Berta Sándor

Feltörték az Xbox 360 másolásvédelmét

Hackereknek sikerült feltörniük a Microsoft legújabb konzoljára írt játékok másolásvédelmét. Az interneten már fel is lelhetők az első illegális játékkópiák, de ezekkel játszani még nem lehet, így az eset inkább csak jelzésértékű.

Gyakorlatilag az összes másolat esetében úgynevezett dump-okról van szó, vagyis ezek olyan adatok, amiket az eredeti Xbox 360-as lemezek tartalmaztak, ám ez még korántsem jelenti azt, hogy a merevlemezre lementett programokat futtatni is lehet. A hackerek azonban ezzel nem is igazán foglalkoznak, őket jelenleg csak az érdekli, hogy világgá kürtöljék: sikerült feltörniük a Microsoft által az Xbox 360-asnál alkalmazott DRM-rendszert. Mindez egy nyílt forráskódú, az interneten is közzétett programmal volt lehetséges, ami képes kicsomagolni a másolásvédett tartalmakat.

A csapat tagjai azzal magyarázták tettüket, hogy talán így - az első lépések megtétele után - megkönnyíthetik a többi programozó munkáját. A többi már csak azon múlik, hogy ki tud majd kitalálni egy hatékony és a gyakorlatban is működő módszert a lementett adatok futtatására. A csapat addig is folytatja a játékok feltörését, illetve elérhetővé teszi a feltört szoftvereket.Ahhoz, hogy a programokat le is lehessen játszani, a hackereknek először fel kellene törniük az Xbox 360 operációs rendszerét és el kellene helyezniük rajta saját szoftverkódjukat.

Egyelőre nincs információ arról, hogy a magukat Team Pi-nek nevező csapat tagjai hogyan tudták feltörni a Sega által készített Condemned másolásvédelmét, ugyanis a hagyományos DVD-meghajtók elvileg nem tudják lejátszani az Xbox 360-oshoz készült lemezeket. A Microsoft egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket - mindenesetre nem éppen hízelgő a redmondi vállalatra nézve, hogy az Xbox 360 eladásának kezdete után pár héttel máris feltörhető a konzol másolásvédelme.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #73
    ideje lenne belátni hogy bármilyen digitális adatot le lehet másolni, és mindig lesz valaki aki lemásolja, feltöri. ez így van rendjén.
    szerintem a szoftveripar terén a linuxnak van a legjobb hozzáállása és jövője: amit ugyis feltörnének, az jobb ha eleve ingyenes.
  • Anubys #72
    "Es csak utana jonnek a fejlesztok. (jo ha 2-3000-et megkapnak abbol a 12000-bol)"

    Ez úgy szokott lenni, hogy a kiadó x ideig pénzeli a fejelsztést (mondjuk 1.5 - 2 évig), ergó tőlük kap "fizetést" minden fejlesztő, majd amikor kiadják a cuccot, pár százalékot kapnak eladott darabonként. Tehát az eladás után kb. 500 ft jut a cégnek (nem egy fejelsztőnek, hanem az egész bandának!) példányonként, a nagyobb pénz nem ebből jön.
  • arty #71
    pl ellehetetlenitik/betiltják az internetes rádiokat :D

    a zeneipar betokosodott vénemberek pénzgyára, ott nem lesz haladás, amig csődbe nem megy 1-2 nagy ...
  • apocalypse0 #70
    hát, ez várható volt
  • echo #69
    Szerintem is ez a jövő. Zenében is előbb utóbb ez lesz. Mondjuk a játék iparnak annyi előnye van, hogy nem akkora gond a marketing, mert a szaklapokat a potenciális vevők túlnyomó többsége olvassa. zenénél azért ez nem ilyen egyszerű, de majd valamit úgyis kitalálnak...
  • fflx #68
    az lehet, ennyire mar nem emlekszem

    csak a jelenlegibol indultam ki es jelenleg 11900 Ft (PCDome-nal)
    Steam-en keresztul pedig a mar emlitett $39.95

    szoval azert lehetnenek olyan 6-8000 Ft korul az uj jatekok, ha nem lenne ennyi kereskedo mire a felhasznalohoz jut.

    Mikor vettem a BF2-t, szinten a PC-Dome-tol, akkor ok is valami magyar nagykereskedotol hoztak, Gondolom az meg (jo esetben) megkapja az EA-tol. Es csak utana jonnek a fejlesztok. (jo ha 2-3000-et megkapnak abbol a 12000-bol)
  • Caro #67
    Vagy valami más architektúrát részesítünk előnyben.
    A "régi" 3000-es procikon fogunk tolni mindent :)
  • smv #66
    Hm. A hírhez cask annyit, hogy nem meglepő. :D
  • Evil Merodak #65
    Hmm a TCPA-hoz meg csak annyit hogy ezután legfeljebb az alaplapokat is csippelni fogjuk.
  • kbupdate #64
    és a winimage min fut? Mac-en?:D