Specker Balázs

Felfüggesztették a német Wikipediát

A webalapú enciklopédiák atyjának tartott Wikipedia német nyelvű verziója szünetelni kényszerül egy bírósági intézkedés miatt.

A berlini bíróság elrendelte az oldal felfüggesztését, miután a Tron néven ismert német hacker családja beperelte a Wikimedia Alapitványt, hogy meggátolják fiúk teljes nevének közzétételét, akit 1998-ban felakasztva találtak egy parkban - írja a The Register. A portálon nem vették figyelembe a tragikus körülmények között elhunyt fiú személyiségi jogait.

Thorsten Feldmann, a Wikimedia jogi képviselője elmondta, hogy bízik abban, a kedvező fellebezési döntés után visszatérhet az oldal a világhálóra, ám ha a bíróság mégis úgy dönt, hogy az oldal továbbra is offline maradjon, mindent bevet majd meggyőzésükre. Az elemzők azonban úgy vélik, nehéz lesz Boris F. vezetéknevét titokban tartani, különösen egy olyan oldalon, amelyet az olvasók kedvükre módosíthatnak, szerkeszthetnek akármit.


"Érthető, ha a család nem akarja, hogy néhai fiúkra így emlékezzenek az emberek, ezt az együttérzést senki sem tagadhatja meg tőlük" - mondta Graham Cluley, a londoni Sophos tanácsadó cégtől. "Ám az internet korában nem sokat ér, ha bezárnak egy oldalt, amely a Wikipedia honlapjára irányítja felhasználót. Az információ szabadon hozzáférhető más úton-módon is" - tett hozzá Cluley.

Az Alexa piackutató cég szerint a Wikipedia, amely 3,7 millió cikket kínál 200 nyelven az internet 37. leglátogatottabb oldalának számít. A 2002-ben elindult oldalon bárki - legyen amatőr vagy hivatásos, szakértő vagy zöldfülű - kedvére írhat vagy szerkeszthet újabb bejegyzést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #10
    Szerintem itt inkább az a fontos, hogy már nem érik be azzal, hogy az oldalról távolítsák el a személyiségi jogokat sértő bejegyzést. Mert ugye az tény, hogy nem közéleti személyiség, meg nem tudom hogy elítélt bűnöző-e de szerintem nem, így a nevének elvileg nem volna szabad megjelennie az ő illetve halála esetén a közvetlen hozzátartozók beleegyezése nélkül. Szóval az eltávolítási igény jogos volna, de az hogy lecsukják az egész oldalt, az (elvileg) nem. Ennyi erővel lehet még1 lépcsőfokot továbbmeni és a rendőrség szétverheti pajszerral az összes szervert ami az adott szolgáltatónál van, vagy szétzúzhatja az ország internet hálózatát, hisz törvényt sértő tartalom található rajta.
  • pemga #9
    AAttiláról viszont már van ballada is :) (Ékes német nyelven)
  • Cnut #8
    Ebben még lehet is valami. Brá biztos levédette, de akkor én meg levédetem hogy kovács, szabó, tóth.
  • Runo #7
    Azt hiszem, én meg beperelen a "Norbi"-s termékeket, mivelhogy az én nevemet használják...
  • k0zi #6
    P. Sándor elhunyt az 1848-49-es szabadságharcban, holteste azóta sem került elő.
    A. Attila a "Viszkis" néven elhíresült bankrabló.
    Nem mindegy hogy leírom vagy nem? Úgy is mindenki tudja kiről van szó.
  • Cnut #5
    Ha most Arany János leszármazottai tiltakoznának akkor miattuk is ez lenne vagy jogilag hogy van ez?
  • mrgenya #4
    hehe, ie-vel böngésznek még a maradiak;)
  • Mihail #3
    ja mindig ez megy
    a kis hülye meg kit érdekel
  • PetruZ #2
    A hírből - gondolom, a "hírértéket" erősítendő - kimaradt pár apró, de fontos dolog:
    -A német oldal a német bíróság engedélyével a wikipedia aldomain-jében tovább működhet. A bíró értelmetlennek találta az egész site leállítását egyetlen bekezdés miatt, így az erről szóló határozatot az eljárás végéig felfüggesztette.
    -A wikipedia más oldalain (pl. az angol nyelvűn) már évek óta olvasható a teljes név.

    Szóval ez csak vihar egy kanál vízben, valakik pénzt akarnak kisajtolni az ügyből.
  • valamit #1
    én ezt nem igazán értem, beírtam keresőbe és kidobta:
    http://de.wikipedia.org/wiki/Tron_(Hacker)
    az oldalon pedig feketén-fehéren ott van a név: Boris Floricic