Szekeres Viktor

A halott menyasszony, Burton újabb bábhorrorja

Tim Burton nem 2005-öt használja fel arra, hogy kifújja magát. Alig pár héttel előző filmjének hazai premierje után ismét egy gyerekműfaj kifacsarásával robbant a mozikban.

Azok a rajongók, akik látták a mester előző remekét az első kinézetre taszítónak tűnő, de egyébként ízig-vérig burtonös mesterművet, a gyerek-thrillerként aposztrofált Charlie és a csokigyárat, azok valószínűleg tűkön ülve várták Burton mester legújabb próbálkozását A halott menyasszonyt, amit még a Charlie előtt indított be és Mike Johnson rendező segítségével forgatott - viszont természetesen Burton nevével kellett eladni a filmet. Ja, a film műfaja bábfilm, mielőtt még elfeledkeznénk erről az apróságról.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A halott menyasszony kapcsán nem tudjuk nem feleleveníteni Tim Burton előző bábfilmes próbálkozását, a műfajteremtő klasszikusnak számító gótikus bábmesét, a Karácsonyi lidércnyomást (Nightmare Before Christmas), ami annak ellenére hogy gyerekfilmnek számított, mégis az idősebb korosztálynak nyújtott teljesebb élvezetet. Sokak hiedelmével ellentétben a Karácsonyi lidérnyomást nem Tim Burton rendezte, mindössze producere és megálmodója, vagyis írója volt a bábfilmnek, de szűk 12 évvel ezelőtt ugyancsak a neve által képviselt brand-del került mozikba a film. A műfajhoz képest sikeres alkotás és a kialakult Burton-kultusz nagyban hozzájárult a mostani kvázi-folytatáshoz.

A halott menyasszony igazából egy romantikus mese, annak minden tipikus kellékével és kliséjével együtt, no meg egy jókora csavarral, ami máris feje tetejére állítja a műfajt. Fiatal hősünk, Victor Van Dort (hangja ki más, mint Johnny Depp) épp egy kényszerházasság felé tart anélkül, hogy ismerné aráját, Victoria Everglotot (aki Emily Watson tündéri hangján szólal meg). A szülők 75%-a által támogatott leánykérést azonban váratlan események zavarják meg, többek között egy elutasított udvarló, valamint egy baljóslatú erdőben tett bolyongás. Ennek végeztével egy második nőnemű szereplő, maga a címszereplő is színre lép (Helena Bonham Carter hangjával), aki úgy dönt, hogy maga vezeti oltár (és családja elé) a meggondolatlan Victort.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Persze az ilyen és ehhez hasonló filmekben nem a történet lesz az, ami feltétlenül megfogja és elnémítja az embert. Inkább a megvalósítás és az ötlethalmaz, ami kötelezővé teheti a filmet még akkor is, ha a múlt homályából Burton előző animációs filmjének árnyéka rá is vetül. Sajnos (vagy szerencsére, hiszen a jóból meríteni nem szégyen) A halott menyasszony nem tud túl sok újdonsággal szolgálni azoknak, akik látták a Karácsonyi lidércnyomást. Illetve tud, csak éppen egyre-másra visszaköszönnek már ismert pillanatok, gegek a régi filmből. Persze ezt problémának csak azok fogják tartani, akik ismerték az előző filmet, ezért itt is csak említés szintjén jelezzük a tényt, hiszen bőven van újdonság is a filmben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Burton és a rá jellemző stílus szinte az első snittől már tetten érhető, de igazán akkor kerül elemébe, amikor a holtak világába és egy halott család... hmm, életébe nyerünk bepillantást. Az enyhén oszlásnak induló menyasszony minden testi hibája ellenére is bűbájos, de a többi csontváz és félig dekomposztálódott maradvány és azok mondatai, valamint cselekedetei szó szerint rémesen viccesnek hatnak. Ez pedig csak hatványozódik akkor, amikor a szereplők dalra fakadnak, bár sajnos idővel némi unalom is vegyül a Charlie filmhez képest gyengébb dalocskákba.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Aki valamennyire is vevő erre az éjsötét műfajra, akit nem riaszt el az, hogy végülis egy romantikus mesefilmet láthatunk (gótikus beállítottságú barátnőkkel rendelkezők előnyben), valamint akiket a film legneccesebb pontja a musical-jelleg is vonz azoknak nyilván kihagyhatatlan a film, melynek (és ezt ne feledjük el megjegyezni) magyar szövegét az írta, aki a Sziget Fesztiválok egyetlen állandó nagyszínpados fellépőjének számít, akit a közönség minden évben kikövetel magának (...), vagyis maga Müller Péter Sziámi. Egyébként az 55 héten keresztül forgatott bábfilm premierje után a mester fúj egyet és megpihen, új filmre tőle ne nagyon számítsunk tőle egy-két éven belül.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A halott menyasszony
(Corpse Bride)

