Berta Sándor

Több mint egymillió angol nyelvű cikk a Wikipedián

Méltó módon ünnepelheti ötéves születésnapját a Wikipedia. Az internetes lexikon tartalomjegyzékében ugyanis megszületett az egymilliomodik bejegyzés. A cikk egy kis skóciai vasútállomásról szól.

A Wikipedia népszerűsége továbbra is töretlen. Jól bizonyítja ezt, hogy a Netzeitung német oldal tudósítása szerint alig öt esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megszülethessen az egymilliomodik anyag a bárki számára szabadon hozzáférhető online lexikon angol nyelvű változatában.

A jubileumi cikk a Glasgow városában található, 1887 óta működő Jordanhill állomást mutatja be. Fotó ugyan nem készült a cikkhez, ám jóval terjedelmesebb a megszokott alkotásoknál. A Wikipedia jelenleg már száz nyelven, köztük magyarul is elérhető és összesen több mint 3,3 millió dokumentum található a lexikonok tartalomjegyzékeiben. Érdekesség, hogy tavaly márciusban az angol nyelvű változat még csak 500 000 cikket tartalmazott, vagyis alig egy év alatt duplázódott meg a bejegyzések száma. Naponta körülbelül 1700 új cikk kerül be a lexikonba és 65 000 anyagot módosítanak az önkéntes szerkesztők.

A német nyelvű a Wikipedia második legnagyobb változata, jelenleg 360 000 írást tartanak nyilván. Az előrejelzések szerint ez a szám napról napra, óráról órára nő. Örömteli, hogy a Wikipedia magyar nyelvű változata szintén a legnépszerűbb verziók között van. A 2003 júliusában indult portál adatai szerint jelenleg 26 318 cikk érhető el magyar nyelven.

Jimmy Wales, a Wikipedia atyja szerint a legfontosabb most már az, hogy minőségi anyagok jelenjenek meg a lexikonban. Az üzemeltetőknek azonban egy, a népszerűségből fakadó másik problémával is szembe kell nézniük, ez pedig az oldalak elérhetősége.

A megnövekedett látogatószám miatt ugyanis a szerverek alig bírják kiszolgálni a felhasználókat, emiatt nemrég további száz szervert kellett üzembe állítani. Ám könnyen lehet, hogy ez a kapacitás is végesnek bizonyul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • adamekp #7
  Mondjuk inkább a Galaxis Útikalauzhoz lehetne hasonlítani, mert anno Douglas Adams ilyesmit képzelt el, de amúgy meg jó az asszociációd.
 • lmisi #6
  Szerintem a wikipedia már most a világ number 1 lexikona a földfelszíni világokban:-)))
  Műszaki témákat felölelő részei nagyon pontosak.
  Már emiatt is érdemes internet előfizetést tartani:-)
 • Lost Lont #5
  A Wikipedia egy valóságos Encyclopedia Galactica
 • risp #4
  Úgyértem 1,002,616
 • risp #3
  Wikipedia currently has 1,001,275 articles.

  Kevesebb mint két napja írta meg a srác, gyorsan készülnek az írások.
 • ubuntu #2
  Ezt az időpontot teljesen pontosan Mészáros András jósolta meg még 2004-ben:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Million_pool
  http://en.wikipedia.org/wiki/User:Anr
 • sped #1
  A wikipédia az egyik legjobb dolog ami az utóbbi években "történt az internettel". Ilyen és ehhez hasonló oldalak miatt van értelme a webnek. A tudásbázis összefogása, szélesítése. GoGo!