MTI

Franciaország: fájlcsere átalánydíjjal

Franciaország licenc átalány rendszerrel legalizálja a fájl-csereberélő internetes szolgáltatásokat: hét eurós havi díj ellenében szabadon lehet interneten áttölteni jogdíjas termékeket.

A nemzetgyűlés első olvasatban elvetette a szerzői jog által védett szellemi termékek illegális internetes forgalmazását szankcionáló törvénytervezetét és elfogadta az ellenzék által támogatott liberalizáló javaslatot. Renaud Donnedieu de Vabres kulturális miniszter a szerzői jog által védett zeneszámok, filmek, képek és szövegek illegális internetes terjesztését 300 ezer euróig terjedő pénzbírsággal és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtó törvénytervezetet terjesztett be. A javaslat heves tiltakozást váltott ki fogyasztóvédő szervezetek körében. Aláírásgyűjtés keretében 110 ezer polgár követelte a privát másolatok szabad felhasználásának a jogát.

A kormány már a parlamenti vita során defenzívába kényszerült és két figyelmeztetésre tett javaslatot a büntetőeljárás megkezdése előtt. Ez azonban nem elégítette ki az ellenzéket, akik a kormánypárti átszavazók segítségével elfogadtatták a fájl-csereberét (file-sharing) legalizáló törvényt. A szerzői jogok kedvezményezettjeit eszerint az internetes előfizetésekhez hozzácsapott havi hét eurós átalánydíjból elégítenék ki. A javaslat a kormányzó UMP képviselőjétől, Alain Sugenot-tól származik.

Miközben az UFC-Que Choisir fogyasztóvédő szervezet a "szabadság egy új korszakáról" beszél, a lemezkiadók és a művészek azonnal a barikádokra vonultak. "Ha munkáinkat szabadon le lehet tölteni, ráadásul ingyen, az a szakmánk halálát jelenti" - jelentette ki Johnny Hallyday egykori rockzenész. A CFDT szakszervezet művészeti tagozata "az ország audiovizuális iparának halálát" emlegeti. A francia zeneszerzők és zenemű kiadók szervezetének (SACEM) elnöke Bernard Miyet pedig a "művészet szovjetizálásáról" beszél.

Az internetes jogdíjakkal kapcsolatban azonban még nem mondták ki a végső szót. A szavazást követően a nemzetgyűlés téli szünetre vonult. A következő szavazásra valamikor január 17 után kerül sor, majd a szenátus elé kerül a tervezet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mrzed001 #56
  elég ha az egyes témákban a legnagyobb feltöltők elmonjdák az arányokat
  Te még mindig ftp-ben gondolkodsz. Hiba, annak a korszaknak ugyanis már vége. Ez már a P2P korszaka, az internetes forgalom 70%-át a Torrent teszi ki, ami ugyebár sok kis feltöltőt jelent, és nem kevés nagyot. Éppen ezért a sok kicsitől kell megtudni, hogy miket is töltöttek le, éppen ezért egy legatorrent lenne a tökéletes megoldás :p

  ja, és warez szerver, nem kalóz
 • echo #55
  Szerintem lesz ebből valami. Újabb mozgolódás:
  Pártot alapítottak a svéd fájlcserélők
  Nálunk is valami ilyesmi kéne úgyis pont jönnek a választások :)
 • valamit #54
  "A szolgáltató oldali forgalommérést felejtsd el végre." - had szabadjon már azt gondolnom amit akarok ;)
  "Arról meg, hogy mit is küld-fogad a user pláne semmi ismerete nem lehet a szolgáltatónak" - nem is kell, hogy legyen, elég ha az egyes témákban a legnagyobb feltöltők elmonjdák az arányokat. máris megvan - bár valamelyeset enélkül is, hisz mindig lesz aki megveszi az eredetit, pl. mert nincs netje, stb. - az általad hiányolt viszonyítási alap.
  "kalózszerverek nincsen" - nos, ahogy akarod úgy nevezed, de maga a megnevezés különbözősége nem teszi meg nem történté azt a fogalmat amit takat. illegális cuccost tartalmazó szerverek.
 • mrzed001 #53
  Nem, de egyébként ha jól emlékszem CD árának 15-20%-át
  A központilag gyűjögetett matricapízből meg csoda ha valamit
 • BornToBePuli #52
  Szia!

