Gyurkity Péter

A Microsoft kihátrál a HD DVD mögül?

Komoly bajba kerülhet a saját szabványt erőltető Toshiba, miután egyik fő partnere, a Microsoft megerősítette, hogy a korábbi elképzeléssel ellentétben mégsem lesz HD DVD meghajtó az Xbox 360 konzolban.

A szoftvercég szóvivője az IGN-nek adott válaszában megerősítette, hogy nem tervezik a következő generációs lejátszó integrálását az Xbox 360 jövő tavaszra ígért következő verziójába. Ez érdekes fordulatnak számít, hiszen korábban maga Bill Gates és Yoshihiro Maruyama, a japán Xbox-részleg első embere is úgy vélte, hogy nagy eséllyel ekkor debütálhat az első HD DVD-meghajtó a konzolok piacán. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Redmond szép lassan igyekszik kihátrálni a szabvány mögül, amelynek esélyei ezzel is tovább romlanak a riválissal szemben.

A Microsoft - az Intellel közösen - még szeptemberben jelentette be, hogy csatlakozik a HD DVD szabványt támogató gyártók és szórakoztatóelektronikai cégek táborához, és igyekeznek elősegíteni annak népszerűsítését, elterjedését. A lépést sokan meglepetten fogadták, hiszen ekkor már körvonalazódni látszott a konkurens Blu-ray egyértelmű fölénye, bár a Toshiba mindent megtett ennek kiküszöbölése érdekében. A két óriás elsősorban a nagyobb induló kapacitással (dupla rétegen 30 GB), illetve a vásárlóknak jobban kedvező megoldásokkal (másolásvédelmi technológia) indokolták a döntést, amely szerintük a HD DVD-t teszi majd győztessé a formátumok versenyében.


Itt még teljes volt az egyetértés

Az IGN-nek adott válaszban a szoftvercég szóvivője két fontos pontot sorolt fel: az első szerint a Microsoft sem az Egyesült Államokban, sem Japánban nem tett olyan kijelentést, hogy tervezik a HD DVD integrálását, míg a második szerint jelenleg nem terveznek egy ilyen lépést. A szóvivő ezzel eloszlatta azon híreszteléseket, miszerint a Microsoft a Toshibával közösen már a fejlesztési fázisnál tart. Ez természetesen nem zárja ki a lejátszó megjelenését, ám elgondolkodtató, hogy a cég távol tartja magát ennek egyértelmű kinyilatkoztatásától. A kockázatot a most megjelent első sorozatnál sem vállalták, pedig eleinte még többen ebben reménykedtek.

Ez egyben azt jelenti, hogy - legalábbis jelen állás szerint - jövőre egyedül a Sony PlayStation 3 konzolja érkezik következő generációs meghajtóval, pontosabban egy Blu-ray lejátszóval. Úgy tűnik, a két formátum versenyében ismét a rivális tudott javítani pozícióján, és ha teljes győzelemről nem is beszélhetünk, a Sony a konzolok terén tetemes előnyre tehet szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #36
    sokkal drágábban persze, tegyük hozzá, valamint a bluray a másolásvédelmével nem a felhasználók érdekeit használná ki, vagy te 50gigás word dokumentumoakt írsz? hameg netán jákokat tennél a lemezre csak úhgy mellékesen megjegyzem h ezeőtt is volt élet, és a telepítőfájlopk egyre nagyobbak (nem, nem a minőség javult, leginkább másolásvédelmi célzattal), emiatt kell a nagyobb adattároló is, de jó ez nekünk?
  • Hegyikecske #35
    egyetértek, semmit ami sony :D majd fogom is én az ő másolásvédelmüket támogatni...
  • Oldern the 1st #34
    Ha retrofanatikus lennék, snes-el és md-vel tolnám, nem ps2re megjelent retrogyüjteményekkel :)

    (vagy pedig utánaérdeklődnék az inkompatibilis játékok listájának, majd aszerint vennék másik szériaszámú gépet. :)
  • NEXUS6 #33
    Látom jókedvű, vicces fiú vagy!;)))

    Ami teljesen fasza dolog, lévén, hogy kb én is ezt mondom, amit te.
    Pontosan a piac és a vásárlók mondják, meg hogy hogy egy rendszer különböző verziói közötti inkompatibilitás lényeges, vagy nem.

    Ps2 esetén te lehet, hogy lényegtelennek érzed a retroválogatások nem működését, vagy azt hogy a slimben még csak a lehetősége sincs winyóbővitésnek. Ha a retrobuzi lennél, vagy ha a sony másképp gondolja a winyó jelentőségét a kezdetektől és a ps2 játékokban lenne valamilyen ezt kihasználó ficsőr, akkor te is másképp gondolnád.

