Hunter

Mégsem tévedett Einstein

Egy új kutatásnak köszönhetően igazolást nyerhet Albert Einstein kozmológiai állandója, amit a világegyetem téridő szerkezetének egyenletébe vezetett be, később azonban, mint élete legnagyobb tévedését visszavont.

80 év telt el azóta és a Supernova Legacy Survey (SNLS) sajtóközleménye most azt állítja, hogy az univerzum tágulásának gyorsulása mögött álló rejtélyes sötét energia plusz-mínusz 10 százalék pontossággal úgy viselkedik, mint Einstein kozmológiai állandója. A SNLS megfigyelése azért jelentős, mert számos elméletet megdönteni látszik, melyek mind arra spekuláltak, hogy a világegyetem tágulásával a sötét energia természete is változni fog. Erre azonban semmi sem utal, így jelen állapot szerint megintcsak Einsteinnek lehet igaza.

A francia és kanadai kutatókból álló csoport az Oxford, a Caltech és a Berkeley Egyetem csillagászaival együttműködve azt a nem kis célt tűzték ki maguk elé, hogy megállapítsák vajon megmagyarázható-e a sötét energia a kozmológiai állandóval, vagy egy alapjaiban új fizikai elmélet szükséges hozzá. Jelenleg úgy tűnik jó a kozmológiai állandó, mivel már az első év megfigyeléseinek eredményei is nagyban megegyeznek Einstein állandójával. A kutatás teljes, öt éves időtartama tovább fogja pontosítani az adatokat, egyben megismerteti a sötét energia tulajdonságait.


Az SNLS célja 700 távoli szupernóva felfedezése és megvizsgálása, hogy ezeken keresztül térképezhessék fel az univerzum tágulásának történelmét. A szupernóvák olyan rendkívüli fényerejű "szabványgyertyák", amelyek teljesen egyformán égnek le, azaz látható fényességük kizárólag csak a tőlünk mért távolságuktól függ. Ezért alkalmasak arra, hogy segítségükkel meghatározzák az univerzum tágulásának ütemét fejlődésének különböző időszakaiban. Ehhez elegendő a szupernóvák távolságát a nekik otthont adó galaxisok vöröseltolódásával összehasonlítani.

Ez a módszer vezetett el az 1990-es évek végén ahhoz a megdöbbentő felfedezéshez, hogy a világegyetem gyorsuló mértékben tágul. Magát a tágulást 1924-ben Edwin Hubble amerikai csillagász észlelte először. A csillagászok úgy vélték az anyag gravitációs vonzása miatt a tágulás lassul, éppen ezért okozott nem kis meglepetést, amikor ennek pontosan az ellenkezője derült ki. Az elméletgyártók megpróbálták különböző kozmológiai modellekkel megmagyarázni a jelenséget. Ekkor került elő a sötét energia-elv is, ami egyfajta taszító erő lenne a gravitációs vonzás ellentételezésére. Mibenlétéről senki nem tud semmit, viselkedését azonban megpróbálhatjuk megismerni.

Az utóbbi évek kozmológiai megfigyelései szerint a világegyetem mindössze 25%-a anyag, a többi sötét energia. Az anyaggal ellentétben amit a tágulás gyengít, a sötét energia nagyjából állandónak tűnik. Pontosan ezt támasztják alá az SNLS eredményei, és ezt a fajta sötét energiát feltételezte maga Einstein is, amikor bevezette a kozmológiai állandóját, mivel szükség volt rá az akkori, statikus világegyetemről alkotott képhez. Miután felfedezték az univerzum tágulását, Einstein úgy vélte feleslegessé vált állandója, és egyszerűen tévedésnek minősítette azt.

A gyorsuló tágulás felfedezése után azonban megint kellett egy állandó, vagy valamilyen más modell a gyorsulás megmagyarázására, és az SNLS eredményei szerint erre a kozmológiai állandó a legalkalmasabb. A megfigyelések megerősítik azokat a korábbi felfedezéseket, melyek szerint a tágulás a múltban lassabb, míg jelenleg egyre gyorsuló ütemben megy végbe, amit látszólag az energia egy ismeretlen formája vezérel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #316
    Ó, hát a világ egyszerű: egyszerűen nem olyan, amilyennek mi hisszük. :D
  • Tiberius B #315
    Nekem ok, csak gondoltam, leírom, persze azóta születtek elméletek, felfedezések, amik befolyásolták a szemléletet, szeretném azt hinni persze, hogy a világ nagyon egyszerű, ami igaz is lesz, vmikor, addig azomban még hátravan pár könyv és év. Kicsit iddőigényes ez az iskola. Sajna, de így tanuljhuk meg az élet egy részét.

    Egyszerű, mégis öszetett és végtelenül bonyolult, ez a világegyetem és az ember is. Szerintem.
  • dez #314
    Szerintem ez nem ilyen egyszerű. A kvantumos világ alaptulajdonsága egyfajta határozatlansági állapot, a megfigyelés ebből zökkenti ki, egy adott határozott állapotba kényszerítve, ejtve azt lokálisan. (A materialisták nem szeretik elismerni, de ez nagyon szépen mutatja, hogy a világ nem olyan "materiális", mint amilyennek ők szeretnék tudni. Felületesen szemlélve persze olyan.)
  • Tiberius B #313
    "A határozatlansági reláció bevallottan technikai probléma"
    Most olvasok egy '65-ben készült könyvet, amiben benne van a határozatlansági reláció, az egész abból következik, hogy mi csak "fénnyel" figyelünk meg, vagy a behatás nagy(ha nagy az energia, kicsi a hullámhossz), vagy nagy a hullámhossz, ez meg határozatlanná teszi asszem a helyet, pontosabban pontatlanná, tehát nem nézhetjük meg kellő pontossággal a dolgokat a kvantumok világában, mert akkor drasztikusan megváltoztatjuk a megfigyelt dolgot, érdekes, hogy manapság ez sokkal nagyobb filozófiai terhet jelent, mer ilyeneket hoznak elő, mint megfigyelő, a Schrödinger-féle hullámegyenlet is benne van, az is arra adválaszt, hgoy mit érzékelünk, elég érdekes, hogy pl. ott a tömegtől függ, hogy mennyire elmosódik egy test észlelése. Na mindegy, ez már egy régi topic régi hozzászólása, szóval csak ennyi. Remélem vki megnézi és felújul a topic.
  • Tiberius B #312
    kösz a tanácsot
  • Epikurosz #311
    Sztem az alsó jobb.
  • Tiberius B #310
    Melyik maradjon?
    "Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindenkoráltalános törvényhozás elvéül szolgáljon!"
  • Epikurosz #309
    Pironkodva kell elismernem, hogy nem emlékszem rá. Na, látod, ezért jó lenne, ha aláírásodba berittyentenéd.
  • Tiberius B #308
    A kategorikus imperatívusz Kanttól jobb lenne?
  • BiroAndras #307
    "hogy egyetlen fotont hogyan állítottak elő"

    Pl.: http://www.aip.org/pnu/2002/split/591-3.html
    http://www.scienceblog.com/cms/device_emits_single_photon_8887

    Az imént ajánlott könyv html formában:
    http://felpakol.uw.hu/map/schrodinger_kiscicai.htm