Szekeres Viktor

A barlang - csak igazi horror­rajon­góknak

2005-ben a legjobb mozis popcorn, kommerszhorror egyértelműen a Fűrész 1-2 volt - a horrorértők és -rajongók viszont szinte egyöntetűen a The Descent - A barlang mellé tették le voksukat.

Lehet sznoboknak tartani a nagy horrorosokat, de a véleményük sokat nyom a latban, hiszen ők azok, aki kvázi filéző késsel a kezükben jöttek a világra, ők azok, akik zsigerileg ismerik a horrort, mint műfajt és ők azok, akik átlátnak a legtöbb kommersz horroron és azonnal tudják sorolni, hogy mely elődökből mit is lopott az éppen aktuális divatfilm, ld. Fűrész. Még szerencse, hogy a közönséget hidegen hagyja a hozzáértők pampogása, viszont ha már ők is azt mondják egy mozifilmre, hogy magasan az idei legjobb horror, akkor azt kéretik fontosan kezelni, hiszen ritka, hogy nagyobb filmek közül választanak a geekek és nem a videotékák alsó polcairól.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A The Descent - A barlang egyébiránt, mivel angol film, még nem került Amerikában sem a mozikba (elvileg nyáron várható), ezért nem mondhatni, hogy a nagy filmek közé számít. Kvázi egy helyszínen játszódik, a világosító szakemberekkel is próbáltak spórolni a készítők, valamint a hat főszereplő frankó kis kamara jelleget kölcsönöz a kalandnak. A történetről nem érdemes sokat elárulni, de azt hiszem, hogy a magyar címből is lehet ítélni. Igen, egy barlang felfedezéséről szól a film, ahova a barátnő indul el kirándulni, és a dolgok egyszer csak elkezdenek rossz irányba tendálni.

A rendező Neil Marshall a Dog Soldiers című farkasember-horrorral tette le névjegyét pár éve, majd úgy döntött, hogy belevág a The Descentbe, amit sajátmaga is írt meg. A döntés jó volt, mert valóban egy helyre kis filmet sikerült összehoznia. Bár addig én nem merészkednék, hogy ez a film volt a tavalyi év legjobb horrorja, de a kissé sablonos alapsztoriból valóban nagyon stílusos, hangulatos, remek atmoszférával megáldott film kerekedett.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A barlang erőssége a fent említett hangulat, a bezártságból adódó klausztrofób érzés remek ábrázolása, mely az óriási vásznon nagyon erősen átüt, és a filmet aláfestő hangok és zörejek csak erősítik ezt a hatást. Nagy valószínűséggel a nézők jó része fontolóra fogja venni, hogy a jövőben mikor megy legközelebb egy maszek szervezésű barlangtúrára.

Nagy erőssége még a filmnek a fokozatos, és ezúttal végre-valahára fontos, nem csak helykitöltő felvezetés után begyorsuló tempója mellett, hogy olyan irányba is elmerészkedik, amilyet a hasonszőrű filmektől eleddig még nem nagyon láttunk. Neil Marshall nem cicózik, ha kell egy másodperc alatt sokkolja a nézőt és közben lelki füleinkkel szinte halljuk nevetését a kamera mögül, ahogy jót szórakozik a tágra nyílt szempárokon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Jó film A barlang. Horror, remek hangulattal, sok vérrel, durvulással. Ha az utóbbi idők horrortermését nézzük, akkor bőven kiemelkedik az átlagból, és ha a közönség nem is fogja szeretni annyira, mint mondjuk a Fűrészt valószínűleg a horrorszeretők inkább mosolyogva fognak kilépni a mozi kapuján, mintsem hogy szomorkodva.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a poszterrea nagyobb változathoz
The Descent - A barlang (The Descent)
feliratos angol horror, 99 perc, 2005

Rendező: Neil Marshall
Forgatókönyvíró: Neil Marshall
Operatőr: Sam McCurdy
Zene: David Julyan
Producer: Christian Colson
Vágó: Jon Harris

Szereplők:
Natalie Jackson Mendoza (Juno)
Shauna MacDonald (Sarah)
Alex Reid (Beth)
Saskia Mulder (Rebecca)
MyAnna Buring (Sam)
Nora-Jane Noone (Holly)
Oliver Milburn (Paul)
Craig Conway

