Engem egyedül a www idegesít. Elhagyása a legtöbb oldalnál nem probléma, mert ugyan úgy bejön, de vannak olyanok, ahol csak ha elérakja az ember.
  • ebertek #27
    "Sir"-t csak az angolok kapnak, pl. Bill Gates is lovag, de nem kapta meg a ször "rangot", mert amcsi.

    Egyébként én sem tudtam hogy # -et is lehet írni // helyett....
  • kbupdate #26
    exe.explorer
    jpg.csalad

    .... :D
  • rajenk #25
    csak azert mukodik IE alatt minden spec karakterrel, mert M$ termek, es mivel minden M$ termeket "hulyeknek" csinaltak, igy a kedvenc :) bongeszod is hulyenek nez, emiatt atirja helyetted! probalkozz firefox-val! az nem irja at, siman aszonnya: hulye vagy!

    (kinek nem inge, ne vegye magar)
  • Giorgiooo #24
    megy az + ! % / -vel is
    probaljatok csak ki
  • NEXUS6 #23
    Érdekes nekem meg htttp://www.hcpornanalsex.adult.com az eredmény;)))
  • bundee #22
    http#index.hu
    http#sg.hu

    eredmeny = http://www.microsoft.com - firefox, 1.5 :)
  • rigidus #21
    Ja es nem az "internet reszleteit" dolgozta ki, azt a DARPA mar megoldotta par evtizeddel korabban. O a html-t es dolgozta ki.
  • bakterrier #20
    firefoxban nem is változik át...