Gyurkity Péter

A Google digitális könyvtár után kölcsönzőt nyit

Nem nyugszik a keresőcég, amely a hétvégén felröppent hír szerint máris tárgyalásokban kezdett egy nagyobb kiadóval, mégpedig egy interneten keresztül elérhető, digitális könyvkölcsönző beindításáról.

A Reuters hírügynökség a Wall Street Journal cikkére hivatkozva jelentette a tárgyalások megindulását. Az amerikai lap ugyanis már vasárnap beszámolt arról, hogy a Google új digitális könyvkölcsönző beindítását tervezi, amelyhez máris megkezdte a megfelelő partner keresését. Az új kezdeményezés elkülönül a Google Print Library projekt ötletétől, vagyis a cég megpróbálja elkerülni a korábbi vitákból eredő hátrányokat.

Az új könyvkölcsönzőben az eredeti ár egytizedének befizetése ellenében juthatunk hozzá az adott mű digitális másolatához, amelyet egy héten keresztül használhatunk fel. A Google egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, de céljuk nyilvánvaló: igyekeznek közös nevezőre jutni a kiadókkal, és meggyőzni őket, hogy projektjeikben ne a digitális szerzői jogok megsértését, hanem üzleti lehetőséget lássanak. Emlékezhetünk arra, hogy a Google Print igencsak nagy ellenérzést váltott ki a kiadók és a szerzők oldaláról, akik többnyire nem találták vonzónak az ötletet. A keresőcég a hónap elején mégis több ezer kötetet tett közzé, amelyek állításuk szerint már nem esnek a szerzői jog védelme alá.

A Yahoo már jóval kedvezőbb visszhangra talált saját kezdeményezésével, amelyhez a Microsoft is csatlakozott. Az Amazon szintén jelezte érdeklődését, sőt, rögtön két új szolgáltatás beindítását tervezik, amely egyrészt a nyomtatában megjelent művek egy-egy oldalát teszi elérhetővé (elhanyagolható összegért), illetve teljes köteteket, amelyeket meg is vásárolhatunk digitális formában. Ez a megoldás már jóval inkább elfogadható volt a kiadóknak. Paul Alken, az Authors Guild vezetője is kedvezően nyilatkozott a kezdeményezésről, pedig ők korábban beperelték a Google-t.

A tárgyalások egyelőre jól haladnak, igaz, a közelebbről meg nem nevezett kiadó már most jelezte, hogy a Google által indítványozott 10 százalékos árat alacsonynak tartják. Ha ebben sikerül megállapodniuk, a keresőcég végre egyetértésre találhat a másik oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • yves #3
  "(akár lejátszás közben folyamatosan törölné magát a fájl) "

  Nem ezt hívják streamingnek? :)
 • Caro #2
  Azt hogy csinálod? :)
  Ha a file nem futtatható(és nem lehet az), akkor speckó player kell hozzá, amit meg 1-2 óra alatt fel lehet törni.
 • valamit #1
  digitális zene és filmkölcsönzőt nem hozhatnának létre? mindig csak addig lenne valakinél a zene/film, míg megnézi. (akár lejátszás közben folyamatosan törölné magát a fájl) ezzel máris egész jól lehetne küzdeni az illegális letöltésekkel szemben, mer sok olyan régebbi anyag van, amit az ember csak egyszer szeretne megnézni