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ForzaInter #105
    le lehet szarozni, de nagyközönség és a szakértők szeerint ez egy nagyon jó film, és ez számít.
  • Sanyi07 #104
    Bitang jó film, és átkozottul félelmetes. Minden bizonnyal ez az utóbbi idők egyik legjobb horrorfilmje, ha nem a legjobb.
  • Zenszkij #103
    Sztem jó kis film ez. Vannak benne nagyszerű parázós részek és a klausztrofób jelleg nagyon megdobja. Vannak benne ugyan klisék, én például sejtettem, mikor a végén a kocsiban volt, hogy tuti belőnek még egy ijesztést, aszittem ott van még egy dög, majdnem bejött. Az is igaz, hogy nem mindegy az ember mikor kivel, hogyan nézi meg. Sztem, ha este egyedül rákoncentrálsz akkor tuti üt. Rám is rámhozta a frászt párszor.
  • motyodlee #102
    hmm... most került a kezem közé és bele-bele pörgettem
    a végén mikor kiokád a kocsiból és visszaül és ott egy alak akkor majdnem szívrohamot kaptam
  • Bubbax #101
    Azért az tetszik, hogy folyton ilyen város méretű barlangokba teszik a sztorit. Mi lenne, ha igazi barlangban forgatnának, heh?
  • Sam111 #100
    Értem.Kösz a tippeket.A The thing-et biztos letöltöm + gondolkodom A Szem-en (vmi japán film és állítólag jó).Ja a Ragyogás meg megvan csak még nem néztem meg.Majd...
  • adam first #99
    A.Z nekem tetszett ha te a Barlangot megijedtél...,hát szerintem semmi ijesztő nem volt benne+a storya is egy nagy baromság volt(látszik hogy angol film).Előbb szarom magam össze az A.Z-től mint a Barlangtól.:)))
    A dolog nagyon jó film hidd el az valóban horror film az Ómen(1976-os verziójával együtt)+A Ragyogás ezekben a filmekben garantáltan nem fogsz csalódni.:)))
    A Stephen King-es filmek szerintem tök jók,igaz nagyrészük Thriller nem pedig horror.Pl: múltkor volt a Kedvencek Temetője 2 szarrá röhögtem az agyam az egész filmen,szerintem egy rohadt jó vígjáték,bár horrornak van feltüntetve.
  • Sam111 #98
    Abban igazad van h a Fűrész valóban nem teljes mértékben horror,(na de ez nem is fontos),viszont az h szar balfasz és mészárlós film,teljes mértékben alaptalan.Szerintem nagyon is elgondolkodtató.Talán figyelmesebben kellett volna végignézni.Nademind1,ha ez a véleményed,úgysem tudom megváltoztatni,meg te sem az enyémet.
    A Dolog: A letöltése már tervbe van véve sztem is jó film lehet...
    Az:Először is,had foglaljam öszze egy mondatban véleményemet a filmről: Egy elbaszott,fostalicska szombat délutáni családi film, ami nemhogy nem félelmetes,de még nem is izgalmas! És ezenfelűl,ottvar szar. Csak becsületből néztem végig,ha már letöltöttem... Momdjuk a könyvet nem olvastam,de a film 3ésfél órányi tömény szenny.Szét is ültem rendesen a seggem.Na jó,volt egy olyan rész benne ami egy horror filmbe is elmegy:amikor a csaj bement a házba és amikor kimenekült látta h bevan deszkázva... Sztem a Stefán king féle filmek nagyrésze ugyanilyen balfasz,kezdve a Cujo-val...na de ez csak az én véleményem...
  • winnie #97
    szegény japán körön olyan jókat sikerült aludni. szerintem rém unalma. nem véltelen az amerikai verzió elismertsége. persze ízlések és pofonok, de félelmetes pláne nem volt. mnt ahogy az "az" tévésített verziója is elég szomorú, szerintem
  • adam first #96
    "de ne egy értelmetlen,mészárlós,balfasz film legyen"Látod látod ilyen a te szar Fűrészed is a horror műfajának a közelébe sem ér,inkább nevezném thrillernek mint sem horrornak.Mondjak egy jó horrofilmet amitől valóban félni lehet,nem kiszámítható és érdekfeszitő és már csak kiváncsiságból is megnézed és teljesen mást kapsz mint amire számítottál,ilyen film pl: John Carpenter: A dolog,,Ómen(de csak is kizárólag az első része),Ragyogás,The Ringu-a kör(a japán verzió nem a hig fos amerikai változat,Stephen King: A bohóc= a Cool Tv-n Stephen King: A.Z címmel futott a film).Ezek igazán jó filmek ha ezeket megnézed biztosíthatlak hogy garantáltan nem fogsz aludni éjjel.