Berta Sándor

Kisebb a blogok jelentősége a vártnál

Bár világszerte rohamosan terjed az online naplók használata, de máig nyitott a kérdés: valóban jelentős tényezővé válhat a blogszféra, vagy csak pillanatnyi divathullámról van szó?

Egyre több szakember kérdőjelezi meg a blogok jelentőségét, és a kétségeket a Gallup piackutató intézet friss felmérése csak megerősítette. Meglepő módon az Egyesült Államok tekinthető a leginkább "blogmentes övezetnek", hiszen a felmérés szerint csupán az amerikaiak 9 százaléka rendszeres blogolvasó, 11 százalékuk alkalmanként, míg 13 százalékuk kifejezetten ritkán jut blogközelbe. Az állampolgárok 66 százaléka viszont egyáltalán nem olvas blogokat, ez pedig igen elgondolkodtató adat annak fényében, hogy az ország a blogok őshazájának számít, és már az évekkel ezelőtti elnökválasztási kampányban is szerepet kaptak a politikai naplók.

A Gallup kutatói félig tréfásan, félig komolyan meg is jegyezték, hogy ezeknek az adatoknak az alapján az Egyesült Államokban az olvasók száma "a nulla és a negatív értékek" között változik. A legnagyobb problémát szerintük az jelenti, hogy az USA alapvetően konzervatív ország. Az emberek a jól megszokott és évekre előre kialakított napirend szerint élik az életüket, nem igazán szeretik az új dolgokat, azokra nehezen fogékonyak, és ha érdekli is őket valami új, azt nagyon nehezen illesztik be a megszokott napirendjükbe.


Itthon a miniszterelnök blogja hozta köztudatba a témát

Az amerikaiak legnépszerűbb online tevékenysége hazánkhoz hasonlóan az elektronikus levelek olvasása (87 százalék), ezt követi a hírek és az időjárási információk áttekintése, az online bevásárlás, valamint az internetes utazástervezés és jegyfoglalás. A blogok az általános prekoncepciók szerint általában egy magánember naplóját testesítik meg, de persze nem ezek a legnépszerűbbek, hanem leginkább a tematikus, illetve a politikai tartalmú blogok hódítanak.

Ezzel szemben azokban az országokban, ahol fontos az egyéni vélemények kinyilvánítása egyre nő a személyes naplók száma is. A helyzet már Magyarországon is letisztult annyira, hogy nem csak egyszerű divatról van szó amit követni kell, hanem az emberek mindennapjainak részévé kezd válni, hogy rendszeresen közzétegyék véleményüket az aktuális eseményekről. Napjainkban már ismert és elismert emberek tudósok, sőt mivel elindult a kampány, politikusok is vállalkoznak naplóírásra. Azonban mint a kutatás mutatja, a blogok ugyan fontos tényezők az internet világában, de a többség immunis rájuk, és éppen ezért nem szabad szerepüket sem túlértékelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skydrake #15
    Én inkább interaktív weblapot csinálok a www.privi.hu -n weblog helyett.
  • pbes #14
    blog vs fórum:
    A blognál a hozzászólások a posthoz vannak rendelve, így átláthatóbb, fórumokban a hírekre, kommentekre érkező reakciók néha elvesznek a többi hozzászólás közt. Előbbi direkt erre a sémára épül: hír -> komment, ezért általános "csevegésre" a fórum alkalmasabb.
  • pbes #13
    Amiről ti beszéltek azok az ún. énblogok, ahol a szerző tényleg online naplót vezet. A tematikus blogok egészen mások, azok némelyike érdekes is lehet. Jövőnéző, iwiw Gépház blog, Boing Boing, The Unofficial Apple Weblog, TV Squad, Urban Legends, Opera Desktop Team
    A blogok jelentősége mindenesetre biztosan kisebb, mint a hagyományos médiáé, az előnyük, hogy minden hír szinte azonnal, szubjektív véleménnyel együtt olvasható, köztük sok olyan, amelyek bár érdekesek (legalábbis a célközönség számára azok), de hagyományos csatornákon nem érnék el a címzetteket vagy a reakciókra nem adnának lehetőséget. Így nézve az SG és pl. a Nemzeti Sport online hírei is blogok.
  • assdf #12
    Szerény véleményem szerint az hogy a blogirás terjedőben van, semmit sem jelent az emberek szempontjából.Maximum kevesebett jár az illető pszichológushoz,de valójában szinte mindenki csak magának irkálja ezeket, mert nem olvassa senki se rajta kivül.Ennyi erővel a többség otthon wordben is irogathatna aztán mentse el cdre ha neki ez tetszik.
  • Ma2ska #11
    Most nem arról van szó hogy a fórum jobb-e mint a blog, persze biztos, meg a mákos tészta is jobb, hanem van a blog nevü müfaj, egy internetes napló amiben valaki kiéli exhibicionizmusát. vagy kiönti lelkét a világnak vagy egyszerüen csak unalmában leirja mi történt vele. Ezt össze lehet hasonlitani a villanyvasuttal, Győzike show-val esetleg a bauxitbányászattal és egy sajátos sorend nyilván kialakul. Miszerint legjobb a bauxitbányászat 2. Villanyvasút. 3. Blog vagy fórumok holtversenyben.
  • gregor #10
    Szerintem a fórumok sokkal jobbak mint a blogok.
  • Sir Quno Jedi #9
    Izé 10000blog sry!
  • Sir Quno Jedi #8
    Ha csak minden 1000-dik Magyar írna blog-ot, az is napi 1000blog sokezer bejegyzése, ez nem követhető. Tényleg használhatóbb a fórum, mivel az téma szerint van és nem emberke szerint...
  • pentium419 #7
    a hsz-od második felével teljesen egyetértek.

    különben is semmi értelme sincs egy blognak: azt olvasgassam hogy ki mit gondol... inkább a fórum

    ha meg hireket akarok, ott vannak a különbözö egy témára specializálódott oldalak(pl: SG.HU)
  • HuMarci #6
    Én csak annyit tudok mondani hogy a blog egy hatalom lett, úgy ahogy az internet. Nem olyan hülye ez a Gyurcsány sem hogy elkezd blogolni. Na de majd meglátjuk mi lesz ennek a vége. Talán egy nap mindenki ezek ellen tüntet vagy mindenki mellettük lesz. Egy biztos hogy manipulálásra nagyon jó.Ja meg a hülyeség tudjátok hogy mindennél gyorsabban terjed még a fénynél is. Szóval ha nincs hasznosabb időtöltésed ahkkor olvassgassd a blogokat és nézd a valóságsókat mega győzikét, mert szerintem ezek 1 szinten vannak.