SG.hu

Digitalizálják a Nemzeti Kottatárat

Hároméves, negyvenmillió forint értékű adományprogram keretében az IBM Magyarország megoldja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár digitalizált zenei dokumentum-kezelését.

A feladat megoldásához az NFZ vezetése első lépésben kettő, egyenként két-két darab, 3,4 GHz-es Intel Xeon processzoros IBM xSeries 346 kiszolgálógépeket választott, 2-2 gigabájt memóriával, egy, a redundáns táplálást, és szükségáramforrást biztosító rackszekrényben. Szerverenként 73 GB rendszerdiszk, ezenkívül 1,2 TB külső storage kapacitás áll rendelkezésre Az adatbiztonság maximalizálása érdekében dupla biztosítást alkalmaznak: a teljes állományt egy IBM Ultrium szalagos mentőeszközre is archiválják. A mentést az IBM Tivoli szoftvere segítségével oldják meg. A rendszer Windows Server 2003 operációs környezetben fog futni, a dokumentumkezelést az IBM DB2 adatbázis-technológiáján alapuló Content Manager Express megoldás valósítja meg, húsz belső és ötezer külső, internetes felhasználós kiépítésben. Az internetes tevékenységeket az IBM WebSphere Portal Service segítségével fogják megvalósítani.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar, és Kottatár Kht. (NFZ) keretei között működő Nemzeti Kottatár 1923-ban alakult a Székesfővárosi Zenekar kottatáraként, s 1952 óta országos ellátási kötelezettséggel szolgáltató közintézmény: zenekaroknak, zeneiskoláknak, énekkaroknak, szólistáknak az ország egész területén biztosítja zenekari anyagok, partitúrák és zongorakivonatok kölcsönzését. Állományában mintegy százezer önállóan kölcsönözhető kotta található. Sokféle kotta létezik: ugyanarról a zeneműről a különböző felhasználási célok érdekében több, különböző kottát is készíthetnek. A legbonyolultabb változat a nagyzenekari előadásnál használt, az összes hangszer szólamát teljes részletességgel megjelenítő professzionális partitúra.

A kották a könyvtári könyvekhez hasonlóan névleges díjért kölcsönözhetők. A kölcsönzés, a mindennapos használat, a kották el- és visszaküldése erősen igénybe veszi, sokszor tönkreteszi az eredeti példányokat, melyek között régi, XX. század eleji, forrásértékű dokumentumok, első kiadású partitúrák is találhatók. A kották digitalizálása nemcsak a kottatár állományát óvja meg, de arra is lehetőséget teremt, hogy a partitúrák egyszerűen és gyorsan, helytől és időtől függetlenül elérhetők legyenek. A távlati tervekben egyes, szerzői jogvédelem alá már nem eső, illetve az egyetemes, klasszikus kultúra részét képező kották internetes elérésének megvalósítása is szerepel. A már jelenleg is számítógépes feldolgozású katalógust az érintettek részére az interneten is közzé fogják tenni. Az NFZ-nek már jelenleg is működik átfogó, ismeretterjesztő és jegyrendelésre is alkalmas honlapja a www.filharmonikusok.hu webcímen.

A digitális Nemzeti Kottatár létrehozásához szükséges elektronikus dokumentum-menedzsment szoftvereket, a digitalizált kottákat tároló hardvereket és a projekt levezényléséhez szükséges tanácsadói és oktatási szolgáltatásokat az IBM Magyarország biztosítja, szoros együttműködésben az NFZ szakembereivel. A projekt tervezett időtartama 3 év, piaci értéke mintegy negyvenmillió forint, amelyet az IBM adományként biztosít.

Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy a világ számos országában folytat programot a cég a kultúra megőrzéséért, s ez alól hazánk sem kivétel. Oroszországban az Ermitázs (www.hermitagemuseum.org), Egyiptomban a kairói Egyiptomi Múzeum gyűjteményét tették megtekinthetővé az interneten keresztül. Paál hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Kottatár dokumentumainak digitalizálása és a szolgáltatások számítógépes alapokra helyezése kiemelkedő jelentőségű a nemzeti kulturális örökség védelme szempontjából.

Szekrényi Ágnes, a Nemzeti Kottatár vezetője szerint "a számítógépes működésre való áttérés szervezettebb, nyomon követhető és nagyobb terhelhetőségű kottaszolgáltatást tesz lehetővé". Kovács Géza, az NFZ igazgatója új korszak nyitányának ítéli magát a tényt, hogy az IBM-mel jelentős, középtávú együttműködési megállapodást kötöttek, mert a Nemzeti Filharmonikusok a korábban rájuk vonatkozó állami szabályozás alapján több évig nem fogadhattak el piaci szereplőktől támogatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!