Berta Sándor

Egyelőre nem jelenik meg könyvként a Wikipedia

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem lesz elérhető könyv alakban a Wikipedia népszerű internetes lexikon német nyelvű változata. Az elképzelést néhány hónappal ezelőtt felkaroló berlini kiadó szerint túl kevesen támogatták volna a projektet és más gondok is felmerültek.

A német Wikipedia oldalait a WP 1.0 nevű program keretében idén ősszel adták volna ki, ám a szakemberek a kezdetektől számos problémába ütköztek. Az egyik legnagyobb gond az volt, hogy a közösség gyakorlatilag semmilyen támogatást nem volt hajlandó nyújtani a berlini kiadónak. Nem sikerült továbbá letisztázni, hogy a Wikipedia német nyelvű változatában megjelent cikkek milyen jogi besorolás alá is tartoznak. A világhálón a lexikonban közzétett anyagok a GNU FDL licenc hatálya alá esnek.

"A döntésünket nehezen hoztuk meg, mert az elmúlt két hónapban számos sikeres és sajnos még több sikertelen tárgyalást folytattunk a szerzők képviselőivel. Azonban ők perrel fenyegettek meg bennünket, ha a könyvkötetekben leközöljük a cikkeiket. Ezek után beláttuk, hogy ennyit nem ér az egész hercehurca, nem tudnánk elkészülni a művekkel a kitűzött határidőre" - nyilatkozták a kiadó illetékesei.

Mint ismeretes, korábban felmerült, hogy összesen 100 kötetben kiadnák a portálon található mintegy 80 000 oldalnyi cikket és félmillió címszót. A Zenodot Kiadó azonban nem adja fel tervét, hanem 2007 januárjában újra megpróbálja kiadni az addig is bővülő Wikipediát. Kérdés, mi változik addig.

A német Wikipedia közösség tagjainak hozzáállása az ügyhöz azért érthetetlen, mert a GNU FDL licenc lehetővé teszi az adott művek kereskedelmi forgalomban való megjelentetését is. Csupán az a kikötés, hogy mindenkinek a nevét fel kell tüntetni, aki részt vett az adott cikk elkészítésében. Az ügy azért is furcsa, mert a könyvek eladásából származó bevételekből a szerzők is részesedhettek volna, ám ők inkább megvétózták a programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • risp #7
    Hát ja.

    Plusz miért támogatnák a szerzők, hogy egy kiadó az ingyen megírt szócikkeiikből gazdagodjon?

    Elmennek a...
  • Prof William #6
    Talán majd ha feltalálák az öníró papírt...
  • [HUN]PAStheLoD #5
    Én már csak a papírpazarlás miatt se járulnék hozzá :)

    CD-n DVD-n minden további nélkül .. de papíron ne.
  • CyrSyS #4
    Wikipedia egyedisége abban nyilvánul meg online-on írják a világ minden tájáról. Könyvbe elkészíteni, idő és energia pazarlás, pláne ugye még még mindig szerkesztik, dinamikusan változó tudástár ez.
  • Flashy #3
    egy folyton változó iszonyatos mennyiségű online információhegyet kiadni papíron. annyi az előny hogy nem kell hozzá net, de mindegy, mert használhatatlan lesz, kereshetetlen, a módosításokat meg havonta kamionnal hozzák ugyancsak papíron gondolom...
  • pepe003 #2
    Körülbelül...
  • Lazarus #1
    Minek? Annyi értelme lenne mint az SG összes topikját kinyomtatni papírra