Hunter

Hipertér hajtóművet vizsgál az amerikai kormány

Az eszköz, ami egy sokat vitatott elméleten alapul, alapelveit tekintve már körvonalazódott, és elvileg három óra alatt érné el a Mars bolygót.

Az Egyesült Államok kormánya egy rendkívüli "hipertér" hajtómű lehetőségét vizsgálja, ami dimenziók közötti ugrásokkal váltaná valóra a csillagközi űrutazást. Ezzel egy 11 fényévnyire található csillagig is mindössze 80 nap lenne az utazás időtartama - állítja a New Scientist magazin legfrissebb számában megjelent írás.


Burkhard Heim
Az elméleti hajtómű egy erőteljes mágneses mező létrehozásával működik, ami gravitációs mezőt alkot, és tolóerőt eredményez az űrhajó számára. Az elvet elsőként a 2001-ben elhunyt Burkhard Heim fejlesztette ki az 1950-es években. A 75 évet élt tudós 1944-ben egy balesetben elvesztette látását, hallását és kezeit, ezért elhagyta korábbi munkahelyét a Göttingeni Asztrofizikai Intézetet és kutatásait magánúton folytatta tovább. 1967-ben állt elő az új hajtómű elvével, ekkor ismerte meg nevét a média révén a világ, majd közel 10 éven át szinte semmit nem lehetett hallani felőle. Csak néhányan tudták, hogy Heim az anyag és a gravitáció egy egységes hatdimenziós kvantum mező elméletén dolgozik.

Amennyiben sikerül létrehozni egy elég erős mágneses mezőt, az űrhajó egy másik dimenzióba csúszik át, ahol a fény sebessége gyorsabb, így a jármű egészen hihetetlen sebességeket érhet el. A mágneses mező kikapcsolásával a hajtómű visszatér jelenlegi dimenziónkba.


Az Egyesült Államok Légiereje érdeklődését fejezte ki az elv iránt. Az Energiaügyi Minisztériumnak dolgozó tudósok - akik rendelkeznek egy úgynevezett Z-berendezéssel - képesek létrehozni a hajtómű által igényelt mágneses mezőket, így letesztelhetnék az elméletet.


Jochem Hauser
Jochem Hauser professzor, a német Salzgitter Alkalmazott Tudományok Egyetemének fizikusa, az elvet előterjesztő tudósok egyike, a The Scotsman hírportálnak elmondta: amennyiben minden megfelelően zajlik, akkor öt éven belül már egy működőképes hajtóművet tesztelhetnek. Azonban Hauser professzor - aki korábban az ESA aerodinamikai részlegének vezetőjeként is ténykedett - arra figyelmeztet, hogy a hajtómű egy, az univerzum szerkezetéről alkotott vitás elméleten alapul.

Ez jelentős változást igényelne a fizika törvényeiről szerzett ismereteinkben. Mindenekelőtt a hajtómű alapjául szolgáló tudomány helytállóságát kell bizonyítaniuk, melyen jelenleg is dolgoznak. Szerinte a hajtómű lehetővé tenné a naprendszerek közötti utazásokat, és amennyiben az elmélet igazolást nyer, többé már nem tudományos fantasztikumról, hanem tudományos tényről beszélhetnénk. A professzorral már felvette a kapcsolatot a NASA, és hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a Légierő képviselőivel is, tehát az egész projekt még csak a kezdeti stádiumnál tart. Azonban a professzor szerint amennyiben a technika működőképesnek bizonyul és semmilyen egyéb gátló körülmény nem lép fel, az elkövetkező öt évben megépíthetővé válik egy működőképes prototípus.

Mint kiderült, az amerikai hatóságok érdeklődését a professzor és Ausztráliában élő kollégája, Walter Droscher "Iránymutatások egy Heim kvantum elméletén alapuló űrmeghajtási eszközhöz" című tanulmánya keltette fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bloodthirst #419
    én már lassan kezdem azt hinni h a Csillagkapuban szereplő hiperhajtóművek sem kamuk, bár sztem az még odébb van h egy másik galaxis közepébe 3 hét alatt odaérünk
  • babajaga #418
    "A mágneses mező kikapcsolásával a hajtómű visszatér jelenlegi dimenziónkba"

    Nem dimenziókba kell utazni hanem ott a cél, oda. Arról egy szó nincs hogy az emberi szervezet mit reagál. Azt írják "hajtóművet" vizsgálnak. Hol van ami nincs?
  • HUmanEmber41st #417
    Azért lol a cikk címe: az amerikai kormány vizsgálja..
    Hát ha azok vizsgálják, nem lesz abból soha Enterprise űrhajó....:D :D
  • babajaga #416
    "3 secundum allatt 30 fényévet lehet utazni 3 ugrással."

    Semmiség. hát még ha a kengurúval is kereszteznek bennünket.

  • SHARK13 #415
    Hát ez szerintem egy jó kis reklámfogása a NASA-nak. Csak úgy nem lehet egyből összerakni egy ilyen hajtóművet,előtte fel kell fedezni,hogyan is működnek a részegységei és részfolyamatai. Olyan tesztek pedig még nem igazán voltak.
  • felismeres #414
    Hehe... 5 év múlva? Az szintén 2012-re esik :D Nem csodálkoznék, ha bejönne :)
    De azon se csodálkoznék, ha már az 1950-es évek óta müködik a projekt, csak eltitkolják, mint a Csillagkapu projektet :D:D
  • Ronny #413
    hát mégse fogunk az alpha centaurin nyaralni?
  • Borzpapir #412
    Túl szép, hogy igaz legyen.
    Minden esetre, ha az, akkor reménykedem, hogy nem teszi rá a szőrös mancsát az ami kormány!
    UFOZ RULEZ
  • dez #411
    Ja bocs, a fémgolyók csak szabályoznak. Akkor viszont mellékeld már léci a hiperhajtómű műszaki rajzát is, mert már nekiálltam összerakni a cuccot.
  • dez #410
    És oda már minek a hiperhajtómű? :)