Orosz Miklós

Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM ismertető

Klikk ide! Fókusztáv: 10-22mm
Bajonett: EF-S
Fényerő: f/3.5-4.5 f/29
Élességállítás: belső, USM, 24cm-től
Képstabilizátor: nincs
Az EF-S jelzés kicsit több, mint két éve látható a Canon egyes optikáin, az EOS 300D, és az EF-S 18-55mm bejelentése óta. Az "S" betű jelentése "short back focus", ami fizikailag annyit takar, hogy az objektív hátsó része mélyebben ül a gépvázban, így csak azokon a gépeken használható, ahol az érzékelő és a tükörmechanika megfelelő mélységben helyezkedik el. Mindössze három váztípus képes jelenleg fogadni ezeket az optikákat, a 300D, 350D és 20D. Szintén alapfeltétele az EF-S kompatibilitásnak az APS-C (kb. 22 x 15mm) méretű érzékelő, mivel ezek az optikák ennél nagyobb területre nem vetítenek megfelelő képet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


A 10-22 jelenleg a legrövidebb fókusztávú, forgalomban lévő zoom-optika a Canontól, APS-C méretű szenzornál kb. 16-35mm-nek felel meg. A 77 mm-es szűrőmenet elég ijesztő lehet azoknak, akik szűrők vásárlását is tervezik. Márpedig ezen nem árt elgondolkodni, mert egyrészt itt a külön megvásárolható napellenző (EW-83E, 8000 Ft) sem nyújt elég védelmet így jöhet az UV szűrő, másrészt egy ilyen optikával kitűnő tájképeket lehet fotózni, ahová meg nem árt a polár, ami ilyen méretben elég drága (a 77mm-es Canon polárszűrő 39 000 Ft).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
10 (wide) és 22mm-en (tele) készített felvételek

A legnagyobb látószög körülbelül 107 fok (10mm állásnál), a legközelebbi fókuszpont pedig 24 cm. Ez ugyan elég közelinek számít, de még 22mm-nél is 63 fokban "látunk", vagyis csak nagyobbacska tárgyakat próbáljunk meg makrózni vele. A fókuszgyűrű végtelenített forgású, de apró ütközés jelzi, ha tekergetés közben elértük valamelyik végpontot. Nagyon praktikus és hasznos funkciónak bizonyult, hogy AF állásban is könnyedén forgatható a gyűrű, vagyis utánállítható a fókusz (természetesen ha a gépen be van kapcsolva a követő fókusz, az automatika megpróbálja helyreállítani az élességet). Az élességállítás természetesen belső mechanikával történik, vagyis a frontlencse nem forog.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ami a képminőséget illeti, sajnos arra nem számíthatunk annak ellenére, hogy az objektív ára bő negyedmillió forint. A képszéleken, sarkokban természetesen megbocsátható az elmosódás és az erős kromatikus aberráció, azonban rekeszállástól függetlenül középen is legfeljebb átlagosnak mondható a minőség. A sokat szidott, párezer Ft értékű 18-55mm-es kitobjektívvel összevetve még az is kiderül, hogy a 10-22-es erősen torzít 18mm-es állásnál, ráadásul komolyabb vignettálást produkál, mint olcsó rokona. Mindemellett semmilyen rekesznél nem szebb a képe, habár f4 körül hajszállal részletesebb, ha digitálisan belenagyítunk.

Klikk ide! Klikk ide!


Klikk ide!
EF-S 10-22 vs. EF-S 18-55, 200% nagyítás

A tesztképek EOS 300D vázzal készültek, 6 megapixelen, jpg-ben a legkisebb tömörítéssel.

Az objektívet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • concrete #6
    hosszabb teszt ugyanerről:

    http://index.hu/tech/digicam/cikkek/ef-s_10-22?main!1
  • Andris #5
    én is kukának néztem... :)
  • saldi #4
    A lila falevél a kromatikus aberráció.

    Nagyon érdekes nézőpont, különleges képeket lehet készíteni egy ilyen objektívvel.
  • Cat 02 #3
    a 3 dik képre azt hittem kuka :D
  • Cat 02 #2
    érdekes ahol besüt a nap lila a falevél :D
  • Flashy #1
    jó nézni amikor ilyen drága cuccokat lefikáznak :)