Berta Sándor

Félsikerrel zárult a Wikipedia adománygyűjtése

A népszerű ingyenes internetes lexikon üzemeltetői az akciójukkal 350 000 dollár bevételre tettek szert. A Wikipedia Alapítvány tájékoztatása szerint ez az összeg kevesebb a vártnál.

A Wikipedia fejlesztői összességében elégedettek voltak, hiszen 12 000 ember átlagosan több mint 26 dollárt adott a portál megsegítésére. Nem ez volt az alapítvány első ilyen akciója, tavaly szeptemberben egy hasonló adománygyűjtés keretében 243 000 dollár gyűlt össze A szervezők legfeljebb csak amiatt szomorkodhattak, hogy nem sikerült teljesíteniük az eredeti célkitűzésüket, ami 500 000 dollár összegyűjtése volt.

A Wikipedia lexikont üzemeltető és fejlesztő alapítványnak azért van szüksége ekkora összegre, mert az elmúlt hónapokban egyre többen keresik fel az oldalt és a megnövekedett forgalmat a szerverek már nem bírják el. Amíg a működési költség a tavalyi esztendő első negyedévében még 160 000 dollárt tett ki, addig a 2005 utolsó negyedévi kiadások már elérték a 321 000 dollárt. A Wikipedia tervei szerint idén tavasszal négy új, teljes munkaidejű munkatársat vesznek fel és 110 új szervert állítanak majd üzembe. Mindez az alapítvány előzetes becslései szerint 538 500 dollár plusz költséget fog jelenteni csak az első negyedévben.

Időközben felmerült egy olyan lehetőség is, hogy a Magyarországon is elérhető és nagy népszerűségnek örvendő lexikon oldalain esetleg a jövőben reklámokat jelentetnének meg, így finanszírozva a kiadások egy részét. Bár Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója ettől a lehetőségtől soha nem zárkózott el, de azt kijelentette, hogy ehhez az eszközhöz csak a legvégső esetben nyúlna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Beyond silence #3
    Látom Bucser is rongyosra olvasta már a Wikipédiát...
    Szerinted azért 110 szervert állítannak be egy ilyen közhasznú finanszírozási próblémákkal küszködő vállakozásnál mert 55 is elég lenne...?
  • izb #2
    szerínted?
    Gondolkozás nem az erősséged...
  • Bucser #1
    Nem szeretem amikor egy alapítvány szomorkodik, hogy nem kapott eleget... Akkor nem állítanak be 110 szervert csak 55-t. na bumm....