Berta Sándor

Állami szélessávú internetet tervez Szingapúr

A Nemzeti Szélessávú Hálózat 2012-re készül el és a 4,5 millió lakosú ázsiai államban található háztartások 85 százalékában nyújt majd internethozzáférést. A tervek szerint a rendszer 100 megabitet visz el a lakásokig.

A szingapúri kormány által ismertetett program két részből áll. Az első és legfontosabb részt maga a Nemzeti Szélessávú Hálózat képezi, amely cégeket, iskolákat, kórházakat, más közintézményeket fog összekötni. Ezt egészíti majd ki egy olcsó vezeték nélküli hálózat, ami a többi, lefedetlen területen tesz elérhetővé internethozzáféréseket.

"Az új rendszer teljesen meg fogja változtatni a mindennapi életünket, munkánkat és gyermekeink tanulását. A hálózat mindenki számára szabadon hozzáférhető lesz és bármely szolgáltató kínálhat majd csomagokat, ezáltal alacsony lehet az internetelérés ára" - nyilatkozta Lee Boon Yang, szingapúri tájékoztatási, kommunikációs és művészeti miniszter. A részleteket még az idén kidolgozzák, így a programban résztvevő cégek és az állam közötti az első szerződések (PPP konstrukcióban) megkötésére már a jövő év elején sor kerülhet. Az elképzelések szerint a Nemzeti Szélessávú Hálózat 50 százalékának már a következő három esztendőre, míg az egész rendszernek 2012-re el kell készülnie.

Mint azt a politikus hozzátette, a hálózatot ugyanúgy használhatják majd a magánemberek, mint a cégek vagy a turisták is. A cél hogy egy gyors és olcsó internethozzáférési konstrukciót tudjanak kínálni az embereknek.

Bár Szingapúr a legkisebb ázsiai országnak számít, egyúttal az egyik legdinamikusabban fejlődő állam is a térségben. Az elmúlt évben 6-8 százalékkal nőtt a helyi informatikai ágazat és ennek köszönhetően az ebből a piaci területről befolyó bevételek elérték a 22,7 milliárd dollárt. Jelenleg 111 400-an dolgoznak a szingapúri információ-technológiai iparban és a foglalkoztatottak száma a következő esztendőkben több ezer fővel nőhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sokadikgab #11
  Ez egyedi kiepitesu lenne. Gondolom az ar magaban foglalja a kiepites koltsegeit is ... 190e FT/Ho' es olcsobb telefonalasi lehetoseg. Most fizetunk kb. 32e-t DSLert. Eleg nagy az arkulonbseg. Es ki se hasznalnank valszeg ...
 • shabba #10
  Az egész attól függ milyen a szolgáltatás jellege. Ha ez egy lakossági best effort jellegű kapcsolódás akkor szerencsétől függően akár 15-25e között is összejöhet. Ha viszont egy garantált, bérelt vonali szolgáltatás akkor akár két nagyságrenddel nagyobb ár is szóba jöhet. Bérelt vonalnál soxor egyedi az árazás, attól is függ mennyibe kerül kiépíteni a szolgáltatónak a csatlakozást, mennyire tudja költséghatékonyan kiszolgálni az infrastruktúrájával.
 • shabba #9
  Olvasd el még1x amit írtam, nem jó számmal kalkulálsz. Singapúrban a beruházás első lépése 250 milliárd. De az az ország területileg 135x kisebb mint Mo., a népsűrűsége pedig 60x nagyobb mint náluk. A 135x nagyobb terület lefedése 60x kisebb népsűrűség mellett alaposan fölveri a költségeket, egy hasonló hazai project nem igazán jönne ki 250 milliárdból, jóval több lenne úgy 10x ennyi. Az pedig már 2500 milliárd, az éves magyar költségvetés pedig tízezer milliárd, aminek ez pont a negyede. Ha elosztod 6 évre egyenletesen az 417 millárd/év. Végülis ha az IHM 6 éven át 10x akkora költségvetést kapna és azt mind csak erre a projectre fordítaná akkor az állam idehaza is építhetne optikai közművet.

  assdf:
  Ha elolvasod a cikket akkor láthatod hogy szingapúrban is ugyanezt teszik. Az állam értékesíti az optikai közmű használati jogát, de ezt verseny semlegesen teszi a szolgáltatókkal szemben. Ők az embereknek szolgáltatnak, amiért természetesen ellenértéket kérnek, amiből a hálózati közeg használatáért nagyker díjat fizetnek az állam felé. Nagy valószínűséggel mint szinte minden ez is hitelből épülhet, a hitel pedig vissza kell fizetni, ehhez pedig bevételt kell termelni a befektetésből.
 • sokadikgab #8
  10megabites optikai internetert mennyi a max. ar, amit erdemes kiadni? Kaptunk egy ajanlatot, de nincs osszehasonlitasi alapom.
 • Cat #7
  dehogy egynegyede, pár %a, szépen néznék ki ha csak 1000 mrd lenne :)

  Egyébként az IHM éves költségvetése 45 mrd, szóval ha nagyon akarnák, egy évtized alatt simán meg tudnák valósítani.
 • Tetsuo #6
  na ja. magyar valóság.
 • assdf #5
  Meg tegyük hozzá azt is hogy ez magyarországon úgy müködik hogy az adófizetők pénzéből felépitenek egy rendszert, aminek a használatért aztán szintén pénzt szednek be ugyanezen emberektől... és még örülhetsz ha a te pénzeden épitett a te pénzedből fizetett használati dij után még használhatod is egy kicsit,vmi irreálisan magas árért...
 • szombi #4
  Ráadásul a liberális kötődésű honatyák(dög.össz.meg!!!) elképzelései fordítottan működnek:
  döntse el a piac hogy mi megy és hova és mennyiért, aztán majd bérletdíjat fizetnek érte a MI pénzünkön.
  Tiszta korrupció!
 • shabba #3
  Területileg ott biztos 1xűbb kiterjedt optikai hálózatot építeni, hisz az ország területe 135-ször kisebb mint magyarország, miközben a népesség kicsivel kisebb a hazai felénél. És azért ez a 60-szor nagyobb népsűrűség távközlési hálózat kialakításánál igen komoly költségel előnyöket tud hordozni.

  Ráadásul ott van egy állam ami hajlandó arra pénzt áldozni hogy optikai kábeleket fektessen a saját pénzén, kialakítva az infrastruktúrát a távközlési cégek helyett, hogy az később azoknak bérbe adja. Idehaza egy ilyen hálózat kiépítésére nem igen fog az állam első körben 250 milliárdot elkölteni. Ráadásul nálunk a közel két nagyságrenddel kisebb népsűrűség, és jóval nagyobb területi kiterjedés miatt ez sokkal többe kerülne, akár a tízszerese is. Az a pénzösszeg pedig már egy teljes éves magyar költségvetés egynegyede.
 • cSuwwi #2
  hát jah :C