Hunter

Két lábon járó krokodil az alagsorból

Nem csupán az ásatások szolgálnak új felfedezésekkel, hanem a múzeumok raktárai is, ezt bizonyítja a New York-i Természettörténeti Múzeum alagsorában talált két méter magas kétlábú, csőrös archoszaurusz, ősdinoszaurusz-csontváz, melyről most kiderült hogy a krokodilok egyik őse.

A 210 millió éves őskövületet még az 1940-es évek második felében ásta ki egy múzeumi csapat az új-mexikói Ghost Ranch Bányában, ami számos, a triász korban élt Coelophysis, kis húsevő dinoszaurusz nyughelyéül szolgál. Mivel a paleontológusok úgy vélték, hogy a Coelophysis volt az egyetlen gerinces fosszília a bányában, így a krokodilős közel 60 évig elfeledve pihent egy kőtábla társaságában a raktár mélyén.

A kövületeket tartalmazó zsákot a múzeum kurátora, Mark Norell és egy kutató, Sterling Nesbitt nyitotta fel 2005-ben, újabb Coelophysis maradványok reményében. Meglepetésükre egy struccszerű dínóra, az ornithomimidre hasonlító kövületet találtak. Ez a faj - amit sokan a Jurassic Park című filmből ismerhettek meg - azonban 80 millió évvel később élt, azaz nagyon úgy tűnik, hogy sikerült kétszer is kifejlődnie.

A The Royal Society szaklapban megjelent cikk szerint a lénynek nagy szemei, csőre és hosszú farka volt. Fogai nem voltak, farkát kinyújtva két lábon járt. Valamikor a triász végén, az első dinoszauruszokkal egy időben élte napjait. Azt nem lehet pontosan megállapítani, mivel táplálkozhatott, hiszen csőrével alapvetően bármit elfogyaszthatott. Bár koponyája szinte teljesen azonos a strucc-dinoszauruszokéval, bokája és szemüregei megegyeznek a krokodilfélék jellemvonásaival, melyekhez a mai krokodilok és aligátorok is tartoznak.


Az új állat az Effigia okeeffeae nevet kapta a latin "szellem" szóból, ami arra a tényre utal, hogy ilyen sokáig láthatatlan tudott maradni a tudomány számára, valamint egy, az ásatás közelében élő művész, Georgia O'Keeffe tiszteletére. James Clark biológus professzor szerint eddig ez a krokodil legkülönlegesebb kihalt rokona. Koponyája jól példázza, hogy a madárszerű fej elsőként a krokodil őseinél jelent meg, és csak utána vált az ornithomimidek jellegzetességévé, valamint az is leszűrhető, hogy a krokodil fajok egykor jóval nagyobb változatosságot mutattak, mint ma.

Norell szerint nem ritka dolog, hogy értékes felfedezéseket rejtenek a múzeumi raktárak. Sokszor a kutatók nem ismerik fel, mit is találtak valójában, illetve mire a tárolókból az anyag eljut az elemzésig, addig akár évek is eltelhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Landren #17
    sirály
  • Landren #16
    némi
  • MrTressy #15
    hát azért több különbség is van ha megnézed a képet
  • ThisZip #14
    Tök jó, ha egy ilyen híres múzeumban képes volt elbújni, akkor mi lehet máshol?
  • mrgenya #13
    különböző irányba görbül a farkuk
  • haxoror #12
    "Mivel a paleontológusok úgy vélték, hogy a Coelophysis volt az egyetlen gerinces fosszília a bányában, így a krokodilős közel 60 évig elfeledve pihent egy kőtábla társaságában a raktár mélyén."

    Effigia okeeffeae


    Coelophysis


    Nos, meggondoltam magam :)
    Igen, felismerném egy kupac csontból hogy nem egy coelophysishoz tartozik hanem valami máshoz és így nem 60 évvel később venné egy kolegám tökvéletlen észre hogy milyen béna vagyok :)
  • haxoror #11
    Érdekes kérdés.
    Hmm...

    Azt hiszem nem, nem "vágnám" le.
    Valószínűleg a csontok helyes felismerésében meggátolna az a szinte jelentéktelen tény hogy nem ez a munkám :)
  • haxoror #10
    Tényleg? :o

    Egy vicces mondatot egy vicces szmájlival lereagálok és te ebből rögtön kikövetkezteted hogy szánalmas hülye vagyok? WOW

    Csak így tovább kicsi gyermek
  • CUCLI #9
    mert te levágnád egyből egy kupac csontból ,h miaz?
  • Su0my #8
    Atish és haxoror kegyetlen szánalmasak vagytok;) HAljatok meg hülyén!! Mondjuk ezt nem kell kívánnom...