    Asszem már irtam, hogy a HDDDDDV beépitésével járó piaci kockázatot úgy tánik a M$ nem vállalja, mert az azt jelentené amit te is irsz.

    Az meg hogy van e csipp a gépedben vagy nincs a asszem statisztikai szempontból irreleváns, mert hogy elég sok emberkének meg bevan csippele (Szerintem Mo-n sokkal több mint a felének;))))

    Amúgy továbi jó mulatást.
    MEGALOL
  • vax #32
    Jó ez szerinte DVD-vel is. Legalább gyorsabban lemegy az ára és olcsóbban előállítható. Majd később jöhet hozzá egy externel drive-n az éppen aktuális formátum. Még igy is nagyobb részt az átvezető animok viszik a helyet nem maga a játék. Ez sincs rendesen kihasználva. Az más kérdés adattárolásra más most is "késő" és kevés a 30-40-50 Gb. Mire "emberi" ára lesz meg méginkább. Sajnos.
  • Enkil #30
    megjött az esze a microsoftnak
    mi a fasznak hd dvd ha a bluerayre sokkal több adat fér
  • Oldern the 1st #29
    LOL, elég szánalmas hogy egy konzol verziói közötti inkompatibilitást a rájuk készült chip-ek segítségével próbálod bizonyítani :)))

    Elfelejted azt az aprócska tényt, hogy a ps2 tulajok nagy részét ez abszolút nem érdekli, elvégre ha megveszel egy gépet, le fogod tudni játszani rajta a ps2 játékokat (slim esetében van kivételként 5-6retro gyűjtemény, lényegtelen)

    Ellenben ha az x360-t most megveszed, aztán átállnának HD DVD-re új modellek esetében, akkor a játékfejlesztők pácban lennének: most akkor adják ki a játékokat hd-dvd-re, és egy butított verziót a dvd kiadáshoz, vagy akkor szarják le az első gépek megvásárlóit???

    Ugye érzed, hogy egy teljesen legális dolog az utóbbi, az első, általad felhozott példa pedig elég szánalmas, én pl. nem fogok chipet rakatni a gépembe, nem érdekel melyik chip melyik szériával kompatibilis. Lényegtelen :D
  • NEXUS6 #28
    "mi köze egy chippelési szakember tapasztalataihoz annak h a ps2 összes verzioja "teljesen" kompatibilis volt, azaz mind futtatta az összes játékot? :)"

    Arról van szó, hogy hw szinten még az azonos dobozban levő eltérő sorozatú PS2-k között is óriási különbség van!!!!
    És ha sarkítjuk a dolgot, akkor az egyik alaplapra kitalált csippel nem tudod megbuherálni a másik sorozatú gépet, vagy is mondhatjuk hogy egyáltalán nem kompatibilis. Itt gondoljunk elsősorban arra, hogy a csippelést arra használod, hogy eltérő régiókódú, de origi játékokkal játszál, ami elvileg még teljesen legális is, csak a garit veszted el. (A másolás más tészta;) Szal a teljes kompatibilitás már it is hibádzik. Egy hw szinten is egyforma rendszerrel ilyen gondok ugye nem lennének.

    Szal, ha akarná a m$ bármilyen új verziót nyugodtan kihozhatna, mert nincs 100%-os kompatibilitási követelmény.
    Amúgy, szerintem sok ps2 fan vett a mackó ps2 mellé egy slimet is, amikor megjelent eszméletlen kereslet volt rá!;)(azokban az országokban ahova ezek a cuccosok alapvetően készülnek ott egy konzol ára alapvetően nem tétel!)

  • arty #27
    nemár ... ilyen van?? sony reakcio? "igy jártatok" ?? mik nem mentek? régebbi cuccok? okról volt szó?

    ez nekem totál kimaradt, elég durva !
  • takysoft #26
    hajja... bluray párti vok az 50 GB miatt, meg a durabis megbízhatósága miatt(vagyis a TDK, mint név miatt)
    ellől persze a xbox még hddvdvel is sikeresebb lett volna, mint sima dvd-vel..
    most adhatják ki a játékokat DVD-re is... lesznek majd 2-3 dvd-s játékok...

    miért nincs benne hddvd? a hddvd-t a filmiparnak tervezik, így eleve az xboxnak is tudnia kéne lejátszani őket, de mivel még kiforrott szabvány sincs rá... nem kockáztatnak.

    én mondom, ha bekerülne az xboxba, az talán még nagyobb veszteség lenne a HDDVD szabványak, már ha a filmiparra pályázik.