feliratos angol animációs film, 78 perc, 2005

Rendező: Tim Burton, Mike Johnson
Forgatókönyvíró: Caroline Thompson, Pamela Pettler
Operatőr: Pete Kozachik
Zene: Danny Elfman
Producer: Tim Burton, Allison Abbate
Vágó: Jonathan Lucas

Johnny Depp (Victor Van Dort hangja)
Helena Bonham Carter (a halott menyasszony hangja)
Emily Watson (Victoria hangja)
Albert Finney (Finnis hangja)
Joanna Lumley (Maudeline hangja)
Richard E. Grant (Barkis Bittern hangja)
Christopher Lee (Pastor Galswell hangja)

Forgalmazza az InterCom

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Harly18 #23
    Nagyon király!!!!!!
  • el bruja #22
  • pero #21
    Hali mindenkinek!
    Nekem is nagyon tetszett,és a szinészek is nagyon jók benne akik a hangokat csinálják,nagyon jó kis film hangulatos,mulatságos,és egy kicsi tanulság is van benne ami kell én szerintem egy filmbe!Olyan mese szerű,de a tőrténete miatt pont nem az,jó kis film,és be is jőtt az embereknek mert szorakoztató,és a gyerekeknek is jó!Amikor én néztem meg akkor mondjuk tőbb volt a felnőt ami azt jelenti hogy ezt a korosztályt is érdekli!Mindenkinek tudom ajánlani hogy nézze meg mert sokat is lehet benne nevetni olyan "fekete humor van benne én igy hivom",kevés olyan film van amin mostmár az ember szivből tud nevetni hát ez a film kőzéjük tartozik én szerintem!
    Na mindenkinek tovvábbi jó film nézést!
    Hellósztok!
  • Teppik Amon #20
    Jó kis film, néha kicsit Grim fandango-s hangulata van amitől még élvezetesebb (márha rajtam kívül más is ismeri a játékot ;)
    Aki nem ismeri és tetszett neki a film annak kötelező darab!
  • gz8 #19
    Egész érdekes, de ha már a részleteknél tartunk: Victor barátunk egy szimpla C-dúr skálát játszik az elején, a lenyomott billentyűk azonban teljesen más, valami bővített skálát adnak.

    Danny Elfman viszont csodálatos zenét szerzett a filmhez, maximális elismerésem!
  • AnarchoiD #18
    csarli es a csokigyar nyaladzasban megemlitenem hogy az csak egy -kozepes - remake .. szal ennyit az eredetisegrol ;)
  • Farseer #17
    nálunk is.. ki árti.. a helyi moziban a pingvinek vándorlásáért elkérik a 600 ft-ot és a dolbis teremben megy, ezt meg ingyé vetítik a fapadosba..
    Mellesleg jó film.. nekem kicsit hangos volt a zenés-táncos rész, de a sztori az kafa.. jól kidolgozott, logikus és szép a vége. 1szóval aki teheti nézze meg. (feliratosan)
  • artschiatwork #16
    Nálunk ingyen adják :)
  • winnie #15
    ez a film egy évig készült.
  • CSOCSO #14
    lesd meg az elozo ilyen filmjet! az jobb