Figyelőnet

A kormány négy éve in­for­ma­tikai szem­pont­ból

Az informatika terén kétségtelenül ért el eredményeket a kormányzat az elmúlt négy évben, ám kérdéses, hogy az informatikai piac vagy a tárca eredménye-e a fejlődés.

Kovács Kálmán egyike azon kevés mi­nisz­te­rek­nek, akiket az egész ciklus során a kormány tagjai között köszönthettünk. Túlélt egy kormány­váltást, s két miniszter­elnököt is szolgált. Tárcá­jának megítélése még­sem egyértelmű, gondolván a kakaóbiztos számítógépek ügyére, vagy az Állami Számvevőszék 2004-es komoly elma­rasz­ta­lá­sára. A négy év alatt sokan egye­nesen megkérdő­jelezték az Infor­matikai és Hírköz­lési Minisztérium műkö­dését, mond­ván ezen feladatok ellátására felesleges egy külön tárca, s azt a gazdaság­politika egészébe kellene integrálni.

Vahl Tamás, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója egy korábbi interjúban pedig egy vízfejű szervezetnek bélyegezte a tárcát, ahol sok pénz folyik el feleslegesen. Mégsem lehet vitatni, hogy a minisztérium sok népszerű, s hatékonynak ítélt programot koordinált. Azonban minden esetben kérdéses, hogy a fejlődés a tárca működésének vagy az informatikai piac húzóerejének az eredménye-e.

A leglátványosabb, s a legismertebb projekt minden bizonnyal a Sulinet Expressz beindítása volt 2003 nyarán. A programot kezdetben minden pedagógus, hallgató, felnőttképzésben résztvevő, s szülő igénybe vehette, és adójából maximum 60 ezer forintot vissza is kaphatott. Ekkor még az összegnek akár 100 százaléka visszaigényelhető volt, ám később a feltételek és a visszaigényelhető eszközök típusa folyamatosan szigorodott. Az első év decemberére az állampolgárok mintegy 23 milliárd forint értékben vásároltak eszközöket a Sulinet Expressz keretében, ám a program mégsem váltotta be teljes mértékben a reményeket. A teljes összegnek ugyanis jelentős részét - ötmilliárd forintot - digitális fényképezőgépre fordították. Ez pedig nem szolgálja a digitális analfabétizmus felszámolását, s egyértelmű, hogy használatához már egy számítógép megléte szükséges. Így rögtön kikerült az igénybe vehető készülékek köréből.

A tárca a kezdetekkor 100 ezer komplett konfiguráció eladását remélte, ennek ellenére csak 35 ezer talált gazdára, s azok sem jó minőségű számítógépek voltak. Szakértők szerint az adatok azt mutatják, hogy azon személyek vettek a program keretében PC-t, akik amúgy is beszereztek volna, illetve azon háztartások, amelyek már rendelkeztek minimum egy komputerrel. A vélekedések szerint így az állampolgárok legnagyobb része nem új gépet vásárolt, hanem a már a meglévőt korszerűsítette. Ezt támasztja alá az is, hogy az informatikai eszközök piaca immár két éve stagnál, s igazán jól csak azok a cégek járhattak, akik a minisztérium programjának részesei voltak.

Kovács Kálmán informatikai miniszter szerint azonban egyértelmű siker volt a Sulinet, hiszen míg 2002-ben száz háztartásra 18 gép, addig 2006-ra 41 gép jutott. Bejelentésének ellentmond az Információs Társadalom- és Trendkutató központ tanulmánya, amely 2003-ról 2004 végére mindössze egyszázalékos emelkedésről számolt be.

A tárcavezető 2006 januárjában bejelentette, hogy míg 2002 elején 15 millió kattintás történt országunkban, 2006-ra a szám elérte a 110 milliót, amely kétmillió internetfelhasználót jelent Magyarországon. A kormányzat egyik fontos intézkedése volt, hogy meghirdette az internet díjainak 25 százalékos csökkentését, ezzel - a Finn Kommunikációs Minisztérium 2005-ös adatai szerint - a szélessávú internet díját vizsgálva Európában a középmezőnyben foglalunk helyet. Rosszabb eredményt hozott azonban az osztrák Ferrel Gfk. 2005. decemberi kutatása, amely szerint a 37 európai országból a 29. helyen vagyunk internet-hozzáférést tekintve. (Az adatok szerint Románia csupán három százalékkal maradt le mögöttünk, míg a Visegrádi Négyek mind előttünk találhatóak). A tanulmány szerint ugyanis a 15 éven felüli népesség 33,2 százaléka fér hozzá a világhálóhoz, s csupán csak 23,8 százalék az, aki havonta legalább egyszer csatlakozik a netre.


A legtöbb bírálatot talán az óvodai "kakaóbiztos" számítógépek kapták

Probléma azonban, hogy a kompenzáció csak a telefondíjra vonatkozott, így komolyan befolyásolta a versenyt az ADSL és a kábeles technológia között. Az internet terjedését szolgálta, hogy a minisztérium támogatást adott olyan vállalatoknak, amelyek vállalták a 15 ezer főnél kisebb települések szélessávú internettel való ellátását. Az üzlet a T-Comnak kedvezett: az egykori állami cég még mind a mai napig monopolhelyzetben van a hazai távközlési piacon, s ezen nem változtat a többi szereplő, hiszen túlnyomó részük tőle bérli a vonalat. Az Állami Számvevőszék ráadásul 2004-ben elmarasztalta a minisztert, aki egyedi döntésekkel összesen 3,2 milliárd forint felhasználásáról döntött. Az összeget négy cég kapta, közte az egykori Matáv a földrajzi számhordozhatóság jogszabályi feltételeinek teljesítéséhez, s ráadásul a kifizetett támogatásokról nem vezettek külön nyilvántartást sem. A cégnek kedvezhet továbbá a közháló 7300 végpontjának eladása is, amelyre a szakértők szerint a Magyar Telekom Rt. a legnagyobb esélyes.