  Te beszéltél már egy-két magyar zenekarral, hogy ők mennyit kapnak az eladott cd-k után?
 • mrzed001 #51
  A szolgáltató oldali forgalommérést felejtsd el végre. Nincs és nem is lesz (és nem is igazán megbízhatóan működik lásd Chello)
  Arról meg, hogy mit is küld-fogad a user pláne semmi ismerete nem lehet a szolgáltatónak, egy titkosító kliens (van) és ennyi.

  sokkal előbbre lennének még akkor is mint most, amikor egy fia fillért nem kapnak ugyanezektől az emberektől
  Tévedés. Ezek és más emberek megveszik a DVD/CD-ket, fizetnek érte. Ha legálisan általánydíjasan letölthetik akkor letölteni fogják (egyszerűen csak a forgalom átmegy hardcopyból online-ba), azok a szerencsétlen előadók meg szeretnének valami pénzt keresni (és itt már főleg az online bevételekből pénz az, amin osztozkodniuk kell)

  Kalózszerverek meg nincsenek.
  Vagy te láttál már félszemű, karddal hadakozó, embereket megtámadó és kifosztó (esetleg megerőszakoló) gépeket ??
  Ezért a kalóz szóért én harapni szoktam
 • BornToBePuli #50
  ja és még annyit fűznék hozzá a dologhoz,hogy akik most az átalánydíj mellett voksolnak ebben a vitában azok szerintem azért voksolnak mellette, mert most ilyen emeltesemesfizetőswarez ftp-kre fizettek elő. Tisztelet a kivételnek, akinek nem inge ne vegye magára.
 • BornToBePuli #49
  És ezzel a felmérés példával arra akartam kilyukadni, hogy akkor sok ember szerintem nem fizetne elő az internetre, pedig egy fontos cél az, hogy az országban elterjedjen az internet/szélessávú internet, ugye.
 • BornToBePuli #48
  egy cikkben olvastam, hogy az emberek kb ötezer forintot hajlandók kiadni a szélessávú internetért havonta. A cikk írója nem írta, hogy milyen sebességű kapcsolatért, de gondolom 512 kilobitesért. Én békés megyei vagyok, felénk elég gyér az internetellátottság. Mi 3000 ft-t fizetünk egy 128 kilobites kapcsolatért. Használom a dc-t, úgy mint sokan mások. Na most ha bejönne az ilyen átalánydíjas akármi, akkor nekem egy rossz, szar, lassú kapcsolatért is többet kellene fizetni. Hát NEM! Amíg a magyarországi szolgáltatók nincsenek egy színvonalon és egységes ár, addig ugyan nincs értelme ilyenről vitázni. És persze amíg sok embernek nincs megfelelő bére, most itt nem a nagyvárosi emberekre gondolok, hanem olyanokra akik sokszor el vannak felejtve egy-egy kisebb településen a határ mentén. Ez első sorban szerintem ÉK és DK Magyarország.
 • valamit #47
  "Kiírod magadnak, és 10-ed annyiba sem kerül." - nem, nem, nem. nem kerülne tizedannyiban. úgy kellene megállapítani a feltöltési sávokat, hogy mondjuk nagyjából egy film server mondjuk dvd árba (vagy valamivel olcsóbban, de ez gazdasági kérdés) tölthetne fel 20 gb, egy rádiós mondjuk cd árba 800 mb., egy netes játék még kevesebbe. ezek mind legális cégek és érdekük lenne a szolgáltatásukhoz kapcsolódó minimális adatforgalom, hisz annál kissebb a költség. viszont azok a kalóz serverek, amik összevissza mindent feltöltenek szépen komoly pénzt lennének kénytelenek fizetni, és sehol nem kapnák vissza.