Berta Sándor

Öt éves a Wikipedia

Eleinte sokan csak megmosolyogták, talán ki is gúnyolták a projektet és létrehozóit. Aztán idővel egyre nagyobb elismertségre tett szert a Wikipedia. A népszerű, magyarul is elérhető internetes lexikon január 15-én lesz öt éves.

Adam Wales amerikai vállalkozó és Larry Sanger filozófia-docens 2001. január 15-én alapították meg a Wikipediát. A cél az volt, hogy az internetezők segítségével létrejöjjön a világ legnagyobb, szabadon hozzáférhető tudás-adatbázisa. Jelenleg a lexikon száz nyelven, köztük magyarul is hozzáférhető, az angol nyelvű változat 850 ezer cikket tartalmaz.

Sajnos azonban a születésnapi örömbe bőven vegyült üröm is az elmúlt hetekben. Nem igazán lehet kikerülni, hogy nem valós adatok és információk is megjelenjenek a lexikonban. Ilyen eset volt például néhány héttel ezelőtt, amikor az internetezők Bertrand Meyer francia informatikus haláláról olvashattak. Később derült csak ki, hogy egy diák rossz tréfájáról volt szó. Bár a hibát kijavították, ám hasonló esetek így is előfordulnak, méghozzá túl gyakran ahhoz, hogy bárki csak úgy szemet hunyhatna felettük. Ráadásul ezek az ügyek nem tesznek jót a lexikon megítélésének sem. Ilyen volt az az eset is, amikor valaki John Seigenthaler amerikai újságíró életrajzát úgy módosította, hogy kapcsolatba hozta őt a Kennedy-testvérek meggyilkolásával.

Mindez persze csak kitaláció volt, ám mégis érzékenyen érintette a 78 éves zsurnalisztát, aki azt mondta: "Azt hittem már semmi meglepetés nem érhet az életben. Tévedtem". A cikk négy hónapig keringett az interneten, mire végül eltávolították. Nem véletlen tehát, hogy sokaknak finoman szólva nincs túl jó véleményük a Wikipediáról. Robert McHenry, az Encyclopaedia Britannica egykori főszerkesztője például egyenesen azt nyilatkozta: "A Wikipedia olyan, mint egy nyilvános vécé. Lehet tiszta, de lehet piszkos is és az utóbbi esetben a használóinak óvatosan kell ügyelniük arra, hogy hova (mibe) lépnek vagy mit tesznek. Soha nem tudjuk azt sem, hogy ki használta előttünk".

A Wikipedia Foundation által üzemeltetett online lexikon népszerűsége azonban töretlen és az internet történetének egyik sikersztorijának számít. Ezt bizonyítja két elismerés is. Németországban a Wikipedia kapta a Grimme Online Award díjat, míg a Nature brit tudományos magazin szerint a bejegyzések minősége vetekszik a nagy konkurens Encyclopaedia Britannica bejegyzéseinek minőségével. A vizsgálatot végző szakemberek a Wikipediában cikkenként négy, míg az Encyclopaedia Britannica cikkeiben átlagosan három hibát találtak. Ez az elismerés pedig többet mond minden más díjnál a Wikipedia fejlesztői és készítői számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sz4bolcs #9
    Egyike a legértelmesebb dolgoknak az interneten. Egyszer rátaláltam, azóta sokszor szükségem volt rá, és sok időt takarítok meg vele. Nem egy szentírás, de azért nagyjából ad vlami irányt, hogy merre keressek tovább.
  • Ironka #8
    A Wikipedia az egyik legjobb dolog ami az internettel történhet. Imádom.
  • gz8 #7
    Akkor hát hepi borzdéj!
  • airwalker #6
    wiki rulez !
  • Flashy #5
    valahogy úgy kell tekinteni, hogy egy viszonylag jól és gyorsan kereshető adatbázis, az információ pontosságának százaléka meg kb ezzel ellentétesen arányos. ha csakúgy érdekel egy fogalom vagy ember vagy rövidítés akkor megnézem benne, de ha igazán megbízható információ kell egy előadáshoz vagy publikációhoz akkor megfelelő forrást kell keresni.
  • echo #4
    Szerintem az angollal nem lesz gond, a nagyon sok olvasó és szerkesztő szerintem fogja tudni kontrolálni. A kevésbé forgalmasaknál inkább el tudom képzelni hogy hosszabb időre benne ragad néha valami hozzá nem értő vagy vicces ember kreálmánya.
    A fentiekhez hasonló okokból a magyarral szemben vannak kételyeim, hogy mennyire fog tudni fejlődni. Ha meg is ír valaki valami szócikket, a kis olvasottság miatt kevéssé lesz ellenőrzött. Ezen az is ront hogy aki jobban benne van egy témában az szerintem csak akkor olvassa a magyart ha eleve szerkesztgetésre is van szándéka és ideje... Szóval nem lesz könnyű.
  • lyzu #3
    jaja, énis nagyon jó dolognak tartam a Wikipedia-t és hsználom is :)
  • Sanyix #2
    Ez a wikipedia iszonyú jó dolog, nagyon sokmindenről lehet tájékozódni róla. Kár hogy pár hülye idióta bunkó szórakozik ilyen hülyeségekkel :(
  • Drawain #1
    Sajna ilyenek az emberek, és az emberi rosszmájúság és gonoszság miatt tönkremennek a hasznos ötletek...