A parlamenti pártok részéről sokszor elhangzik a közszféra karcsúsításának gondolata. S ezen belül a gyorsabb, hatékonyabb ügyintézés. Kiváló megoldás lehetne az e-kormányzás, amely már több fejlett országban hatékonyan működik, s segítségével komolyan lefaraghatóak a költségek. A jégtörő hajó szerepére az APEH vállalkozott, aki a 10 ezer legnagyobb adózó bevallását csak elektronikus formában fogadja el, és az adott cégek digitális aláírással hitelesíthetik a beadott anyagot. Az eredmény látványos: csökkent a munkaerő-, a papír- és a postaköltség, s az ügyintézés is felgyorsult. Több pozitív példát azonban nem lehet megemlíteni: bár működik az ügyfélkapu, gyakorlatban csak állami adatbázisokhoz való hozzáférésre, s okmányirodai időpontkérésre használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #30
    Baj van az általános iskolai informatikával is.
    Bár kaptunk szélessávú internetet, de gépeket nem.
    Pedig sok helyen még arra sincs pénz. Ígértek, de azóta sincsen semmi.
    Elavult gépekkel nem lehet tanítani. Kálmánka és Bálintka mégis ezt várják el tőlünk!
  • pfranky #29
    Én személy szerint nagyon dühös vagyok Kálmánkáékra, szerintem semmit nem csináltak 4 év alatt. Monortel területen élek sajnos és még ma sem lehet más telefonszolgáltatót választani, tehát a monopólium él és virágzik. Vagyis 4 év alatt semmi nem változott. Ezzel akár 1 millió embert is hátrányba lehet hozni. Miféle "európai" ország vagyunk?? Ugyanakkor megy a hülye porhintés az internetről. Hazudoznak össze-vissza.
    Az NHH ugyanígy nem adott gyakorlati segítséget a vodafone ellen, úgyhogy számomra ingyenélők mindannyian. Igazságos világban száműznék őket :-)
    Durvábbat nem akarok írni.
  • BiroAndras #28
    "Kell a support, és az igenis kerül annyiba, amennyiben a gép maga."

    Rendban. Akkor tartunk kb. 400.000 körül, ha jó gépekről van szó.
  • Darth Sith #27
    "Vahl Tamás, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója egy korábbi interjúban pedig egy vízfejű szervezetnek bélyegezte a tárcát, ahol sok pénz folyik el feleslegesen"
    kozervatív, technikai analfabéta... no comment
  • Zenty #26
    Ebbe a minésztériumba akar mindenki menni szerintem!
    Már most ölik egymás a helyükért a következő 4 évre..
    Nem is csodálom:
    Fullra nem kell semmit csinálni és nagy költségvetési pénzt kapnak zsebre...

    Matáv meg ismét bekaphatja,meg az állam is ,hogy eladta...! Addig nem lesz változás internet ügyileg meg sehogysem amig matáv az egyedüli úr...
  • assdf #25
    Én is melóztam már, és erről csak annyit hogy az it vezető rokonának a cége volt a beszállitó aki természetesen szép kis felárért hozta a cuccokat...
    Szóval ne hidd azt hogy nem lehetne olcsobban ezeket a dolgokat kivitelezni csak épp szépen meg vannak kenve a vezetők.
    Az szép dolog hogy a parlamentbe nem lehet akármilyen butor de mint látod itt voltak a kakóbiztos szgépek is szval teljesen mindegy hová szállitják őket, még ha egy hajléktalanotthonba vinnék is ezeket a gépeket akkor is millió forintokba kerülne dbonként meg a minisztérium vezetője jó alaposan meg lenne kenve hogy ezeket agépeket vegyék meg.NC
  • Cat #24
    ok, ettől függetlenül roppantul dühit, amikor céges/állami beszerzéseknél emberek a home-made összerakott dzsumbuj PC árakkal jönnek. Egyszerüen meg kell érteni, hogy teljesen más egy cégnek 300 gépet venni, mint alkatrészekből összerakni egyet. Dolgotam ITsként multinál pár évet, megőrültünk volna hogyha így lenne. Kell a support, és az igenis kerül annyiba, amennyiben a gép maga.
  • Cat #23
    ez egy tájékoztatásra kirakott terminál - senki nem ül elé, de nyilvánvalóan az országgyülés épületébe nem lehet berakni akármilyen butort.
  • assdf #22
    Igen erről hallottam.De attól hogy magyar még mindig mocskosul drága. Vagy tán drágalátos képviselőink nem képesek egy iróasztal elé ülni mint a többi 10 millió?
  • BiroAndras #21
    "azt is számold bele, hogy az ovodai gépek árában bennevan a szállítás, üzembehelyezés, 2 vagy 3 év garancia(!), helyszini javítás(!)."

    Ez még mindíg nem kerül 1 millióba gépenként. Az előző munkahelyemen a HW beszállítónk monitorral együtt bruttó 160K-ért hozott erős irodai gépeket (jó, CRT moncsi volt, mert a TFT-kre sajnálták a pénzt). Házhoz szállítással, garanciával, és miegyébbel együtt.

    "Namármost egy budapesttől 200 kmre lévő ovodába ilyet vállalni... odautazni a szerelőnek, javítani, majd vissza. Ezt a garanciát te ki nem hozod 200ezerből."

    Nem kell hetente leutazni. Ha normális hardvert raknak össze, akkor kb. 100-ból 1 gép romlik el évente.