Hunter

Lesz-e tizedik bolygója a Nap­rend­szer­nek?

Német csillagászok eredményei alátámasztják azt az állítást, miszerint a Naprendszernek van egy tizedik bolygója is. Persze ennek az is feltétele, hogy eldőljön végre a vita a bolygó fogalmának meghatározásáról.

Frank Bertoldi és munkatársai a Bonni Egyetemen megállapították, hogy a tavaly a Neptunuszon túl felfedezett jeges objektum, a 2003 UB313 valójában nagyobb, mint a Plútó. Már a korábbi becslések is azt sugallták, hogy a szóban forgó objektum legalább akkora, mint bolygónak nevezett társa, azonban Bertoldi minden eddiginél pontosabb mérései bebizonyították, hogy a 2003 UB313 átmérője 700 kilométerrel nagyobb.


Az UB313 felfedezése a Caltech kutatója, Mike Brown és munkatársai nevéhez fűződik. A tavaly januárban felfedezett objektum a Neptunusz mögött húzódó Kuiper-övet alkotó jeges testek egy nagyobb példánya. Mivel pályája kétszer olyan távolra nyúlik ki a Naptól számítva, mint a Plútó pályájának legtávolabbi pontja, ezért jelenleg egyértelműen a Naprendszer legtávolabbi ismert objektuma.

A csillagászok a látható napfény visszaverődésén, albedóján alapuló számításaikból már a kezdetektől gyanították, hogy az UB313 nagyobb a Plútónál. Az új objektummal kapcsolatos mérések azonban a nagy távolságok miatt igen bonyolultnak bizonyultak. Bertoldi és kollégái az albedó helyett az objektum hőkibocsátására összpontosítottak. A Milliméteres Rádiócsillagászati Intézetnek a spanyolországi Sierra Nevada hegységében felállított távcsövével sikerült megmérniük az UB313 által kibocsátott hőt 1,2 mm-es hullámhosszon, ahol a Napból érkező fény elhanyagolható.

Az eredmények - összevetve az optikai mérésekkel - felfedték, hogy az UB313 átmérője körülbelül 2700-3300 kilométer, ami 700 kilométerrel nagyobb a Plútóénál, egyben a legnagyobb naprendszerbeli objektum a Neptunusz 1846-os felfedezése óta. Ezzel alighanem végső csapást mért a Plútó bolygó mivoltára, bár a témában döntési jogkörrel rendelkező Nemzetközi Csillagászati Szövetség még mindig nem jutott megegyezésre a bolygó cím elnyeréséhez szükséges paraméterekről.

Márpedig ha az UB313 elnyeri a címet, akkor több más méretes objektum is beállhat a sorba, sőt idővel akár a százat is elérhetné számuk, ahogy a technika fejlődésével fokozatosan előkerülnek a nagyméretű távoli KBO-k. Ezek megfigyelése egyébként még egy meglepetéssel szolgált. Minél nagyobb az albedójuk, annál nagyobb maga az objektum, ami azért lehetséges, mert gravitációjuk elég nagy ahhoz, hogy aktív légkört alkossanak. Ennek segítségével megtartják az illékony gázokat, ez fokozza a felszín fényességét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Del Sonar #52
    A naprendszerünknek, szerintem több mint 10 bolygója van, mert lehet, hogy 1 milliárd van. A napon túl is vannak bolygók, csak még nem találtak. Lehet, hogy ebben a naprendszerben több milliárd bolygó van, amiből mi emberek eddigi életünk során csak 10-et ismertünk meg. Lehet, hogy az előttünk élő kultúrák és emberek, sokkal többet tudtak, csak nagyon elrejtették az infokat.
  • torjoz #51
    Lassan, de dekódolható az is, ha véletlenszámokat alkalmazol(aminek nem abszolút 0 a matematikai esélye, az visszakódolható, márpedig a véletlen számgenerálásnál is <0 az esélye, hogy 2x ua-t kapod).
  • plamex #50
    mé nem jó az UB313 név ? Nekem tetszik
  • Sanyix #49
    Nem nevezték azt bolygónak, az csak egy kuiper övi ojjektum :)
  • nearo #48
    Nem, én úgy gondoltam, hogy régebben azt rebesgették, hogy felfedezték a naprendszer tizedik bolygóját, és elnevezték Sednanak. Akkor azt most letagadták, vagy mi lett vele?
  • EmThor #47
    tisztelt cikkíró, hülye a cikk címe! a bolygó már ott van, csak elismerik, vagy nem...
  • Thrawn #46
    Nincs rá garancia, de ha pl. elkezdünk egytől tízig tartó impulzusokat sugározni növekvő sorrendben, talán még arra is jó, hogy közöljük, mi tízesben számolunk.
  • fifi #45
    mi az esélye annak, hogy innen több száz/ezer fényévre élő civilizációk/?/ tízes számrenszdszerben gondolkodnak???
  • beatz #44
    *tized...
  • beatz #43
    annyit foglalkoznak a távoli bolygókkal, hogy ezt a sárgolyót, amin mi élünk (ki tudja még hány év(tizeted)ig ) már mindenki tényleg _leszarja_